Slavia slavnostně otevřela muzeum! | SK Slavia Praha
Více

Slavia slavnostně otevřela muzeum!

V předvečer svých 126. narozenin Slavia v Edenu slavnostně otevřela SLAVIA MUSEUM.

Jedná se o naprosto unikátní projekt v českém fotbale. Dvoupatrové muzeum má rozlohu přes 1 200 m 2 a čítá v tuto chvíli více než 1 000 artefaktů nejen z historie Slavie, ale i celého světového fotbalu a českého sportu obecně. V muzeu tak návštěvníci naleznou kromě fotbalových artefaktů třeba rakety tenistů Petry Kvitové a Jana Kodeše z grandslamů, tretry atletky Zuzany Hejnové, v nichž získala zlato na mistrovství světa, či hokejku mistra světa Romana Červenky.

“Sen mnoha generací slávistů se dnes stane skutečností. Přípravám a realizaci muzea jsme věnovali tři roky a já věřím, že na něj slávisté budou hrdí. Klub s obrovskou tradicí jako Slavia si takové muzeum zaslouží,” řekl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Ve spodní části muzea je rozmístěno 29 velkých obrazovek včetně velkoplošné „videowall“. V muzeu tak kromě vzácných artefaktů naleznete mnoho videí, dosud nezveřejněných záběrů, dokumentů, a hlavně slavných zápasů nebo gólů.

PŘÍMÝ PŘENOS SLAVNOSTNÍHO OTEVŘENÍ OD 17:00 NA SLAVIA TV

Díky spolupráci s desítkami hráčů a jejich rodinami, stejně jako se sběrateli z řad slávistů, se podařilo nashromáždit takové skvosty jako dres tehdy nejlepšího brankáře světa Františka Pláničky z Mistrovství světa v Itálii 1934, kde Československo získalo stříbrné medaile. V muzeu naleznete i dres Františka Veselého z vítězného Mistrovství Evropy 1976 v Bělehradě. Nechybí míč ze zápasu Brazílie – ČSSR podepsaný legendárním Pelém ze sbírky slávistického brankáře Břetislava Dolejšího.

Návštěvníci najdou v muzeu i světové unikáty. Třeba dres legendy Realu Madrid José Antonia Camacha ze zápasu Real – Slavia, dresy Klaase-Jana Huntelaara a Thomase Vermaelena z utkání Slavia – Ajax, kdy Slavia postoupila do Ligy mistrů. Velkým lákadlem je také vítězný dres Vladimíra Šmicera z finále Ligy mistrů 2005, který slávistická legenda věnovala do muzea symbolicky na galavečeru ke 125. výročí založení Slavie. Kromě opravdu velké sbírky dresů nebudou chybět mistrovské trofeje, medaile nebo cenné kovy slávistů z reprezentace.

Od 2. listopadu je Slavia Museum otevřeno ve zkušebním režimu, denní provoz odstartuje v prosinci. Do té doby lze muzeum navštívit po individuálním objednání ve skupině 20 a více osob. Objednávat se můžete na emailu museum@slavia.cz. Vstupné se platí na místě 100 Kč/osoba.

Prohlídková trasa obsahuje návštěvu nejen obou pater muzea, ale i VIP prostor, skyboxů, hlavní tribuny, střídaček, mixzóny či kabiny hostů. Zkušební režim je jen dočasný, v prosinci uvedeme do provozu možnost návštěvy i pro jednotlivce s možností nákupu vstupenek online.

Projekt muzea společně se Slavií navrhl a následně realizoval Michal Starý, vnuk klubové legendy Jennyho Starého. Na realizaci se podílel i Odbor přátel Slavie. Jménem klubu bychom rádi poděkovali všem, díky nimž můžeme bohatou historii Slavie vystavit v nově otevíraném muzeu. Spolu jsme silnější!

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články