V osmifinále Evropské ligy po šestnácti letech | SK Slavia Praha
Více

V osmifinále Evropské ligy po šestnácti letech

Dvojzápas se španělskou Sevillou bude pro Slavii první účastí v osmifinále Evropské ligy od sezony roku 2002/2003, kdy na přelomu února a března sešívaní svedli vyrovnaný souboj s tureckým Beşiktaşem.

Díky vítězství na půdě belgického Genku postoupila Slavia do osmifinále letošního ročníku Evropské ligy, ve kterém narazí na jejího pětinásobného vítěze, španělskou Sevillu. Podobný úspěch se slávistům povedl naposledy v sezoně 2002/2003, kdy se sešívaní probojovali do osmifinále Poháru UEFA. V něm se po postupu přes Mouscron, Partizan Bělehrad a PAOK Soluň střetli s istanbulským Beşiktaşem, který v té době vévodil tabulce turecké ligy, ve které nezakusil hořkost porážky.

První utkání dvojzápasu se hrálo na Stadionu Evžena Rošického, tedy domácí půdě Slavie. Sešívaní k duelu nastoupili v prakticky nejsilnější možné sestavě, s nynějším trenérem brankářů Radkem Černým mezi třemi tyčemi a Lukášem Doškem, Martinem Müllerem, Adamem Petroušem a Radkem Bejblem v obraně. Záložní řadu tvořila pětice Richard Dostálek, Patrik Gedeon, Karel Piták, Štěpán Vachoušek a Rudolf Skácel, v útoku pak nastoupil Tomáš Došek. Slávisté byli od úvodního hvizdu aktivnějším týmem a během prvního poločasu si vypracovali hned několik slibných příležitostí k otevření skóre, Richard Dostálek ani Radek Bejbl však své střelecké pokusy v gól nepřetavili. A protože se hlavou nedokázal prosadit ani Rudolf Skácel, na úvodní a jedinou branku zápasu si fanoušci museli počkat až do 61. minuty. Richard Dostálek se ujmul míče ve středu hřiště a průnikovou přihrávkou vyslal vstříc brankáři Córdobovi Tomáše Doška. Sešívaný útočník hostujícího gólmana elegantně přeloboval a stanovil tím konečný a do odvety nadějný výsledek utkání na 1:0.

Istanbulské zmrtvýchvstání sešívaných k postupu nestačilo, rozhodl sporný verdikt rozhodčích
Do odvetného střetnutí na istanbulském stadionu Inönü, na kterém až do roku 2013 nastupoval Beşiktaş, vyběhli slávisté ve stejném složení jako v prvním zápase. Sešívaní otevřeli utkání velkou šancí Richarda Dostálka v 7. minutě, kdy slávistický záložník přestřelil tváří v tvář Córdobovi břevno domácí klece. Po zbytek poločasu hráli na míči zejména hráči Beşiktaşe a svoji převahu přetavili v branku ve 41. minutě, kdy přízemní střelou překonal Radka Černého Pancu. Slávisté se pokusili o odpověď krátce po začátku druhé půle duelu, dvakrát byl blízko gólu Karel Piták, který všal nechal vyniknout domácího Córdobu. Nedlouho poté se ale opět chopili iniciativy domácí a třemi brankami v rozmezí deseti minut zdánlivě pohřbili naděje slávistů na postup do čtvrtfinále soutěže. Radka Černého nejprve po zmatcích ve vápně překonal Guairo, o pět minut později uspěl Dursun a v 70. minutě dovršil černou desetiminutovku Slavie Mansiz.

Domácí fanoušci už pomalu začínali slavit, sešívaní totiž v této situaci k postupu potřebovali vsítit tři branky během závěrečných dvaceti minut. K velkému údivu celého stadionu však slávisté předvedli obdivuhodné zmrtvýchvstání. Nejprve v 77. minutě zařídil po odvážném průniku vápnem soupeře penaltu pro Slavii Adauto, míč si následně k puntíku postavil Richard Dostálek a prudkou ranou nedal Córdobovi sebemenší šanci zasáhnout. O šest minut později vlil slávistům naději do žil střídající Tomáš Hrdlička, který proměnil v gól centr Karla Pitáka.

V poslední minutě řádné hrací doby mohl Beşiktaş zpečetit svůj postup, Mansiz však mířil pouze do tyče odkryté svatyně Radka Černého. Během první minuty nastavení pak na druhé straně hřiště vybojovali slávisté před vápnem domácích přímý volný kop, ke kterému se postavil Karel Piták. Sešívaný záložník zkusil vystřelit a míč zapadl do sítě za překvapeného Córdobu! Radost červenobílých z postupové branky ale nevydržela příliš dlouho, italští sudí totiž odpískali postavení Tomáše Hrdličky v tzv. mrtvém ofsajdu a branku tak neuznali! Zbylé dvě minuty zápasu si už hráči domácího celku výsledek pohlídali a po výhře 4:2 postoupili do čtvrtfinále soutěže.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články