Hotovo 2021! Nejvýznamnější červenobílé události roku | SK Slavia Praha
Více

Hotovo 2021! Nejvýznamnější červenobílé události roku

Rok 2021 je u konce. Z pohledu Slavie byl nezapomenutelný, mistrovský, kvůli pandemii ale také nesmírně náročný a zvláštní… Připomeňte si sled jednadvaceti významných událostí, které přinesl. Na viděnou v roce 2022, slávisti!

Jak to krásně zní!

5. ledna sportovní úsek dotáhl do úspěšného konce přestup vytoužené posily - ze Sønderjyske dorazil Alexander Bah. „Chci střílet a připravovat góly, myslím, že tím můžu týmu pomoct,“ pronesl dánský univerzál sebevědomě po svém příchodu. Svým slovům dostál, takřka okamžitě se stal pilířem zadní řady i autorem důležitých gólů. Poprvé se symbolicky trefil 2. května proti Plzni v zápase, před jehož výkopem sešívaní získali jistotu třetího mistrovského titulu v řadě. Síť rozvlnil i proti Legii, Unionu, Liberci, Jablonci a Mladé Boleslavi, navrch přidal napříč soutěžemi i devět asistencí. Libo jednu zajímavost? Všechny Bahovy branky padly v Edenu…

Úspěšný hon na lišky

Smutnil Jamie Vardy. Smutnil Kasper Schmeichel i celý Leicester… Po domácí bezbrankové remíze slávisté na půdě šampiona Premier League z roku 2016 zvítězili senzačně 2:0 a prošli do osmifinále Evropské ligy. Červenobílé poslal 25. února do vedení v 49. minutě Lukáš Provod a pojistku přidal v 79. minutě Abdallah Sima. „Je to sportovní zázrak, jsem strašně šťastný. Je to odměna za práci všech lidí v klubu. Nejen hráčů a realizačního týmu, ale i managementu a ostatních,“ jásal Jindřich Trpišovský.

Bouře na Slovácku

Pamatujete na 28. únor? Sešívaní na Slovácku neuhlídali dvě šance domácích a po poločase prohrávali 1:2. Jindřich Trpišovský na své svěřence o přestávce nastoupil tak důrazně, že po něm zůstala díra ve dveřích kabiny. 

Po velkém obratu na 3:2 ve druhé půli už mohl být výrazně spokojenější. „Trenérův tříbodový kop o poločase. Někdy je potřeba zvýšit hlas a když to na konci v tak důležitém a těžkém utkání vyjde, tak je to o to hezčí,“ napsal k obrázku díry ve dveřích šéf marketingu a PR Slavie Michal Býček. "Průzorem" ve dveřích je symbolicky vidět Zdeněk Houštecký a Nicolae Stanciu, autor dvou branek...

Rangers

Slávisté si podruhé v éře Jindřicha Trpišovského a jeho trenérských kolegů proklestili cestu mezi nejlepších osm klubů Evropské ligy. Ale… Výhru 2:0 v odvetě ve Skotsku 18. března odnesl po zákroku Kemara Roofa zlomeninou v oblasti čelní dutiny brankář Ondřej Kolář, novinové titulky dlouho plnil incident mezi domácím Kamarou a Ondřejem Kúdelou i to, že domácí neumožnili slávistům pozápasový odchod do kabiny… „Můj nejhorší fotbalový zážitek? Právě utkání na Rangers,“ trefně shrnul pocity po postupu Peter Olayinka, který ve 14. minutě po centru Jana Bořila otevřel skóre zápasu. Pojistku přidal nádherně zahraným volným přímým kopem Nicolae Stanciu, soupeř v té době už hrál jen s devíti hráči.

Nico a jeho fazona

Nicolae Stancia zastihl přelom února a března v dechberoucí formě. 25. února proti Leicesteru centroval rumunský reprezentant na vítězný gól Lukáše Provoda a následně se střelecky prosadil v šesti soutěžních utkáních v řadě. Jeho gólový podpis se skvěl pod duely se Slováckem, Ostravou, doma s Rangers, Boleslaví, v souboji na Rangers a také 21. března proti Opavě. „Během zimní přestávky jsem měl čas si odpočinout. Vyčistil jsem si hlavu, a když jsem se vrátil, bylo všechno mnohem lepší. Byla to fantastická druhá část sezony, pro mě osobně nejlepší sezona, co hraju fotbal,“ popsal Stanciu.

