Góly na poslední chvíli: Vítězství v Edenu zachránil František Cipro | SK Slavia Praha
Více

Góly na poslední chvíli: Vítězství v Edenu zachránil František Cipro

Výhru s Lokomotivou Košice zachránil v Edenu František Cipro. Svoji branku na 3:2 se svými spoluhráči poté náležitě oslavil.

17. března 1974 přijela do Edenu košická Lokomotiva, která chtěla získat ligový bod. Hrála o záchranu. Slávisté poměrně snadno vedli 2:0, když se trefili Robert Segmüller a Jan Mareš. Ale potom zápas ztratil tempo i kvalitu. Soupeř vyrovnal na 2:2. Trenér Jareš si nebral vůči hráčům servítky a celou jedenáctku vyburcoval. Slavia sevřela soupeře do kleští a nastal závěrečný velký tlak, který byl korunován gólem na poslední chvíli.

A postaral se o to František Cipro, který umístil ne zrovna lehký míč hlavou do nekrytého místa branky. Slavia tak vyhrála 3:2!

Autor vítězné branky František Cipro byl při hromadné gólové oslavě až úplně vespod chumlu hráčů. Dokládají to nejen jeho vzpomínky, ale i snímek Večerní Prahy nebo klubového měsíčníku Zpravodaj. Na Františka Cipra se vrhá Franta Veselý, po něm se ke skoku chystá Zdeněk Klimeš, s rozpaženýma rukama se raduje Robert Segmüller i z pozadí přibíhající Ján Luža. 

Z trávníku odcházela slávistická jedenáctka (Stárek – Biroš, Mareš, Luža, Smolík – Jebavý, Cipro, Klimeš – F. Veselý, Segmüller, D. Herda) skutečně spokojená. A většina diváků, kterých do Edenu přišlo 15 tisíc, byla spokojena také. A to ještě nikdo nemohl tušit, že za dva měsíce Slavia vyhraje na Spartě Český pohár…

Jak důležitý byl tento gól na poslední chvíli, to se ukázalo v posledním ligovém kole. Mistrem byl Slovan Bratislava a Slavii patřila třetí příčka před ostravským Baníkem díky lepšímu poměru branek. Tragický byl tento gól hlavně pro Lokomotivu. O ten jediný bod ztracený na poslední chvíli v Edenu sestupovala, i když měla aktivní skóre a nejlepšího střelce ligy Ladislava Józsu! Tři týmy nad ní uhrály o bod více – Bohemians, Inter Bratislava a Plzeň, i když měly pasivní skóre. Ale přesto se zachránily. Ve fotbale tak stále platí, že „každý gól se počítá“. A je jedno, jestli je to gól "last minute".

Další díl: Váchův zlatý gól vyhrál Slavii Pohár ČMFS!

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články