Přišel jako rival, odchází jako král | SK Slavia Praha
Více

Přišel jako rival, odchází jako král

Během svého působení ve Slavii patřil Josef Hušbauer k jedním z hlavních architektů novodobých sešívaných úspěchů. Pojďme se za jeho dobou strávenou ve Slavii ohlédnout.

Josef Hušbauer po čtyřech a půl letech odchází ze Slavie, i když poslední půlrok strávil na hostování v Dynamu Drážďany, jeho předcházející angažmá v Edenu bylo více než úspěšné. Pojďte si ho ještě jednou připomenout.

Čtyři roky, tři mistrovské trofeje, dva domácí poháry i jeden Česko-Slovenský superpohár. Celkově 159 startů a téměř 13 tisíc minut strávených v sešívaném dresu. Tři desítky vstřelených gólů, 36 asistencí na branky spoluhráčů a 181 přihrávek do gólových situací v lize. Nespočet emocí, radostí a vzpomínek. Takový je příběh Josefa Hušbauera ve Slavii.

Přestup do Slavie

Josef Hušbauer byl poprvé jako hráč Slavie představen 15. prosince 2015, kdy s klubem podepsal smlouvu na tři a půl roku. Přestoupil tehdy přesně v polovině rozjeté sezony ze Sparty, ve které na podzim po návratu z hostování v Serii A s Cagliari nedostal příliš příležitostí. 

Slávistické fanoušky pak pozdravil z dovolené v New Yorku a vyslovil přání úspěšné společné budoucnosti. Ta byla nakonec výjimečně úspěšná. Sešívaní fanoušci si navíc mohli oddychnout, že ke dvěma gólům, které proti Slavii jejich nová „desítka“ vstřelila, v dohledné době žádné nepřidá.

První utkání

První start v sešívaném dresu si Josef Hušbauer odbyl hned v prvním jarním kole. V Edenu sešívaní tehdy přivítali Zbrojovku Brno a odešli ze zápasu po brankách Murise Mešanoviče a Jiřího Bílka vítězně 2:0.

První asistence

První z mnoha asistencí, které pro své spoluhráče během svého angažmá ve Slavii Josef Hušbauer připravil, si na své konto připsal v domácím ligovém utkání proti Zlínu. Z rohového kopu našel přesně hlavu Tomáše Součka, který ve druhé půli rozhodl o těsné výhře Slavie 1:0.

První derby v sešívaném

Na Letnou Josef Hušbauer poprvé zavítal v sešívaném dresu na konci března 2016. Sešívaní tehdy neudrželi náskok po prvním poločase a podlehli Spartě 1:3. Pro Josefa Hušbauera to bylo první derby za Slavii. Zároveň však také poslední, ze kterého odcházel jako poražený. 

První gól

Na první trefu v sešívaném si musel Josef Hušbauer počkat až do května. Stála ale opravdu za to. V 73. minutě domácího utkání proti Slovácku mu míč z levé strany na střed hřiště předložil Jaromír Zmrhal a slávistická desítka z dobrých 30 metrů vymetla šibenici Hečovy branky.

První Evropa v sešívaném

Sešívaní společně s Josefem Hušbauerem skončili ligový ročník 2015/16 na 5. příčce a kvalifikovali se do druhého předkola Evropské ligy, kde je čekala tallinnská Levadia. Právě v estonském hlavním městě si v polovině července Josef Hušbauer odbyl svůj první evropský zápas za Slavii. Kvůli prohře 1:3 na něj ale určitě nevzpomíná nejšťastněji.

První gól v Evropě za Slavii

Mnohem lépe se mu vzpomíná na další kolo předkola proti portugalskému Rio Ave. V prvním zápase gól nepadl, a tak byla odveta zcela otevřená. Klíčový postupový gól z venku na 1:0 zajistil právě Josef Hušbauer utaženou přízemní ranou zpoza vápna na vzdálenější tyč. Na postupu do dalšího kola nic nezměnil ani vyrovnávací gól domácích.

Vítězné derby

Sladký, vítězný pocit při odchodu do kabin při derby se slávistickým dresem na sobě si Josef Hušbauer užil poprvé na konci září 2015. Slavia tehdy díky brankám Murise Mešanoviče a Jaromíra Zmrhala porazila na Letné Spartu 2:0.

První titul se Slavií

Na konci sezony 2016/17 se Josef Hušbauer radoval ze svého druhého ligového titulu a prvního, na který dosáhl jako slávista. Ve spanilé ligové jízdě pod taktovkou Jaroslava Šilhavého se přičinil o 3 góly a 9 asistencí.