Díky, Holi

8. duben... Den, kdy se slávisté po 14 letech znovu představili v Londýně na majestátním Emirates Stadium. V domově slavného Arsenalu. Zápas měl dva hrdiny, uzdraveného Ondřeje Koláře, který tři týdny po děsivém zranění z duelu proti Rangers v masce a s helmou předvedl několik těžkých zákroků a nestačil jen na ránu Pepeho, a Tomáše Holeše. Reprezentační záložník ve čtvrté minutě nastavení na zadní tyči dal výsledku konečnou podobu 1:1. „Radost byla obrovská! Měli jsme roh. Řekl jsem si, že je to poslední roh, tak jdeme dát gól. Zavíral jsem to zezadu, někdo to protečoval až na mě, já tam skočil a vyšlo to,“ popsal krásný okamžik Holeš, který utkání odehrál netradičně na stoperu.

Neporazitelnost

Sešívaní v dubnovém vršovickém derby s Bohemians remizovali 0:0, čímž překonali 75 let starý rekord v sérii ligových zápasů bez prohry! Svěřenci Jindřicha Trpišovského neprohráli 41 utkání v řadě a svou sérii ještě rozšířili. Bez jediné porážky dokončili také sezonu a pokračovali až do aktuálního ročníku. „Musím říct, že jsme na to mysleli hodně. Být jeden zápas od překonání historického rekordu československého fotbalu, který je starý přes sedmdesát let, samo o sobě ukazuje, jak těžké je na něčeho takového dosáhnout. Natáhli jsme tu šňůru na 41 zápasů, což je moc krásné. Tohle doceníme asi až časem,“ řekl po vytvoření rekordu trenér Trpišovský. Neuvěřitelná šňůra se nakonec zastavila až na podzim na čísle 54!

Derby

Bitva o Prahu, největší zápas v Česku. V sezoně 2020/21 došlo ke konfrontaci nesmiřitelných rivalů hned třikrát. Dvakrát v domácí soutěži, jednou v semifinále tuzemského poháru. 5. května sešívaní v 299. derby porazili na Letné Spartu 3:0 a postoupili do finále MOL Cupu. Úspěšnými střelci byli proti obhájcům pohárové trofeje Jan Kuchta, autor dvou branek, a Tomáš Holeš. Krásnými pasy výhru režíroval i Lukáš Masopust. Slávisté tak neokusili hořkost porážky ve čtrnáctém soutěžním derby v řadě.

Slzy na Hané

Čtyři dny po postupu do finále domácího poháru červenobílí zvítězili v Olomouci 1:0, zisk tří bodů ale nikoho těšit nemohl… V 19. minutě se skácel k zemi Lukáš Provod, magnetická rezonance odhalila přetržený přední zkřížený vaz a utržený meniskus. Jednu z největších hvězd sezony, nejlepšího hráče FORTUNA:LIGY za ročník 2020/21, čekala dlouhá rekonvalescence. „Hned potom, co mi to doktor řekl, tak to samozřejmě šok byl. Bylo tam i dost slz. Byl jsem z toho hodně rozhozený. Byla to taková hodinka, dvouhodinka v nemocnici, kdy jsem si pobrečel a zpracoval, co se vlastně stalo, o co přijdu a jak to všechno je. Potom už jsem to řešil konstruktivně,“ popsal svou osobní sportovní tragédii autor vítězné branky na Leicesteru a do té doby jeden z nejvytěžovanějších hráčů výběru Jindřicha Trpišovského.

Pohár po akci náhradníků

Sešívaní 20. května po dvou letech oslavili zisk prestižního double! Mistrovskou sezonu 2020/21 ještě vylepšili ve finále domácího poháru, ve kterém porazili Plzeň na jejím stadionu 1:0 a potřetí během čtyř let ovládli MOL Cup. Vítězný gól vstřelil střídající Abdallah Sima po krásné přihrávce dalšího náhradníka Ibrahima Traorého, Plzeň dohrávala utkání od 54. minuty v deseti. Triumfem v domácí soutěži, kde stále zbývala odehrát dvě kola, vítězstvím v MOL Cupu a čtvrtfinálovou účastí v Evropské lize sešívaní okopírovali památnou sezonu 2018/19, kdy získali double poprvé po 77 letech.

