Slávisté se vrátili z anglického Tottenhamu | SK Slavia Praha
Více

Slávisté se vrátili z anglického Tottenhamu

První skupinka slávistů už má týdenní stáž v anglickém klubu Tottenham Hotspur za sebou. Trenéři Michal Šrámek (B-dorost), Miroslav Jíra (B-žáci) a juniorští reprezentanti Marek Suchý, Jiří Valenta, Michal Toma a Tomáš Pekhart přiletěli zpět do Prahy v pondělí odpoledne.
První skupinka slávistů už má týdenní stáž v anglickém klubu Tottenham Hotspur za sebou. Trenéři Michal Šrámek (B-dorost), Miroslav Jíra (B-žáci) a juniorští reprezentanti Marek Suchý, Jiří Valenta, Michal Toma a Tomáš Pekhart přiletěli zpět do Prahy v pondělí odpoledne. Fotbalisté absolvovali několik tréninkových jednotek pod anglickými kouči a nastoupili ke dvěma přátelským zápasům. „Kluci nabrali obrovskou motivaci, viděli, že když budou dál pracovat, mohou se v budoucnosti dostat do evropského fotbalu,“ řekl Šrámek. Obohacující byl pobyt i pro trenéry. „Získali jsme velké zkušenosti pro mimotréninkovou práci. Viděli jsme chod a strukturu klubu nebo například jak se komunikuje s médii,“ poznamenal Jíra.

Jak mladí slávisté v tvrdé anglické konkurenci obstáli? „Ukázali, že jsou na tom fotbalově velmi dobře, stejně byli hodnoceni i místními trenéry. Patřili k nejlepším, v kombinaci jsme Angličany dokonce předčili a v technice jsme na tom také minimálně stejně. Hráči určitě nezklamali,“ přiblížil Šrámek. V některých aspektech mají ale zase navrch fotbalisté z Ostrovů, u kterých jsou pověstné především bojovnost a nasazení. „Úsilí je u nich asi o něco větší, každý den kolem sebe totiž vidí, čeho mohou dosáhnout,“ hledá vysvětlení Jíra. „Jsou hodně koncentrovaní, třeba jakékoliv diskuse s rozhodčími tam neexistují. Také se učí hodně individualismu a hře jeden na jednoho,“ přidává další rozdíly mladý kouč.

Trenéři byli nadšeni z tréninkových podmínek mládeže v Tottenhamu. „K dispozici mají sedm hřišť plus dvě nafukovací haly s umělým trávníkem, z nichž jedna má rozměry pro velký fotbal,“ podotkl Jíra. „Všichni hráči a zaměstnanci akademie mají po celý den zdarma jídlo. Navíc je to kvalitní výživa vhodná pro sportovce,“ přidal další příklad Šrámek, který si všiml i velkého klubismu. „Mladí hráči si velmi váží, že jsou v týmu.“ Šrámek s Jírou vyjádřili obdiv také první anglické lize. „Premier League je skutečně top evropská soutěž, včetně sledovanosti. Je tam velká spjatost fanoušků s klubem, i když se nedaří, pořád je vyprodáno.“

I přes lepší zázemí Angličanů však Česká republika drží krok. „Kvalitou tréninku v žádném případě nezaostáváme. Kluci to potvrdili,“ poukázal Šrámek. Kouče malinko zarazilo, že v Tottenhamu začínají děti trénovat až od sedmi let. „U nás je přípravka už od pěti. Navíc v Anglii trénuje první roky jen jeden trenér, ve Slavii to jsou vždycky alespoň dva lidi,“ vysvětlil Jíra.

Celkově se stáž velmi vydařila. „Všem, kdo se o nás v Londýně starali, patří poděkování, v neposlední řadě také scoutovi Tottenhamu Eddiemu Presslandovi,“ pronesl Jíra. Pochvaly se dočkali i mladí fotbalisté. „Skvěle reprezentovali Slavii, po všech stránkách,“ řekl Šrámek. Nechyběly ani dárky od Tottenhamu. „Suvenýry samozřejmě máme,“ usmál se závěrem Jíra. Spolupráce mezi kluby ale není zdaleka u konce. V pondělí odletěli do Anglie na stáž trenéři Radim Nečas (A-dorost) a Anton Mišovec (C-dorost) spolu s reprezentanty Jaroslavem Starým, Radimem Nečasem a Milanem Černým.

