Nice: hlavní město Azurového pobřeží | SK Slavia Praha
Více

Nice: hlavní město Azurového pobřeží

Sešívaní v úterý v podvečer odletěli do Nice, kde je ve čtvrtek od 21:00 čeká zápas 4.kola Evropské ligy. I když se zápas odehraje bez diváků, připravili jsme vám krátké představení Nice.

Nice leží na Azurovém pobřeží na jihu Francie nedaleko od hranice s Itálii. Asi deset kilometrů na výhod od Nice se nachází městský stát Monako. Mezi Monakem a Nice panuje fotbalová rivalita, zápas těchto týmů je přezdívaný Derby de la Côte d´Azur, tedy Derby Azurového pobřeží. Derby Azurového pobřeží se odehrálo hned po zápase v Edenu, Nice Monaku podlehlo 1:2.

Nice je hlavním městem regionu Provence-Alpes-Côte d´Azur, metropolitní oblast má lehce přes jeden milion obyvatel. Město je po Paříži, Marseille, Lyonu a Toulouse pátým největším městem ve Francii a je jedno z důležitých měst na Francouzské riviéře. Ročně ho, pokud svět nesužuje pandemie, navštíví zhruba 4 miliony turistů.

Nice je historické město plné historických památek. Na severu města se nachází římské vykopávky, lázně a Apollonův chrámPodél pobřeží vede slavná Promenade des Anglais, česky Promenáda Angličanů. Nejvýznamnější budovou na promenádě je Opéra de Nice z konce 19. století.

Pár kilometrů na západ od Nice se nachází Cannes, známé pro svůj každoroční filmový festival, který se řadí mezi nejprestižnější filmové festivaly na světě. 

Tréninkové centrum a akademie

V roce 2017 otevřelo Nice hypermoderní tréninkové centrum a akademii. Na pozemku akademie je pět a půl hřišť, posilovna, zotavovací místnost, kantýna a ordinace klubového lékaře. V akademii Nice ubytovává až 60 mladých talentů. 

Poslední odchovanec, který z Nice odešel, byl Malang Sarr, který v létě přestoupil do Chelsea a momentálně hostuje v FC Porto. Mezi další slavné odchovance se řadí například brankář Tottenhamu Hugo Lloris, útočník Brightonu Neal Maupay, nebo levý bek Marseille Jordan Amavi. Na tréninkové centrum Nice se můžete podívat ve videu níže.

Stadion Stade de Nice

Až do roku 2013 hrálo Nice své domácí zápasy na stařičkém Stade Municipal du Ray, tento svatostánek s kapacitou 17 415 diváků byl postaven už v roce 1927. Fanoušky oblíbený stadion prošel mnoha rekonstrukcemi, ale kvůli staré infrastruktuře a nedostatečné kapacitě byla schválena stavba nového stadionu, vzniklo tak Stade de Nice.

Konstrukce začala v letech 2011 a byla dokončena o dva roky později. Stade de Nice pojme 36 178 diváků. Stadion hostil při Francií pořádaném mistrovství Evropy v roce 2016 čtyři utkání, o tři roky později se na něm odehrálo šest zápasů mistrovství světa žen. Sešívaní své utkání na Stade de Nice odehrají ve čtvrtek od 21:00, utkání přinese ČT Sport.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články