Mistrovský HATTRICK

Slávisté prošli ligovým ročníkem 2020/21 bez jediné porážky! V posledním kole porazili v Edenu 29. května Dynamo České Budějovice 2:1, natáhli svou sérii neporazitelnosti na 46 zápasů v řadě a oslavili třetí mistrovský titul v řadě. Do ochozů na korunovaci staronových mistrů, držitelů zlatého hattricku a vítězů poháru, dorazily i bývalé hvězdy Tomáš Souček, Vladimír Coufal, Alex Král, Milan Škoda a Josef Hušbauer. A výkon sešívaných jim, stejně jako ostatním příznivcům Slavie v ochozech, udělal radost. Vítězství nad Dynamem zařídily trefy Ondřeje Lingra a Jana Kuchty. Díky vítězství 2:1 slávisté splnili poslední ze svých cílů – projít ligovým ročníkem bez jediné porážky, což se žádnému tuzemskému klubu nepodařilo jedenáct let! Třetí mistrovská sezona v řadě skončila dalším výjimečným počinem.

Král Kuchta

Jan Kuchta si svým gólem v posledním utkání sezony v Budějovicích vysloužil první místo v tabulce střelců, o které se s 15 góly dělil s Adamem Hložkem. Podařilo se mu také vstřelit svůj první ligový hattrick v únoru při vysoké výhře sešívaných 6:2 na Zlínem. Při odehraných 1762 minutách znamená jeho 15 branek jeden gól každých 117 minut. Kromě toho přidal ještě tři asistence a dalších pět tref v MOL Cupu a Evropské lize. „Z osobního hlediska jsem moc rád, že mi kluci pomohli k dělenému prvnímu místu v tabulce střelců. Pro mě určitě snová sezona, na jejím začátku jsem nic takového nečekal. Jsem za to strašně rád, máme na co navazovat,“ řekl Jan Kuchta.

Příchod Aihama Ousoua

Aiham Ousou přišel do Slavie 21. července ze švédského GAIS Göteborg. V Edenu podepsal smlouvu na pět let. „Pocity jsou úžasné, splnil se mi sen. Vím, že Slavia je opravdu velký tým, hraje skvělý fotbal. Myslím si, že mi to bude sedět. V posledních letech pod trenérem dosáhla vynikajících úspěchů. Takže jsem velmi rád,“ řekl ve svém prvním rozhovoru. První start si připsal o měsíc později v zápase s Karvinou po zranění Ondřeje Kúdely. Potom už nastupoval často v základu a od utkání v Haifě odehrál už vždy celých 90 minut. První gól v sešívaném vstřelil 28. listopadu v Edenu Teplicím.

Odchod senegalské komety

31. srpna odešel senegalský útočník Abdallah Sima do anglického Brightonu. Vysněný přestup do nejlepší ligy světa si vysloužil řadu vynikajících výkonů. Dařilo se mu především na podzim uplynulé sezony. Při svém prvním startu v základní sestavě dal gól Nice. Potom se gólově roztancoval a mezi listopadem a únorem dal v šestnácti utkáních čtrnáct branek! Dvěma góly rozhodl derby na Letné, trefil se také v odvetě s Nice, Beerševou i Leicesterem. Celková bilance Simy ve Slavii? 39 utkání, 16 branek a 7 asistencí.

V poslední den přestupního termínu odešel i mladý stoper David Zima, který zamířil do Itálie, kde obléká dres FC Turín. Kromě spousty fotbalových zkoušek proti domácím i evropským hvězdám zvládl David Zima i zkoušku maturitní, kterou složil hned po oslavách mistrovského titulu v předminulé sezoně. V paměti zůstanou jeho výkony proti Leicesteru, kdy uhlídal hvězdného Jamieho Vardyho. Za Slavii odehrál 53 utkání a trefil se jednou proti Baníku. Poslední zápas odehrál dva dny před přestupem proti Karviné.

První gól mladé hvězdy

Sedmnáctiletý záložník Daniel Samek si připsal několik minut za A-tým i na jaře, první gól ale vstřelil v srpnu Ostravě při výhře sešívaných 4:0. Přidal také jednu asistenci. „Ani jsem si nepředstavoval, že by se něco takového mohlo stát. Byl to nejlepší den v mém životě,“ řekl v rozhovoru po zápase. Samek si pak připsal další dvě trefy ve dvou následujících domácích zápasech proti Slovácku a Hradci Králové.