Gól Spartě

Běží 90. minuta prvního ligového derby nové sezony mezi Slavií a Spartou a domácí Slavia drží nejtěsnější možné vedení. Jakékoliv pochybnosti o adresátovi tří bodů ale rozptyluje nejelegantnějším možným způsobem Josef Hušbauer. Parádní kličkou si nejprve maže na chleba Marečka, aby s klidem sobě vlastním doběhl do vápna a míč poslal nechytatelně na bližší tyč. Fanoušci i Josef Hušbauer se tak konečně dočkali gólu sešívané „desítky“ v derby, což spolu náležitě také oslavili záhy pod Tribunou Sever. 

Dvě pumelice v Tel-Avivu

Díky ligovému prvenství se sešívaní kvalifikovali do základní skupiny Evropské ligy. Veledůležité tři body v pátém skupinovém utkání na horké půdě Maccabi Tel-Aviv zařídil na konci listopadu právě Josef Hušbauer dvěma nádhernými střelami. V prvním poločase vymetl šibenici ze solidních 30 metrů a ve druhém poločase pečetil vítězství přízemní střelou k tyči rovněž zpoza vápna.

První MOL Cup se Slavií

Po loňském vypadnutí v semifinále se Zlínem se slávisté konečně probojovali do finále MOL Cupu a příležitost další trofeje si nenechali uniknout.  Stálice základní sestavy Josef Hušbauer nechyběl na hřišti nechyběl a po výhře 2:1 nad Jabloncem si mohl oslavy se svými spoluhráči v Mladé Boleslavi náležitě užít.

Stopa v loňské pouti Evropou

Do Ligy mistrů se slávisté, i přes srovnávací penaltu Josefa Hušbauera v předkole proti Dynamu Kyjev, nedostali. I tak bylo však evropské působení sešívaných nad míru úspěšné. Přes náročnou skupinu se dostali do jara, ve kterém si poradili nejprve s Genkem a následně Sevillou, aby prohráli pouze ve čtvrtfinále proti budoucímu vítězi soutěže. Josef Hušbauer v loňské sezoně odehrál v Evropě 718 minut a zasloužil se kromě jednoho gólu i o dvě asistence. 

Druhý titul se Slavií

Ligová bilance Josefa Hušbauera se zastavila v sezoně 2018/19 na 9 gólech a 11 asistencích. Díky tomu se nestal na konci sezony pouze potřetí mistrem české ligy, ale zároveň i díky dalším 7 kanadským bodům z ostatních soutěží celkově i nejproduktivnějším slávistou loňské sezony.

Druhý MOL Cup se Slavií

Úspěšný výlet do Olomouce na finále MOL Cupu proti Ostravě znamenal pro Slavii i pro Josefa Hušbauera zpečetění historického doublu. Josef Hušbauer si navíc tento unikátní bod do svého životopisu mohl zapsat už podruhé v kariéře.

Stopa v pouti Ligou mistrů

Do kvalifikačních bojů s Kluží sice Josef Hušbauer nezasáhl, do skupinových zápasů však s výjimkou domácího utkání s Borussií Dortmund ale sešívaný záložník vždy významně promluvil. Společně se spoluhráči se tak mohl poměřit s největšími hvězdami světového fotbalu. A pokaždé nehledě na případný bodový zisk zanechal stejně jako celý tým po sobě skvělý dojem z úctyhodného výkonu hodného evropských měřítek.

Poslední gól za Slavii

Poslední gól ve slávistickém dresu si Josef Hušbauer nemohl nechat na důležitější zápas. Jediným gólem zápasu v Plzni na konci října rozhodl v výhře sešívaných, když si tělem vypracoval ve zmatku v pokutovém území prostor ke střele a míč uklidil do sítě. Následovalo oběhnutí Hruškovy branky a emotivní oslava u slávistického kotle. Celkově se letos stihl v lize Josef Hušbauer trefit hned pětkrát. V paměti fanouškům zcela jistě dlouho zůstane například jeho nádherný gól z přímého volného kopu v domácím zápase s Bohemians.

Poslední zápas v Edenu

Naposledy před domácími fanoušky vystoupil Josef Hušbauer 1. prosince v utkání proti Karviné. Na hřišti strávil téměř celé utkání a odměnil se i brankou po parádní, reflexivní střele k tyči uvnitř pokutového. Radost mu však po pár desítkách sekund překazil videorozhodčí, který branku kvůli faulu spoluhráče odvolal. Mrzet ho to však nemuselo, jeho poslední děkovačka v Edenu byla nakonec vítězná i bez jeho přesného zásahu. 

Poslední zápas za Slavii

Sešívaný dres oblékl Josef Hušbauer naposledy 10. prosince v posledním skupinovém utkání Ligy mistrů na hřišti Borussie Dortmund, když před koncem nahradil na hřišti ve snaze o vyrovnání Laca Takácse. Jeho poslední děkovačka v podání sešívaných fanoušků na Westfalenstadion stále opravdu za to.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články