Herning - místo odvety play off Ligy mistrů | SK Slavia Praha
Více

Herning - místo odvety play off Ligy mistrů

Ve středu od 21:00 čeká sešívané odveta play-off Ligy mistrů proti FC Midtjylland. A protože se bude hrát bez diváků, připravili jsme pro vás alespoň krátké představení města Herning.

Dánský celek FC Midtjylland zná zcela jistě velká většina fotbalových fanoušků. Větší problém už dělá správná výslovnost jména klubu, nemluvě o správnosti psaného názvu týmu. Při jeho psaní tak může pomoci fakt, že se jmenuje po oblasti, v níž působí.

Klub z města Herning získal název po regionu Midtjylland, což v překladu do češtiny znamená Střední Jutsko. Herning, který má 44 763 obyvatel, je třinácté největší město v Dánsku a leží v samém srdci Jutského poloostrova. Na tomto poloostrově se nachází druhé největší dánské město a hlavní město Jutska – Århus. Poloostrov od sebe odděluje Severní a Baltské moře, nachází se tu převážně nížinatá krajina. Název pochází od germánského kmene Jutů, kteří odsud v 5. století odešli do Anglie. Po nich území obsadili Dánové.

Dánsko není pro fanoušky Slavie neznámé, sešívaní se před dvěma lety v rámci základní skupiny Evropské ligy utkali s Kodaní. V dánském hlavním městě si fanoušci mohli všimnout především frekventované cyklistické dopravy. Vzhledem k rovinatému charakteru Herningu i zde patří kola k velice populárnímu dopravnímu prostředku, velké oblibě se zde těší také elektrické koloběžky.

Když už jsme u dopravy – název Midtjylland nese také zdejší letiště (donedávna se ještě jmenovalo Karup), které je také z části základnou Royal Danish Air Force, tedy dánského armádního letectva. Jediným pravidelným civilním dopravcem na letišti je společnost DAT, která provozuje letecké spojení do Kodaně. A v pondělí večer na jeho plochu dosedl taky speciál Smartwings, na jehož palubě byl slávistický tým.

Středeční odveta Ligy mistrů se bude hrát v MCH Aréně. Stadion leží na okraji města v tamní průmyslové zóně. Postaven byl v roce 2003 a kapacitu má 11 432 diváků. Hned vedle fotbalového stadionu leží domácí stadion místního hokejového klubu Herning Blue Fox. Fanoušci hokeje mohou tuto halu znát z Mistrovství světa, které se zde konalo v roce 2018. Čeští hokejisté zde ale úspěch neslavili, neboť ve čtvrtfinále v Herningu vypadli s USA po prohře 2:3. Rodákem z Herningu je pak hokejista Frans Nielsen, který byl prvním dánským hokejistou hrající NHL.

Fotbalová akademie a tréninková hřiště domácího celku leží v nedalekém městě Ikast. Fotbalový a hokejový stadion jsou součástí komplexu výstaviště a zábavního areálu „Messecenter Herning“. Areál je největším výstavním centrem v Dánsku, za rok ho navštíví více než 900 tisíc lidí. Svou rozlohou a kapacitou se pak řadí k nejrozsáhlejším komplexům v celé Skandinávii.

Co se samotného centra města týče, tak je svým charakterem velice podobné jinému městu, které měli fanoušci Slavie možno navštívit v rámci úspěšného tažení Evropskou ligou 2018/2019. Když vám prozradíme, že je centrum Herningu velice podobné belgickému Genku, tak si určitě uděláte dobrou představu o tom, jak město vypadá. Naleznete zde dvě muzea. Jinak patří město spíše k těm klidnějším.

Kvůli epidemii platí také zde řada omezení. Všechna stravovací a výčepní zařízení zavírají striktně ve 22:00. Výjimku mají místa, kde se připravují sportovci - tréninková centra či stadion. Zde jim může být jídlo naservírováno i později. 

Roušky je povinnost nosit v prostředcích hromadné dopravy, v restauracích pak například při cestě na toaletu, po usazení ke stolu nikoliv, omezen je také počet míst. V obchodech není povinné nosit roušky či respirátory, zato je stejně jako u nás všudypřítomná dezinfekce. 

Kdybychom byli turističtí průvodci, asi bychom Herning jako dovolenkovou destinaci úplně nedoporučili, byť dojem možná kazí pošmourné podzimní počasí. Všichni ale doufáme, že středeční večer promění Herning v místo, kde sešívaní vybojují postup do Ligy mistrů. 

Soupeř ale čeká Slavii houževnatý. Jeho bližší představení si můžete přečíst zde.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články