Rok 2019. Rok Slavie | SK Slavia Praha
Více

Rok 2019. Rok Slavie

Rok 2019 se zapíše do slavné slávistické historie zlatým písmem. Pojďme si připomenout, jak šel za sebou měsíc po měsíci.

Ke svému konci zdárně blížící se rok 2019 nebyl jen pouhým dalším, už 127. rokem existence SK Slavia Praha. Přinesl historické úspěchy jak na domácí, tak i evropské půdě, ze kterých beze sporu vyčnívá domácí double doplněný o čtvrtfinále Evropské ligy a zisk Česko-slovenského superpoháru. Pojďme si události výjimečného roku 2019 připomenout.

LEDEN – příprava a posily

Po návratu z vánoční dovolené čekalo sešívané kondiční soustředění ve Španělské Marbelle, na které navázali herním soustředěním v jižním pobřeží Portugalska. Během zimní přípravy odehráli sešívaní celkově pět utkání, přičemž jako poražení odcházeli pouze jednou, a to po utkání se silným Salcburkem, kterému podlehli nejtěsnějším možným rozdílem 0:1.

Tým během zimního přestupního období posílili Petr Ševčík, Lukáš Masopust a Alex Král. Slávistou se také stal Júsuf Hilál, který ovšem zbytek sezony dohrál v Bohemians. V trvalý přestup se pak změnilo hostování Ibrahima Traorého.

ÚNOR – postup v Belgii

Celá zimní příprava směřovala k jedinému cíli – k úspěchu v dvojutkání play-off Evropské ligy proti belgickému KRC Genk. Po domácí bezbrankové remíze však čekal sešívané náročný úkol v Genku. I přes špatný vstup do zápasu, kdy slávisté rychle po chybě v obraně prohrávala, ovšem dokázali běh utkání čtyřmi góly otočit a mohli se tak radovat z vytouženého postupu.

1:4

Sestavy

Genk

Vuković (58. Jackers) – Maehle, Dewaest, Lucumi, De Norre (56. Uronen) – Malinovskyj, Pozuelo, Heynen (29. Wouters) – Trossard, Samatta, Ito.

Slavia

O. Kolář – Coufal, Kúdela, Deli, Bořil – T. Souček, Traoré (63. Stoch) – Masopust (66. Olayinka), Král, Zmrhal – Milan Škoda (76. Van Buren).

Detaily utkání

Branky
10. Trossard - 23. Coufal, 55. Traoré, 64. a 68. Škoda
Žluté karty
Wouters – Kúdela, Traoré, Škoda, Coufal
Rozhodčí
Madden – Connor, Mulvanny

BŘEZEN – 118:53

Kromě evropského tažení pokračovali sešívaní ve spanilé jízdě i v domácí lize, březen 2019 bude ovšem ve slávistické historii patřit pouze jednomu okamžiku. Hrálo se prodloužení odvety osmifinále Evropské ligy proti pětinásobnému vítězi soutěže ze Sevilly a tabule v přeplněném Edenu udávala nepostupové skóre 3:3. V čase 118:53 však vše nejkrásnějším–nejošklivějším gólem změnil Ibrahim Traoré a poslal Slavii do čtvrtfinále Evropské ligy.

4:3ppr

Sestavy

Slavia

Kolář – Kúdela, Ngadeu, Deli, Bořil – Souček, Král (106. Frydrych) – Stoch (93. van Buren), Traoré, Masopust (90. Zmrhal) – Škoda (77. Olayinka)

Sevilla

Vaclík – Sergi Gómez, Kjær, Carriço, Mesa (74. Gonalons), Ben Yedder (104. Rog), Banega, Navas (C), Sarabia (80. Silva), Munir (90. Vazquez), Promes

Detaily utkání

Branky
15. Ngadeu, 46. T. Souček (pen.), 102. van Buren, 119. Traoré – 44. Ben Yedder (pen.), 54. Munir, 98. F. Vázquez
Diváci
19020
Žluté karty
Kolář, Král, Olayinka, Souček - Vazquez
Rozhodčí
Kulbakov – Žuk, Masljanko

Před tímto historickým úspěchem však došlo k ještě jedné významné události. Slavia se kompletně převlékla a navázala na minulou spolupráci ze 70. a 80. let s globální sportovní značkou PUMA.

