Dobrý první poločas, trenéra mrzí málo šancí | SK Slavia Praha
Více

Dobrý první poločas, trenéra mrzí málo šancí

Sešívaní v prvním zápase play-off Ligy mistrů vyhráli na hřišti rumunské Kluže 1:0. „Šlo o souboj silných a vyrovnaných týmů. V domácím zápase budou rozhodovat maličkosti," říká trenér Jindřich Trpišovský.

„Zápas ukázal, že jde o souboj dvou silných a fotbalových týmů. Bylo to hodně vyrovnané, takové padesát na padesát. My jsme do zápasu lépe vstoupili, ve druhém poločase byli zase lepší domácí. Utkání ukázalo, že budou rozhodovat maličkosti a možná trochu sportovního štěstí. Kluž nám ukázala přesně to, co jsme o ní věděli, bude to ještě velice těžké. Pokud chceme postoupit, budeme muset doma podat mnohem lepší výkon,“ říká po utkání v Rumunsku trenér Jindřich Trpišovský.

„Kluž je kvalitní mužstvo, tohle jsou zápasy přesně pro ně. S Celticem to bylo to samé, nikdo jim nevěřil a oni tam vyhráli čtyři tři. Jejich mentalita byla vidět i v závěr zápasu proti nám, mužstvo je navíc dobré individuálně a sehrané. Ukázalo nám to, jak je soupeř kvalitní, přizpůsobivý a dokáže měnit tempo hry,” přibližuje kouč Slavie. „Ničím nás ale nepřekvapili, nenastoupil akorát Vinícius, kterého jsme v základu čekali, místo něj hrál stoper s jinou typologií. Potvrdili všechno to, v čem jsou silní, naopak ale ukázali i svoje slabiny.“

Trenéra sešívaných mrzelo zejména to, že si slávisté i přes velkou převahu nedokázali v prvním poločase vytvořit více vyložených šancí. „Na to, jak dobře jsme odehráli první poločas, jsme z něj vytěžili minimum šancí a dobrých pozic. Bořil jednou střílel z těžké pozice, když si mohl míč zpracovávat, pak když mohl střílet, přihrával. Projevila se na nás tíha okamžiku, na domácích byla vidět zkušenost s takovými zápasy. Z tlaku, který jsme měli, jsme toho v poslední třetině hřiště málo vytěžili,” ví Jindřich Trpišovský.

Ve druhém poločase se obraz hry hodně změnil a po většinu času byli aktivnějším týmem domácí. „Šlo o souběh více věcí. Jednak hrál velice dobře střídající Rondón, my jsme navíc přestali mít dobrý pohyb. Domácí zjednodušili hru, pouze nakopávali na útočníky, kteří si chytře chodili pro fauly. Těžiště hry se přesunulo do našeho pokutového území, více nás napadali a my jsme se nedostávali ke své kombinaci. Paradoxně nám ztěžkly nohy. Byl to ale takový výsledek, který jsme chtěli. Říkali jsme si sice, že půjdeme za druhým gólem a chvíli pak naše hra vypadala dobře, od penalty se ale zápas odehrával v podstatě jen na naší polovině,” říká kouč sešívaných.

„Bylo to složité, o půli jsme řešili hodně zdravotních problémů. Davidovi Hovorkovi se motala hlava, Nico měl bouli na hlavě, a pak tam byli hráči, kteří mohli střídat kvůli výkonu. Měli jsme také v plánu přidat jiný typ útočníka, než je Mick, a věděli jsme, že Masopust nevydrží běžecky celý zápas. Chtěli jsme podržet balon, abychom Kluž nepustili do nákopů, přišly ale naše chyby, hra se zjednodušila a to soupeři vyhovovalo. Střídáními jsme chtěli zvýšit bojeschopnost, začali nás trochu přehrávat i ve středu hřiště, Alex Král nám hodně pomohl. Bylo to balancování s tím, abychom neztratili všechny karty a zároveň abychom nedohrávali třeba v deseti,“ vysvětluje Jindřich Trpišovský.

Jediný gól Slavie vstřelil v první půli po secvičeném signálu záložník Lukáš Masopust. „Kluci asistenti si ten signál vymysleli v Praze přímo na Kluž. Chtěli jsme, aby to byl nějaký nepravděpodobný střelec. Na tréninku to Nico dal šestkrát tak, jako potom v zápase, ale ten zakončující hráč netrefoval bránu. Nakonec se to ale Lukášovi povedlo dokonale. Nico to trefil jako na tréninku a Lukáš se trefil také skvěle.“

Ve druhém poločase podržel sešívané zejména Ondřej Kolář, který kromě jistého sbírání centrů chytil i penaltu Omraniho. „Ondra byl skvělý, byl to z jeho strany komplexní výkon. Hra nohama, za obranou, chodil si pro balony při standardkách, ze kterých Kluž dává padesát nebo šedesát procent gólů. Pak nám samozřejmě pomohl hlavně při té penaltě. Obrana mu kromě jedné situace také dobře pomáhala, byl to dobrý výkon celé defenzivní řady. Na to, jak je ofenziva Kluže dobrá, jsme je v podstatě do ničeho nepustili,” přibližuje Jindřich Trpišovský.

I přes výhru na venkovním hřišti není podle kouče Slavie nic rozhodnuté, šance na postup zůstávají dle trenéra Slavie vyrovnané. „Bude to strašně těžké, oni dali čtyři góly na Celticu, dva na Maccabi, venku hrají ještě lépe než doma. Šance jsou zhruba stejné jako před prvním zápasem, bude záležet na tom, kdo to jak unese,“ uzavírá kouč sešívaných.

Aktuálně

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Michaela Khýrová a Karel Piták po remízovém derby žen

17. 3. 2024
Fotbalistky Slavie remizovaly v prvním jarním derby na domácí půdě se Spartou 3:3 a na čele ligové tabulky drží před odvěkým rivalem pětibodový náskok. Jak hodnotí zápas střelkyně hattricku Michaela Khýrová a trenér žen Karel Piták?

Další články