Do Edenu se vrátí legendy | SK Slavia Praha
Více

Do Edenu se vrátí legendy

PRAHA – V úterý v půl čtvrté odpoledne proběhla v prostorách hotelu Iris přímo na stadionu v Edenu tisková konference před zítřejším slavnostním otevřením multifunkčního areálu.
PRAHA – V úterý v půl čtvrté odpoledne proběhla v prostorách hotelu Iris přímo na stadionu v Edenu tisková konference před zítřejším slavnostním otevřením multifunkčního areálu.

Zúčastnili se jí kromě obou kapitánů (Ericha Brabce za Slavii a Nika Bakera za Oxford) také Alexandr Kliment ze společnosti E-side a někdejší slávistický hráč a srdcař František Veselý, který ve středu provede slavnostní výkop. V Edenu nechyběly další legendy Josef Moravec a Jan Andrejkovič, kteří byli i u otevírání „starého“ Edenu v roce 1953. Oba pánové si na tento okamžik také zavzpomínali.

Jako první si vzal slovo někdejší legendární útočník Jan Andrejkovič. „Na otevírání stadionu si stále dobře pamatuji. Bylo to 27. září 1953. Já jsem shodou okolností začínal, když Slavia také neměla žádný svůj stadion. Trénovali jsme porůznu, například na Spartakiádním stadionu na Strahově. V té době jsme navíc nemohli hrát ve vlastních dresech a byli jsme i jinak šikanováni. Otevření našeho stadionu pro nás bylo něčím úžasným.“

„Remizovali jsme tehdy 1:1 s Křídly vlasti. Jejich branku vstřelil Kraus, naši Bican. Ten skóroval myslím že do branky směrem ke trati,“ ukázal skvělou paměť Josef Moravec.

„Já jsem byl tenkrát v Edenu jako desetiletý žáček. Podával jsem při zápasech balony. Tenkrát mi říkali, že jsem na fotbal ještě moc malý, v deseti letech, ale dnes už trénují kluci třeba v pěti, šesti letech,“ zavzpomínal si také František Veselý.

Soupeře z Oxfordu představil kapitán týmu Nik Baker:

„Jsme jeden z nejstarších univerzitních klubů v Anglii. V roce 1874 jsme dokonce vyhráli FA Cup, po nástupu profesionalismu to bylo ale čím dál tím těžší. Dnes je naším hlavním rivalem hlavně unverzitní tým z Cambridge. Je to podobné jako tady v Praze Slavia se Spartou. Letos jsme hráli již 124. zápas, bohužel jsme prohráli. Mezi našimi týmy je ale stále velká rivalita a doufám, že ten 125. zápas bude zase patřit nám.

Chtěl bych poděkovat Slavii a společnosti E-side za pozvání. Je to pro nás velkou ctí, být tady, velmi se těšíme na zítřejší hru, pro naše kluky je to veliká výzva. Hrajeme sice na trošku jiné úrovni, ale slibujeme, že se budeme snažit a že obecenstvo nezklameme.“

„Moc se na zítřek těšíme, náladě v kabině hodně pomohla včerejší výhra v Olomouci,“ prozrazoval kapitán Slavie Erich Brabec. „Věříme, že v Edenu bude těch vítězství víc a víc.

Mrzí nás samozřejmě, že nebyl na slavnostní otevření uvolněn Standa Vlček, ale v Anderlechtu mají teď hodně nabitý program a on je jedním z klíčových hráčů. Včera jsem s ním mluvil a drží nám palce v těch dvou zbývajících zápasech ligy.“

„Na zápas bohužel nebyl uvolněn ani další bývalý slávista, Radek Černý z Tottenhamu. Naopak účast potvrdil Patrik Berger z Aston Villy, těšit se můžeme i na Pavla Kuku nebo Jana Suchopárka. O účasti dalších hráčů se ještě stále jedná, jasno by mělo být dnes večer,“ uvedl tiskový mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

Přímo během tiskové konference proběhlo také symbolické vrácení 40 Liber, které v roce 1899 musela Slavia zaplatit za možnost nastoupit proti oxfordským. Tyto bankovky budou uschovány v archivu Slavie jako památka na slavnostní okamžik. Představen byl také symbolický klíč od stadionu, jehož předání hráčům proběhne při zítřejším slavnostním ceremoniálu.

Ke slovu se dostal i zástupce společnosti E-side Alexandr Kliment. Pozval všechny fanoušky na zítřejší program, který začíná už v 17 hodin. Každý divák se zakoupenou vstupenkou dostane pamětní minci, připraveny jsou různé akce a dárky od sponzorů. Samotné utkání mezi Slavií a Oxfordem začíná v devatenáct hodin.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články