Děkovačka slaví 10 let | SK Slavia Praha
Více

Děkovačka slaví 10 let

PRAHA – Deset let uběhlo od chvíle, kdy hráči poprvé po utkání přišli před náš kotel, sedli si na trávník a poslechli si text děkovačky. Při sobotním zápase s Mladou Boleslaví si toto výročí připomeneme přímo na stadionu a vy byste u toho měli každopádně být!
Děkovačka je nedílnou součástí zápasů, bez ní už si dnes nedokážeme představit žádné utkání a bývá skvělou tečkou za devadesáti minutami fotbalové podívané. Ale kdy a jak děkovačka vznikla? Je to už neuvěřitelných deset let.

Předtím, než děkovačka vznikla v dnešní podobě, hráči přišli zatleskat a poděkovat před kotel, fanoušci zapěli libovolný chorál a to bylo vše. Až do podzimu 2006. To je období, kdy se na Strahově pomalu začala rodit a vyvíjet děkovačka.

Jako inspirace slávistickým fanouškům posloužila děkovačka fanoušků Hamburku SV, kterou zažili v Hamburku v prosinci 2005 při vzájemném utkání Poháru UEFA. V první fázi hráči po skončení zápasu jen přišli ke kotli a poslechli si pokřik Červenobílá síla, který existoval už dávno před děkovačkou. První duel, kdy si hráči zároveň před fanoušky sedli a skandovali společně s nimi, se nechvalně proslavil. V Mladé Boleslavi 29. října 2006 po výhře 3:1 si hráči Stanislav Vlček, Pavel Fořt a Radek Dosoudil zařvali text, za který byli za velkého zájmu médií povoláni před disciplinární komisi a dostali trest v podobě omluvy rivalovi z Letné. Fanoušci na tuto událost poměrně rychle zareagovali změnou textu, který v nezměněné formě vydržel až do dneška a děkovačka je tedy už deset let stejná.

Na sobotní zápas jsme připravili video tematicky spojené s děkovačkou, poběží na velkoplošných obrazovkách, nenechte si ho ujít. Po utkání neodcházejte a počkejte na děkovačku, chystáme na ní překvapení a bylo by skvělé, kdyby do ní zapojili své hlasivky fanoušci na všech tribunách a ne jen Tribuna Sever. V Poločase najdete text děkovačky pro případ, že byste ho náhodou neznali. 

Text děkovačky:
Červenobílá, bojová síla
Slavie, Praha, vždycky jsme s váma,
po výhře, po prohře,
a proto ať žije Slavie!

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články