DUBEN – Anglický sen

Demolice Karviné v poháru, postup do semifinále. Demolice Dukly na Julisce, upevnění první příčky. Duben však skrýval pro sešívané ještě dalších šest soutěžních zápasů. V této neuvěřitelné porci osmi zápasů byly navíc obsaženy i dvě náročná derby pražských „S“ a dvojutkání s Chelsea v rámci čtvrtfinále. A právě výkon na Stamford Bridge, ve kterém se blýskl dvěma nádhernými zásahy Petr Ševčík, a následná děkovačka s několika tisíci červenobílých fanoušků bude to, co všem zůstane z dubna 2019 nejvíce v paměti. Upozadí tak i výhru 3:0 nad Spartou a postup do finále MOL Cupu.

4:3

Sestavy

Chelsea

Arrizabalaga – Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Emerson – Kanté, Kovačić, Barkley (70. Jorginho) – Pedro (87. Hudson-Odoi), Giroud, Hazard (65. Willian)

Slavia

Kolář – Kúdela, Ngadeu, Deli, Bořil – Král, Souček (C) – Ševčík (78. Stoch), Traoré, Zmrhal (85. Škoda) – Masopust (52. Olayinka)

Detaily utkání

Branky
5. a 27. Pedro, 9. Deli (vlastní), 17. Giroud – 51. a 54. Ševčík, 26. Souček
Diváci
38326
Žluté karty
Kanté, Emerson, Arrizabalaga – Souček, Kúdela
Rozhodčí
Skomina – Praprotnik, Vukan

KVĚTEN – sklizeň

Květen byl ve znamení dokončení celosezonní práce a zasloužených oslav. Pro úspěch v lize se ukázal jako naprosto klíčový domácí duel s Plzní, který zvládli sešívaní poměrem 3:1. Oslavy si pak nenechali už za rozhodnutého ligového ročníku zkazit ani rivaly z Letné, se kterými se s ročníkem 2018/19 rozloučili domácí výhrou 2:1.

Úspěšnou pouť pohárem, jeho obhajobu a stvrzení historického doublu potvrdili slávisté ve finále v Olomouci proti Baníku Ostrava, které opanovali díky brankám Tomáše Součka a Lukáše Masopusta.

ČERVEN – změny v kádru

Po dvou letech, 88 zápasech, 20 gólech a 19 asistencích se se Slavií rozloučil slovenský reprezentant Miroslav Stoch. Nad svoji hlavu stihl během svého působení zdvihnout dvakrát MOL Cup a jednou pohár vítěze české ligy. „Slavia zůstane navždy v mém srdci,“ loučil se tehdy s fanoušky.

Slavii naopak posílil Júsuf Hilál, který se k sešívaným připojil po půlročním hostování v Bohemians, a David Hovorka s Tomášem Holešem, kteří směnili sešívaný dres za barvy Jablonce. Významnou červnovou událostí byl také podpis smlouvy Tomáše Součka platné do roku 2024.

ČERVENEC - #SUPERPOSILA a treble

Před samotným začátkem ligy posílil Slavii hvězdný rumunský reprezentant Nicolae Stanciu, který v české lize působil už v barvách našeho letenského rivala. „Jsem Slavii vděčný za možnost, kterou mi dala,“ říkal Nico v prvním rozhovoru pro Slavia TV.

Ačkoliv na hřišti nestrávil ani minutu, mohl si jen o pár dní později Nicolae Stanciu užít oslavy zisku Česko-slovenského poháru společně se svými spoluhráči po výhře 3:0 nad Trnavou.

