Bayer Leverkusen: tým hvězd, který ligu nikdy nevyhrál | SK Slavia Praha
Více

Bayer Leverkusen: tým hvězd, který ligu nikdy nevyhrál

Už ve čtvrtek čeká sešívané další soupeř v základní skupině Evropské ligy. Tentokrát německý klub se zvučným jménem – Bayer Leverkusen.

Vždy druhý

Leverkusen, přezdívaný Werkself, byl založen ve stejnojmenném městě v roce 1904. První sezonu v německé nejvyšší soutěži, Bundeslize, si zahrál až v roce 1979. Od té doby se mu na vrcholu podařilo zůstat.

Jedním z přelomových momentů historie klubu bylo jmenování Reinera Calmunda na pozici generálního manažera. Po sjednocení Německa v roce 1990 se mu podařilo podepsat smlouvy s východoněmeckými hvězdami Ulfem Kirstenem, Andreasem Thomem nebo Jensem Melzigem. V té době zde tři sezony strávil také bývalý český reprezentant Pavel Hapal.

Přestože se klub od poloviny osmdesátých let umisťuje pravidelně v horní polovině tabulky, nikdy se mu nepodařilo domácí ligovou soutěž vyhrát. Pětkrát se mu podařilo skončit na druhém místě a pětkrát na třetím. Mezi lety 1997-2002 skončil čtyřikrát druhý. Obzvláště sezony 1999/00 a 2001/02 byly pro fanoušky Bayer kruté. V roce 2000 stačil Leverkusenu k ligovému titulu jediný bod v zápasu s Unterhachingem. Prohra 0:2, ve které si dal Ballack vlastní gól, znamenala druhé místo. V roce 2002 měl Bayer tři kola před koncem náskok pět bodů, prohrál ale dva zápasy ze tří a opět se mu nepodařilo v lize dominovat. Ve stejné sezoně skončil druhý i v německém poháru a Lize mistrů. Stal se tak první fotbalovým klubem, který se zahrál finále Ligy mistrů, aniž by předtím vyhrál domácí ligu.

Jedinou domácí trofej získali fotbalisté Leverkusenu v roce 1993, když si zajistili vítězství v německém poháru.

V roce 1996 byl tým na pokraji sestupu, proto byl povolán trenér Christoph Daum, kterému se podařilo sestup odvrátit. Přivedl také budoucí hvězdy Emersona, Lúcia, Zé Roberta nebo Michaela Ballacka.


Foto: Bayer Leverkusen

Evropské poháry

První trofej získal Leverkusen v sezoně 1987/88, kdy se utkal ve finále Poháru UEFA s RCD Espanyol. Venkovní zápas prohrál 0:3, doma se mu ale podařilo dvojutkání srovnat a po výsledku 3:0 v základní hrací době došlo na penalty. Rozstřel vyhrál německý klub 3:2 a radoval se ze svého prvního titulu v historii, který přišel rovnou v evropském poháru.

V sezoně 2001/02 dokázal postoupit do finále Ligy mistrů, ve kterém podlehl Realu Madrid po gólech Ráula a Zidana, který se nádherně trefil do šibenice, 1:2.

Evropské poháry hraje Leverkusen pravidelně. Za posledních jedenáct ročníků se mu podařilo kvalifikovat do Ligy mistrů nebo Evropské ligy desetkrát. Vynechal pouze před třemi lety, když se v nepovedené sezoně 2016/17 umístil v Bundeslize až na dvanáctém místě. V minulém ročníku se dostal až do čtvrtfinále Evropské ligy, kde ho nakonec vyřadil Inter Milán.


Foto: Bayer Leverkusen

Bilance proti českým klubům

Bayer Leverkusen se během své historie několikrát setkal i s českými kluby, dvakrát i se Slavií. S ní se utkal v Interoto Cupu v roce 1992. V domácím zápasu Slavia remizovala 0:0, v BayAreně zvítězila 3:1. V sezoně 1986/87 vyřadil v druhém kole Poháru UEFA Duklu po domácí remíze 0:0 a další remíze na Julisce 1:1. V Poháru vítězů pohárů 1990/91 narazil v prvním kole na FC Boby Brno, které zdolal 2:0 a 3:0. V roce 2004 ještě vyřadil ve třetím předkole Baník Ostrava celkovým skóre 6:2. Vůbec poslední soutěžní setkání Leverkusenu s českým klubem před letošní Evropskou ligou proběhlo ve skupině E Poháru UEFA 2007/08 proti Spartě, kterou porazil 1:0. Naposledy Leverkusen v Edenu podlehl Slavii 0:1, kdy dohrával bez vyloučeného Bellarabiho, zápas rozhodl v 81. minutě Peter Olayinka.
V Leverkusenu také působí od letošního léta český útočník Patrik Schick, který se nedávno vrátil po zranění, a v posledním ligovém kole vstřelil branku proti Schalke.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články