Program slávistů v Londýně
Pondělí (22.11.)
Slávisté vyletěli z ruzyňského letiště v 17:00 a ve 20:00 už byli ubytováni. Trenéři bydleli v hotelu, mladí hráči v rodinách anglických fotbalistů. Večer stačili zhlédnout v televizi utkání Aston Villa – Tottenham 1:0, včetně pozápasové tiskové konference. „Přestože to byl pro Tottenham již šestý zápas bez výhry v řadě, přístup trenéra k novinářům byl perfektní,“ dodal Jíra.

Úterý (23.11.)
Dopoledne absolvovali mladí fotbalisté Slavie trénink s akademickým týmem Tottenhamu, nebo-li místním A-dorostem. Zaměření bylo především na práci s míčem. Čeští koučové jednotku sledovali. V poledne byla na programu prohlídka stadionu White Hart Lane a poté další trénink v kryté hale. Večer si trenéři zpestřili návštěvou utkání Ligy mistrů Chelsea – Paris Saint-Germain.

Středa (24.11.)
České hráče čekal první přátelský zápas. V dresu Tottenhamu nastoupili proti Rushden-Diamonds. Střetnutí skončilo 1:1, každý ze slávistů odehrál celkem 60 minut. Brankář Michal Toma udržel čisté konto, Jiří Valenta a Marek Suchý nastoupili v záloze a Tomáš Pekhart v útoku trefil tyč. Utkání sledovali všichni profi zaměstnanci akademie, včetně hlavního trenéra A-mužstva Tottenhamu Martina Jola a ředitele Petera Suddabyho.

Čtvrtek (25.11.)
Dopoledne navštívili slávisté ještě jednou stadion. Odpoledne pak hráči trénovali, čeští koučové se byli podívat do areálu Myddleton House, tréninkového centra žáků a přípravek. Během dvou let zde má vyrůst jedno z nejlepších tréninkových center v Evropě, kde budou trénovat všechny týmy Tottenhamu včetně A-mužstva. Šrámek s Jírou pak byli seznámeni i se vzdělávacím programem fotbalové akademie. „Překvapilo nás, že mají jenom osm hodin školy týdně. Předměty jsou pouze čtyři: angličtina, matematika, počítače a komunikace s médii,“ poznamenal Jíra.

Pátek (26.11.)
Dopoledního tréninku se ujal jako hlavní kouč Michal Šrámek a mladí angličtí fotbalisté mu v jeho závěru spontánně zatleskali. Po obědě se slávistická výprava vydala na prohlídku Londýna.

Sobota (27.11.)
Na programu bylo druhé přátelské střetnutí. Dorostenci Tottenhamu se utkali s fotbalisty rezervy. Mužstvo akademie nakonec staršímu a zkušenějšímu soupeři podlehlo 1:4. Gólman Toma, jenž odchytal prvních pětačtyřicet minut však podal skvělý výkon a za svá záda míč nepustil. Gólová smršť se strhla až po přestávce. Suchý s Valentou odehráli celé střetnutí, Pekhart, nejmladší hráč výpravy, nastoupil na poločas. Večer byla na programu návštěva druholigového utkání West Ham – Watford 3:2. Trenéři byli návštěvou zaskočeni. „Bylo vyprodáno, 25 000 lidí,“ konstatoval Šrámek.

Neděle (28.11.)
Den byl vyvrcholením celé stáže. Slávisté navštívili utkání Tottenham – Middlesbrough a svým hostitelům přinesli štěstí. Vyprodaná White Hart Lane viděla po šestizápasovém půstu vítězství 2:0, branky zaznamenali Defoe a Kanoute.

Pondělí (29.11.)
Poslední den stáže. Dopoledne absolvovali fotbalisté Slavie náročný kondiční trénink, po kterém se vydali na letiště a odletěli zpět do Prahy.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články