SRPEN – solidní start a postup do Ligy mistrů

V lize pokračovali sešívaní v nastoleném trendu skvělých výkonů. Všechny body nepřivezli pouze z Karviné po bezbrankové remíze. V Českých Budějovicích se navíc podruhé v sešívaném dresu mezi střelce dělovkou z 25 metrů zapsal Nicolae Stanciu. Srpen byl však ve znamení vyvrcholení letních snah celého týmu. Už od počátku přípravy byla totiž pozornost směřována jen a pouze na dvojduel s Kluží o místo v základní skupině Ligy mistrů.

Oba zápasy sešívaní zvládli po těsných výhrách 1:0. Vítězství v Kluži zajistil Lukáš Masopust fantastickým volejem a Ondřej Kolář chycenou penaltou. Postup pak doma stvrdil Jan Bořil a sešívaní se tak mohli po 12 letech těšit na Ligy mistrů.

ZÁŘÍ – nové posily a bod z Milána

Běžela 92. minuta prvního skupinového utkání Ligy mistrů na půdě Interu Milán a sešívaní díky brance Petera Olayinky drželi nad favoritem vedení. Nakonec se ale museli spokojit s pouhým bodem za remízu 1:1.

Chuť si sešívaní spravili jen o pět dní později na Letné, kde ovládli zcela jednoznačně derby pražských „S“ po brankách Tomáše Součka, Petera Olayinky a Lukáše Masopusta poměrem 3:0.

Na samotném začátku září řady sešívaných rozšířila trojice nových tváří. Do Slavie přestoupil křídelník Lukáš Provod, na hostování pak přišli Laco Takács a Jakub Hora.

ŘÍJEN – tři trpké pohárové porážky

Říjen byl pro slávisty ve znamení obrovských kontrastů. V lize se jim bezchybně dařilo. Výhry nad Jabloncem, Příbramí a hlavním konkurentem v boji o titul Plzní budiž tomu důkazem. Tu poslední zařídil jediným gólem zápasu na hřišti Viktorie Josef Hušbauer. Bylo to však vítězství vykoupené vysokou cenou. Slavii se po zbytek sezony zranil do té doby ve famózní formě hrající David Horovka.

Zatímco v lize získali sešívaní důležité tři body, v pohárech byl říjen pro Slavii velmi krutý. Nejprve přišla domácí prohra proti silné Borussii Dortmund. Následovala po skvělém výkonu domácí prohra s Barcelonou, které nezabránil ani gól Jana Bořila a smolný pohárový říjen ukončila prohra v MOL Cupu na hřišti Baníku Ostrava.

LISTOPAD – konec sérií na Nou Campu

Až za několik let přijde řeč na listopad 2019, každému se i přes jednoznačná vítězství 4:0 a 3:0 proti Ostravě a Teplicím vybaví utkání Ligy mistrů na barcelonském Nou Campu. Na fantasticky chytajícím Ondřeji Kolářovi si vylámali zuby Messi, Griezmann i Dembélé.

Sešívaní tak přerušili hned několik impozantních sérií, které Barcelona na svém hřišti držela. Sešívaní ukončili sérii 16 vítězných domácích utkání Barcelony, která se datuje k 6. únoru 2019, kdy zvládl urvat remízu na Nou Campu Real Madrid. Abychom narazili na zápas, kdy Barcelona nedokázala dát gól v základní skupině Ligy mistrů, musíme se vrátit do prosince 2012. Tehdy se to podařilo lisabonské Benfice.

PROSINEC – rozloučení s fantastickým rokem

Do prosince vstoupili sešívaní vítězně proti Karviné i proti Liberci, na jehož náročné půdě dokázali zvítězit vysoko 3:0. S evropskou scénou se slávisté rozloučili v Dortmundu. Bohužel pro ně po dalším fantastickém výkonu a mnoha spálených šancí opět bez bodu. Podpořit sešívané dorazilo do průmyslového centra Porýní přes šest tisíc fanoušků.

Poslední ligový zápas roku, chladný prosinec. I tak si našlo do Edenu cestu více než 16 tisíc fanoušků, kteří hráčům poděkovali za bezesporu nejúspěšnější rok moderní slávistické historie. Ti jim na oplátku pod stromeček nadělili čtyři góly do sítě Českých Budějovic.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články