Slavia vs. Nizozemsko: Další bitva v Rotterdamu | SK Slavia Praha
Více

Slavia vs. Nizozemsko: Další bitva v Rotterdamu

Sešívané čeká ve čtvrtek první zápas čtvrtfinále Evropské konferenční ligy, který sehrají v Rotterdamu proti tamnímu Feyenoordu. Jaká je historická bilance Slavie proti týmům z Nizozemska?

Slávisty čeká opakování dvojzápasu ze skupiny letošního ročníku Konferenční ligy. Před posledním listopadovým utkáním s Feyenoordem se potkali také třikrát s Ajaxem. Nejprve ho vyřadili při památném postupu do Ligy mistrů v sezoně 2007/08, potom proti němu odehráli utkání Poháru UEFA v roce 2008. S Feyenoordem kromě podzimního dvojzápasu odehráli v letech 1922 a 1932 také dva přátelské zápasy. V roce 1922 odehráli sešívaní ještě přátelské utkání s FC Quick Haag, který porazili 4:1.

SK Slavia Praha – Feyenoord RV 8:0

Přátelské utkání, 1922

Slávistům se na výjezdu za přátelským utkáním s Feyenoordem do Holandska dařilo, svého protivníka porazili 8:0. Skóre otevřel už v 16. minutě Štapl, o 11 minut později dal druhý gól Čapek. Za minutu se po úspěšném sólu trefil opět Štapl, za dalších pět minut dokonal svůj hattrick a nakonec přidal ještě dva góly. I přes vysoké skóre bylo utkání vyrovnané, obrana Slavie ale skvěle pracovala a nedovolila Feyenoordu dát branku.

SK Slavia Praha – F.C. Feyenoord Rotterdam 6:0

Přátelské utkání, 1932

10. srpna 1932 porazili sešívaní na domácím stadionu v přátelském utkání Feyenoord 6:0. Do zápasu nastoupili v sestavě Plánička – Ženíšek, Fiala, Vodička, Čambal, Černický, Svoboda, Sobotka, Kopecký, Junek a Puč. Právě legendární Antonín Puč vstřelil v zápase hattrick.

SK Slavia Praha – Ajax Amsterdam 1:0, 2:1

Liga mistrů, 2007

Nezapomenutelné dvojutkání odehráli sešívaní s Ajaxem v play off Ligy mistrů na začátku sezony 2007/08. V Amsterdamu zvítězil výběr trenéra Karla Jarolíma 1:0, když v 76. minutě proměnil pokutový kop David Kalivoda. Tým podržel skvělým výkonem brankář Martin Vaniak. „Vím, že jsme udělali první krok, ten druhý ale bude ještě hodně těžký, jsme v poločase velké bitvy," hodnotil tehdy utkání Karel Jarolím.

Odvetu v Praze načal ve 22. minutě gólem Stanislav Vlček. O jedenáct minut později vyrovnat dnes už legendární kanonýr Luis Suárez. Poslední slovo ale před vyprodaným stadionem měli opět sešívaní, když dal svůj druhý gól Vlček v 87. minutě. Úžasný Martin Vaniak Slavii opět v bráně podržel a celý tým tak slavil postup do Ligy mistrů.

„Byl to parádní zápas. Věřili jsme, že můžeme uspět a dotáhnout to do vítězného konce, ale bylo nám jasné, že to bude hodně těžké. Naštěstí jsme to zvládli,“ uvedl po zápase Michal Švec.

SK Slavia Praha – Ajax Amsterdam 2:2

Pohár UEFA, 2008

Poslední zápas skupiny F Poháru UEFA čekal Slavii v Amsterdamu. Tým se nacházel na poslední pozici v tabulce s jedním bodem a už neměl šanci postoupit do vyřazovací fáze. Ajax, ve kterém ještě stále působili legendární hráči jako Luis Suárez, Jan Vertonghen nebo Thomas Vermaelen, měl už postup jistý.

Sešívaní inkasovali hned v úvodu utkání, ve 3. minutě z rohu prosadil Vertonghen. O devět minut později se postaral o vyrovnání ránou o břevno Jaroslav Černý. Do konce poločasu šla Slavia do vedení, ve 40. minutě se prosadil Marek Jarolím. V nastavení ale Suárez vybojoval penaltu a sám ji dloubákem na střed branky proměnil.

Feyenoord Rotterdam – SK Slavia Praha 2:1

Evropská konferenční liga, 2021

Rychle se přesuneme o třináct let později, do aktuální sezony, kdy jsme s Feyenoordem sehráli dvojzápas ve skupině. První z nich v září. Po domácí výhře nad Unionem Berlín odcestovali slávisté do Rotterdamu. Úvod utkání jim ale nevyšel, když se už ve 14. minutě trefil Kökçü a o deset minut později zvýšil na 2:0 Linssen. Ve druhém poločase se Slavii podařilo zvýšit nápor na branku Feyenoordu. V 63. minutě se postaral o snížení vedení domácího celku Tomáš Holeš po standardní situaci, další branku už ale slávisté přidat nedokázali a tak jeli domů bez bodu.

SK Slavia Praha – Feyenoord Rotterdam 2:2

Evropská konferenční liga, 2021

Odveta v Edenu vyšla sešívaným alespoň v úvodu utkání o poznání lépe. Už ve 12. minutě otevřel skóre Peter Olayinka. Ve 31. minutě sice vyrovnal Dessers, který střídal o třináct minut dříve zraněného Linssena, ale po změně stran v 66. minutě posunul Slavii zpět do vedení Jan Kuchta. To už hráli hosté v deseti. I přesto ale Dessers zaúřadoval podruhé v nejhorší možný moment, když vyrovnal ve 3. minutě nastavení na konečných 2:2

Celková bilance Slavie proti týmům z Nizozemí je v soutěžních utkáních pět zápasů, jedna výhra, tři remízy a jedna prohra. Se zmíněnými přátelskými duely by ale bilance byla už na čtyřech výhrách s celkovým skóre 26:8.

Čtvrteční utkání s Feyenoordem můžete sledovat od 18:45 na ČT sport.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články