OGC Nice naposledy v Edenu: Před 20 lety v odvetě PVP | SK Slavia Praha
Více

OGC Nice naposledy v Edenu: Před 20 lety v odvetě PVP

EDEN - Už dvě desítky klubových soupeřů z Francie potkaly ve své historii naše klubové barvy. Populární Olympique Gymnaste Club (odtud OGC) de Nice je mezi nimi.
Klub vyznávající červeno-černé barvy hrál u nás v Edenu poprvé právě před 45 lety, konkrétně 1. července roku 1972 v rámci letní mezinárodní soutěže Intertoto cup. Její zápasy plnily sázkové tikety po celé léto vlastně skoro v celé Evropě. A los nám vedle Malmö FF a Allemanie Aachen přiřkl právě soupeře z francouzské Riviéry OGC Nice.

V tomto roce slávistický kádr svou skupinu vyhrál. Francouzům uštědřil doma v Edenu vysokou porážku 4:0 a venku na Stade Municipal du Ray remizoval 2:2. Trenérem byl nedávný hráč Slavie a Kladna Miroslav „Manda“ Linhart, jeho asistentem internacionál našich barev Stanislav Kocourek. V soutěži se v našich dresech objevili tito muži: brankářské duo Stárek – Zlámal, obránci Bohumil Smolík, Mareš, Luža, Ivan Kopecký, Čičatka a premiéru si odbyl věkem ještě dorostenec Pavel Biroš, opora příštích let. V záložní řadě se vystřídali Cipro, Gáborik, Grospič, Helešic, Josef Bouška a Zdeněk Jurkanin, v útoku pak populární František Veselý, Klimeš, Machurka, Jean Claude Barták, Voborník a Gruzovský.

Poslední vzájemný pohárový duel s OGC Nice se v Edenu odehrál naposledy před dvaceti lety v odvetném zápase 2. kola Poháru vítězů pohárů.

Z prvního zápasu v Nice, který se hrál 23. října 1997, si slávisté přivezli remízu 2:2, kdy dvě branky červenobílých vstřelil Karel Vácha.

Odveta se potom hrála v Edenu 6. listopadu a Slavia ji pod taktovkou trenéra Pavla Tobiáše zvládla v této sestavě: Stejskal – Kozel, Ašanin, Krejčík, Lasota, Ulich (90. Řehák), Kuchař, Horváth, Labant, Vácha (85. Lerch), Vágner (73. Pinjo). Hosty poslal do vedení v 74. minutě Vandercasteele, o šest minut později ale srovnal skóre na 1:1 Vladimír Labant a posunul tak červenobílé do čtvrtfinále PVP. Na pohárový zápas do starého Edenu tehdy dorazilo 7 312 diváků. 

Karel Vácha v běhu s Youssefem Salimim. 

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články