Představení města: Kluž | SK Slavia Praha
Více

Představení města: Kluž

Pokud jste se těšili na výlet do Glasgow, na jeho historické centrum a místní pivo, nesmutněte. Kluž představuje turisticky obdobně zajímavou alternativu.

O fotbalovém klubu CFR Kluž a jeho dosavadní cestě Evropou už toho slávističtí fanoušci ví spoustu, nyní je tak správný čas na představení města, ze kterého klub pochází.

Kluž (rumunsky Cluj-Napoca, maďarsky Kolozsvár, německy Klausenburg) je čtvrtým největším rumunským městem a zároveň kulturním a průmyslovým centrem historického regionu Sedmihradska, často známého jako Transylvánie, rozkládajícím se v centrálním Rumunsku. Region i město samotné představovalo po celou dobu své existence pestrou směsici kultur, různých národností a tím pádem jsou i jeho dějiny zpestřeny o celou řadu konfliktních epizod mezi jednotlivými státy, které si Sedmihradsko teritoriálně nárokovaly.

DĚJINY MĚSTA

V době předrománské na místě dnešního města existovalo dácké sídliště Napoca, jehož název je obsažen i v současné podobě oficiálního názvu města. Ačkoliv je dnes Sedmihradsko společně s dalšími okolními regiony součástí Rumunska, jako první jej začali ve větším počtu osídlovat na konci 10. století staří Uhři a jako součást Uherského království později v rámci Habsburské monarchie v různých podobách přetrvala až do roku 1918. Zejména po vzniku Rumunského království se stali Rumuni v Sedmihradsku, které Maďaři vnímali jako riziko teritoriální celistvosti Uherska, terčem silné represe, která se projevovala zejména v otázkách kulturních a jazykových. Silná snaha maďarizovat Sedmihradsko se projevila v poklesu už tak menšinového podílu obyvatel rumunské národnosti v Kluži na pouhých 14 % před vypuknutím první světové války, zatímco Maďaři tvořili už 81 %. Významnou menšinou byli v té době také s 5 % Němci, kteří byli v Kluži společně s Židy přítomní jakožto obchodníci od samého středověku. Situace byla ovšem odlišná na venkově, a tudíž i v celém regionu Sedmihradska, kde se Rumuni po celou dobu moderních dějin mohli pyšnit národnostní většinou.

STĚHUJÍCÍ SE SEDMIHRADSKO

Po skončení první světové války připadl region Rumunskému království, což bylo záhy stvrzeno Trianonskou smlouvou z roku 1920. Stejně jako mír v Evropě však nemělo dlouhého trvání ani Sedmihradsko jako součást Rumunska. Už v probíhající druhé světové válce byla Kluž společně se severním Sedmihradskem přiřčena Maďarsku na základě druhé vídeňské arbitráže vedené Německem a Itálií.

Po skončení druhé světové války byly obě vídeňské arbitráže podobně jako mnichovská dohoda prohlášeny za neplatné a Sedmihradsko se tak opět navrátilo Rumunsku. 

DNEŠNÍ CLUJ-NAPOCA

V roce 1974 bylo k oficiálnímu názvu města přidána Napoca pro zdůraznění předuherských a předrománských dějin města, nicméně celý název města se využívá především při oficialitách, v obecném užívání dominuje jednoduše Kluž.

V současnosti žije v Kluži přes 320 tisíc obyvatel, z nichž 16 % tvoří maďarská menšina. Město se může pochlubit významným historickým centrem, kterému dominuje 80 metrů vysoký gotický kostel svatého Michaela. V Kluži mimo jiné sídlí i pivovar Ursus, který s roční produkcí 6 milionů hektolitrů patří v Rumunsku k těm nejvýznamnějším.

Kromě toho, že je město vybaveno na svém východním okraji mezinárodním letištěm, nabízí pro své obyvatele a turisty síť veřejné hromadné dopravy, kterou obstarávají autobusové, tramvajové a trolejbusové linky.

První zápas play-off odehraje Slavia v Kluži v úterý 20. 8. od 21:00 středoevropského času (22:00 místního), domácí odveta je naplánována na středu 28. 8. opět od devíti hodin. O cestě CFR Kluž Evropou jsme psali ZDE.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články