Midtjylland: Soupeř, který věří datům | SK Slavia Praha
Více

Midtjylland: Soupeř, který věří datům

Soupeř Slavie pro play off Ligy mistrů se sice nemůže pyšnit dlouhou historií, známým ho ale dělají nedávné úspěchy i originální práce s datovou analýzou.

Základní údaje o klubu

Rok založení: 1999
Klubové barvy: černá a červená
Počet titulů: 3 (2015, 2018, 2020)
Dánský pohár: 1 (2019)
Stadion: MCH Arena, Herning
Největší rival: Viborg FF
Výslovnost: [Mitjülend]

Krátká historie, zajímavá současnost

FC Midtjylland rozhodně nepatří k tradičním klubům. Vznikl až v roce 1999, a to sloučením dvou starších, nicméně v celostátním kontextu málo významných klubů Ikast FC a Herning Fremad. Do nejvyšší soutěže postoupil v roce 2000, výrazněji se ale neprosadil až do chvíle, kdy do něj jako majoritní akcionář vstoupil Angličan Matthew Benham. Člověk, který se dlouhá léta pohyboval ve světě sázek a fotbalových statistik a který je přesvědčen, že pomocí statistické analýzy a modelování je možné předvídat výsledek fotbalových zápasů. Benhamovi patří i druholigový anglický Brentford FC, kde hraje třeba slávistický odchovanec Jan Žambůrek, důležitější ale je, že stejně jako v Brentfordu, i v Midtjyllandu se nový majitel rozhodl pro fotbalový experiment.


Majitel Midtjyllandu Matthew Benham. Foto: Evening Standard

Pod vedením šéfa klubu Rasmuse Ankersena se v dánském klubu rozhodli otestovat tezi, že je i ve fotbale možné zcela eliminovat emocionální a iracionální rozhodnutí a spoléhat se výhradně na data, statistiky a analýzy – při podpisu nových hráčů nebo třeba při zahrávání přímých kopů. Jakkoli se program rozjíždí poměrně pomalu, díky spoléhání se na vědecké metody v Midtjyllandu věří, že dokážou soupeřit s mnohem bohatšími týmy, než je dánský mistr.

Stejně jako originálním způsobem vyhledávání hráčů je Midtjylland známý svou akademií, kterou založil jako vůbec první klub v Dánsku. Možná nejznámějším produktem této akademie je stoper Simon Kjaer, který v současné době nosí kapitánskou pásku v dánské reprezentaci a hraje za slavný AC Milán. Slávisté si ho ale budou pamatovat spíše ještě v dresu Sevilly. Byl to právě on, kdo ve 119. minutě odvety čtvrtfinále Evropské ligy na jaře 2019 dopravil míč do vlastní branky a „zařídil“ tak senzační postup sešívaných. Z Midtjyllandu se ale přestupuje i do dalších velkých klubů. Pione Sisto odešel v roce 2016 do Celty Vigo, Andreas Poulsen o dva roky později do Mönchengladbachu a Mikkel Duelund do Dynama Kyjev. Alexander Sörloth pak v lednu 2018 jako nejdražší hráč v historii klubu odešel za 9 milionů eur do anglického Crystal Palace.

Malé město, menší stadion

FC Midtjylland hraje své zápasy v MCH Aréně, postavené v roce 2004 a zrekonstruované o pouhé čtyři roky později. Stadion není z největších, jeho kapacita na zápasy Dánské ligy činí 11 432 diváků, z toho 7 070 k sezení, což ho mezi dánskými arénami řadí až na deváté místo. Pro zápasy evropských pohárů se navíc sektory na stání osazují sedačkami, což celkovou kapacitu stánku snižuje na 9 430 diváků.

Stadion se nachází v jižní části města Herning v centrální části regionu Midtjylland (česky Střední Jutsko), který dal klubu i název. Herning je jedenácté největší město Dánska s populací těsně přesahující 50 tisíc obyvatel (podobně velké jsou u nás například Teplice, Jihlava nebo Karviná). Průmyslové město toho z pohledu památek nemá příliš co nabídnout, o to zajímavější ale nabízí sportovní vyžití. Kromě FC Midtjylland tu sídlí i nejúspěšnější dánský hokejový klub, Herning Blue Fox, který při zisku 16 titulů dokázal nasbírat nejvyšší počet vítězství v historii tamní nejvyšší soutěže.


MCH Arena. Foto: FC Midtjylland

Domácí hegemon posledních let

Podobně jako Slavia, také Midtjylland dokázal opanovat dva z posledních tří ročníků nejvyšší domácí soutěže. Mistrem se stal v ročníku 2017/18 a 2019/20, mezitím dokázal v roce 2019 vyhrát dánský pohár. Svůj první titul získal klub v sezoně 2014/15, tedy pouhý rok poté, co do něj jako majoritní vlastník vstoupil právě Matthew Benham.

Před branami Evropy

Dánské kluby to mají s cestou do Evropy výrazně těžší než ty české, i letos musel Midtjylland jako mistr startovat už ve druhém předkole Ligy mistrů. Tam si poradil s Razgradem 1:0 na jeho hřišti, následně ve 3. předkole porazil doma 3:0 Young Boys Bern. Možná i kvůli tomu dokázal Midtjylland ve své historii pouze jednou postoupit do skupinové fáze evropského poháru – v sezoně 2015/16 vyřadil v play off Evropské ligy Southampton a ve skupině s Neapolí, Bruggami a Legií Varšava obsadil druhé místo. V prvním kole vyřazovacích bojů pak ale po domácí výhře 2:1 podlehl venku Manchesteru United 1:5 a jeho cesta tím skončila.

Od té doby představovalo pro našeho letošního soupeře konečnou stanici vždy play off Evropské ligy. Dánové podlehli postupně tureckému Osmanlisporu, kyperskému Apollonu Limassol, švédskému Malmö a v poslední sezoně skotským Rangers. Midtjyllandu tak v aktuálním žebříčku koeficientu UEFA patří 102. místo (Slavia je 59.). 

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články