Chceme do Edenu přivést velké zápasy Evropské ligy | SK Slavia Praha
Více

Chceme do Edenu přivést velké zápasy Evropské ligy

Sešívaní odehrají ve čtvrtek první utkání play off Evropské ligy s polskou Legií Varšava. Na předzápasové tiskové konferenci vyhlížel duel trenér Jindřich Trpišovský.

„Je to kvalifikace o Evropskou ligu, mezinárodní zápas. V této soutěži se nám za poslední tři roky podařilo dojít hodně daleko. Vždycky jsme hráli velké zápasy a doufáme, že to tak zůstane, že budou chodit lidi a do Edenu přijedou atraktivní soupeři. Pro nás je to důležitý zápas,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.

Na slávistickou marodku přibylo několik zraněných hráčů, trenérský tým se tak musí potýkat se spoustou absencí. „Zdravotní stránka není moc dobrá, absencí je hodně. Už jsme to viděli v minulých zápasech i potom v Mladé Boleslavi. Pokračují dlouhodobé absence. Netroufnu si ani všechny vyjmenovat, ale jsou to pro nás důležití hráči, ať je to Michael Krmenčík, Petr Ševčík, Peter Olayinka, Srdjan Plavšić a dlouhodobí marodi Lukáš Provod a David Hovorka. Plus kluci, kteří se bohužel nevešli na soupisku. Včera nám z tréninku vypadl Honza Kuchta, protože se mu vrátil problém, který měl před deseti dny. Uvidíme, jestli bude schopný trénovat. V plném vytížení je Honza Bořil, takže bude k dispozici do nominace aspoň jeden navíc z plné marodky.“

Mezi hráči, kteří nemohli v posledním utkání nastoupit, byl i Alexander Bah. „Alex už trénuje, myslím si, že bude k utkání stoprocentně připravený. Nevím, jestli jsem vyjmenoval všechny. Ivan Schranz byl v pondělí nemocný, v úterý už to bylo lepší. Není tam moc hráčů, kteří jsou stoprocentně zdraví, ale Alex Bah je další hráč, který se vrací zpátky do kádru.“

Evropská liga je skvělá soutěž

Mezi soupeři v Evropské lize a Evropské konferenční lize panuje rozdíl v kvalitě. „Evropská liga je skvělá soutěž, díky ní jsme tady mohli mít týmy jako Leicester, Chelsea, Arsenal. Je to velká motivace, abychom se do Evropské ligy znovu dostali, protože je možnost, že sem zase přijede velký tým a lidi budou mít možnost přijít. Bohužel to loni kvůli covidu nešlo a ty velké zápasy byly bez lidí. Víme, které týmy jsou v osudí a byli bychom rádi, kdybychom tyhle velké zápasy sehráli a lidi se mohli přijít podívat.“

Po vyřazení Ferencvárosem čeká Slavii další mistr své ligy, polská Legia. „Myslím si, že nás čeká podobný tým. Je to hegemon a mistr své země. Největší klub s největším stadionem a skvělými hráči. V ohledu velikosti klubu je to podobné jako Ferencváros, ohledně herního stylu je to trochu odlišnější typ. Jejich způsob hry je oproti Ferencvárosi hodně odlišný. Hraje tam dost polských hráčů. Ferencváros měl v základní sestavě jednoho Maďara, jinak to byli cizinci. Je to tým, který je hodně soubojový, důrazný a vytrvalostně skvěle vybavený, což bylo vidět i v zápasech s Dinamem Záhřeb a Bodo/Glimt nebo v loňských utkáních. Ohledně síly, vytrvalosti a důrazu jsou na tom dobře jako ostatní polské týmy. Ferencváros se spoléhal na rychlé hráče, protiútoky. Nahoře neměli moc vysoké hráče a v Legii je například Tomáš Pekhart i další. Ferencváros víc používal postupný útok, kdy byl víc na míči a neměl obranu tak hluboko, jako ji obvykle má Legia. Mají silné standardní situace, Ferencváros měl spíš hráče s dynamickým driblinkem. I výchozí postavení, hloubka bloku a standardní situace mají rozdílné. Legia má silné křídelní obránce. Juranoviće jsem zažil ještě v Hajduku Split, kdy hrál proti nám kvalifikaci s Libercem a byl to nejběhavější a nejlepší hráč. Oba obránci mají skvělé centry a nahoře mají dobré útočníky. Veprostřed mají pohyblivé hráče. Jsou to hráči, které známe a jsou podpoření skvělým, zkušeným gólmanem,“ oceňuje šéf slávistické střídačky.

Máme široký a kvalitní kádr

Přestože se tým okolo Jindřicha Trpišovského musí potýkat s absencemi, široký kádr by jim měl tento problém vyřešit. „Kádr máme hodně široký a kvalitní, takže je pořád kam sáhnout. Poskládáme silnou kvalitní jedenáctku s nějakými dalšími možnostmi, jak do utkání zasáhnout. Pak hrajeme v neděli těžký zápas s Ostravou, Baník vypadá velmi dobře, v dobrém rozpoložení. Hrál skvěle s Pardubicemi. Díváme se na to v souvislostech, protože nás během čtyř dnů čekají dva zápasy. Absencí důležitých hráčů je hodně, ale kádr jsme skládali tak, abychom se nimi vyrovnali. Pro nás je to víc o tom videu, které máme každý den. Někdy je hodně dlouhé, protože tam nejsou automatismy, které jsme měli loni, ať už z důvodů absence a změn nebo proto, že se někteří kluci vrátili z nároďáku nebo hostování. Hrajeme ve stoperské dvojici nebo na stranách v jiném složení, takže se hodně věnujeme rozborům zápasů i tréninků. Nejdůležitější je pracovat na naší souhře a ukazovat si ty situace,“ říká Jindřich Trpišovský.

A na co klade hlavní trenér důraz před utkání s Legií? „Hlavně na to, aby bylo mužstvo vyvážené, abychom byli komplexní, protože Legia je silný tým a je důležité, abychom byli silní v defenzivě, ofenzivě, standardních situacích, po rychlostní i vytrvalostní stránce. Musíme to udělat tak, jako v druhém zápase s Ferencvárosem, aby v základní sestavě byli hráči, kteří jsou teď stoprocentně připravení a jsou na svém herním nebo běžeckém vrcholu. Pokud má hráč hendikep, tak se to v takovém zápase projeví," uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články