Vstup do skupiny UECL

Sešívaní potřebovali po nepovedené kvalifikaci o evropské poháry začít dobře skupinu Evropské konferenční ligy. Tu začali v Edenu proti berlínskému Unionu. Skóre otevřel v 18. minutě Alex Bah, pět minut před koncem poločasu oslabil hosty Jaeckel, který po druhé žluté kartě zamířil do sprch. V samém závěru duelu urvali tři body pro sešívané střídající Jan Kuchta a Ivan Schranz!

Nejúspěšnější trenér novodobé éry

Výhrou 5:1 nad Bohemians 19. září se stal trenér Trpišovský se svým týmem nejúspěšnějším trenérem novodobé historie Slavie. Skalp Klokanů znamenal už 92. ligové vítězství na lavičce sešívaných v pouhých 125 utkáních. „Je pro mě neskutečné, že jsme se k takovým číslům dostali za necelé čtyři roky ve Slavii. Chtěl bych celé Slavii a jejím hráčům poděkovat za to, že nám dává příležitost se poměřovat a přibližovat takovým postavám českého a československého fotbalu a že nám dává možnost o takové mety bojovat a překonávat je,“ řekl trenér po překonání této mety.

Nakopnutí proti Plzni

Po prohrách s Feyenoordem a Maccabi Haifa v Evropské konferenční lize a neúspěchu v derby i remíze v Budějovicích potřebovali sešívaní dotáhnout ztrátu na vedoucí Plzeň, která přijela 31. října do Edenu. Úpornou bitvu rozsekl gólem v 65. minutě Ondřej Lingr, v nastavení se pak trefil ještě Michael Krmenčík. Více než 18 tisíc fanoušků vytvořilo na stadionu úžasnou a bouřlivou atmosféru. Od tohoto utkání už slávisté do konce roku neprohráli.

Boj o postup

Slávisté 7. prosince odcestovali vlakem do Berlína, kde je o dva dny později čekal veledůležitý souboj o druhé místo skupiny E Evropské konferenční ligy s Unionem Berlín. Sešívaným stačila k postupu remíza. V 50. minutě vystřelil sešívaným bod krásným gólem na zadní tyč pod břevno Ivan Schranz. „Gól věnuji svému tatínkovi a mé rodině, stejně jako všechny ostatní,“ řekl po zápase Schranz. Další branku mohl přidat také Peter Olayinka, který v dobré šanci jen těsně minul branku. Domácí srovnali v 64. minutě, slávisté si ale remízu už pohlídali.

Série čistých kont

Když se po zranění Ondřeje Koláře dostal poprvé Aleš Mandous, nedařilo se jemu ani nově poskládané obraně nedostat gól. Poprvé se mu to povedlo při výhře 1:0 nad Olomoucí a od té doby v lize nepustil míč za svá záda po sedm utkání v řadě. Celkem držel čisté konto 724 minut, což ho vyneslo na čtvrté místo v žebříčku brankářů v rámci české ligy. „Samozřejmě z toho mám radost jako z každé nuly. Jsem rád, že můžu být mezi takovými jmény, je to pro mě velká čest,“ řekl po utkání. Sérii přerušil až zápas s Ostravou, kde ale chytil v závěru penaltu a zajistil Slavii bod. 

Poslední zápas

Poslední utkání roku 2021 odehráli sešívaní v Ostravě. Před výkopem nikdo netušil, jaký duel na oba celky čeká. Ve 24. a 29. minutě vstřelili branky Ivan Schranz a Tomáš Holeš a vypadalo to, že si sešívaní dojdou pohodlně pro vítězství. Po změně stran ale skóroval Almási a o čtyři minuty později dostal červenou kartu Oscar. V 70. minutě srovnal Kaloč a v 82. opět skóroval Almási, tentokrát z penalty. To už slávisté hráli v devíti, když se nechal vyloučit minutu předtím Jan Kuchta. V 88. minutě z přímého kopu fantasticky srovnal Tomáš Holeš, ale v nastavení pak musel ještě tým zachraňovat Aleš Mandous, který chytil druhou Almásiho penaltu.

Budeme se těšit na spoustu krásných okamžiků i v roce 2022!

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články