Dostáváme hloupé góly. V neděli to ale chceme zlomit | SK Slavia Praha
Více

Dostáváme hloupé góly. V neděli to ale chceme zlomit

Sešívané v neděli čeká první jarní derby proti Spartě. ​„Nejsme v optimální formě. Kdy jindy to ale napravit, než v derby," říká brankář Ondřej Kolář.

Jaká je v kabině nálada před derby?
„Nálada není ideální. Každý vidí, jak se trápíme, že teď nejsme v optimální formě. Kdy jindy to ale napravit, než teď v derby. Věřím, že zápas zvládneme, vyhrajeme a už nebudeme muset řešit nějaké výkyvy.”

Cítíte na sobě, že tým není v té pohodě jako na podzim? Řešíte to v kabině?
„Tak to bych asi byl slepý, kdybych to neviděl. Nedaří se nám. Nevytváříme si šance, které jsme dříve měli. Dostáváme góly z hloupých chyb a to nás stojí body. Každý vidí, že se trápíme. Doufám ale, že to v neděli zlomíme.”

Nejste příliš zvyklý dostávat v lize góly, na podzim jste obdržel jen čtyři branky. Myslíte si, že to je i kvůli změnám v obranné čtyřce?
„To není jen o obraně, je to o celém týmu. My jsme dřív pracovali poctivě, jeden za druhého. Zdobil nás vysoký presink. Hráli jsme jednoduše, to teď neděláme. Vytváříme tím blbé chyby a inkasujeme góly. Mrzí mě to, dostal jsem teď dvě branky, což předtím trvalo asi dvacet kol. Není to pro mě dobré, bohužel jsem klukům také nepomohl. Odrazilo se to ode mně, z dorážky mi dali gól a to nás stálo body.”

Je derby ideální zápas, ve kterém to zlomit?
„Pro nás je nutné vyhrát každý zápas, abychom to zlomili. Trápíme se na venkovních hřištích, bohužel ale ani domácí utkání s Opavou nebylo optimální. Věřím, že to v derby nakopneme a pojedeme tak, jak jsme jeli v podzimní části sezony.”

Derby jste devětkrát za sebou neprohráli, dává vám to větší sebevědomí?
„Všichni víme, že máme teď dobrou bilanci z posledních zápasů se Spartou. Nechci to nijak zakřiknout, ale věřím, že v tom budeme pokračovat a odpíchneme se. Naše výkony nejsou dobré, i lidi nad tím už mávají rukou. My sami také nevíme, co s tím udělat. Věřím, že to nakopneme a ukážeme, že fotbal umíme hrát”.

Je absence Tomáše Součka a ostatních opor citelnější, než jste čekali?
„To asi ne, věděli jsme, že odchází Suk, Hušba i Škoďák, kteří jsou silní mentálně. Pomohli nám v určitých momentech, ale teď jsou tady jiní. Musíme to vzít na sebe. Já jsem tady také dlouho, musím klukům více pomoci, vzít tu roli na sebe. Věřím, že to v neděli nakopneme. Samozřejmě je na hře znát, že ti hráči chybí. Ale máme velký náskok a stále máme velice dobré hráče, nejlepší v republice. Nevím proč bychom měli přemýšlet nad tím, jak velká to byla ztráta.”

Je teď vaše role v kabině větší? Musíte si například brát více slovo, uklidňovat tým nebo mluvit s mladšími hráči?
„Je to tak. Ti, co tu jsou už delší dobu, se snaží klukům pomáhat. Hlavně jim říci, o co hrajeme. Kluci, kteří sem nově přišli, ještě nikdy o titul nehráli. Nevěděli, co to je, snažíme se jim to vysvětlit. Jsou ale rozumní, vědí teď, o co hrají a věřím, že nám pomůžou.”

Ondra Kúdela po Slovácku mluvil o tom, že si budete muset sednout a vyříkat si pár věcí. Proběhlo něco nadstandardního oproti ostatním zápasům?
„Tak samozřejmě. Měli jsme více videí ze zápasů, které jsme odehráli. Sedli jsme si po zápase s klukama a něco jsme si vyříkali. Věřím, že teď ukážeme, že fotbal umíme hrát a poučili jsme se z našich chyb.”

Vyříkáváte si teď v kabině s obranou nedostatky, které se ve hře objevují?
„Bavíme se o tom. Každý ví, že může udělat něco víc pro to, abychom takhle hloupě neinkasovali. Optimální není ani naše rozehrávka. Byli jsme zvyklí, že jsme takhle nekazili a více jsme odskakovali, což teď není. Koukáme na videa a snažíme se to napravit.”

Rozhodlo se, že derby nebude odložené a bude se nakonec hrát před fanoušky. Byl by to pro vás šok, kdyby to tak nebylo?
„Každý zápas bez lidí je hrozný. Ale derby to je něco víc, když se hraje před lidmi. Rozdělí to národ na dvě poloviny. Byla by to škoda, kdyby to tak nebylo. My jsme to nedávno zažili s Libercem, když jsme hráli bez lidí, ve výsledku to byl takový přátelák. Já jsem určitě rád, že se bude hrát před fanoušky.

Máte pořád luxusní náskok deseti bodů, ale začíná se ztenčovat. Plzeň byla v podobné pozici před dvěma lety a hráči přiznali, že cítili obrovský tlak. Doléhá to i teď na vás?
„Já nad tím nepřemýšlím, máme pořád velký náskok. Není důvod otáčet se za sebe, náskok je stále ideální. Je to v našich rukách a nevím, proč bychom se měli ohlížet zpět.”

Sparta včera vyhrála 5:0. Může je to do derby nakopnout?
„Dlouhodobě se trápili a včerejší výsledek jim pomůže. Já ale věřím, že je vrátíme zpět tam, kde byli, a zvládneme to.”

Na dosah máte další rekord, k jeho dosažení vám chybí jediná nula. Vnímáte to?
„Ano, vím o tom, nebudu se na to ale nijak upínat. Naposledy, když jsem mohl dorovnat Petra Čecha, inkasoval jsem hloupý gól. Snažím se nad tím nijak nepřemýšlet a věřím, že to přijde samo.”

Překonat rekord v derby by asi bylo skvělé...
„Jasně, bylo by to super. Hlavní ale je, aby se vyhrálo. Kdybych měl nulu, tak by to znamenalo, že neprohrajeme. A jestli vyhrajeme čtyři, tři nebo dva nula, je ve finále úplně jedno.” 

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články