Slávistická akademie na cestě k evropské kvalitě | SK Slavia Praha
Více

Slávistická akademie na cestě k evropské kvalitě

Mladé slávisty čeká ve středu třetí utkání UEFA Youth League s Barcelonou. V minulém kole se mladíkům podařilo doma zdolat Borussii a na svůj výkon chtějí navázat. „Získali jsme velký respekt všech našich protivníků,“ těší manažera akademie Jiřího Plíška.

Co znamená účast Slavie v UEFA Youth League pro celou mládežnickou akademii?

Je to svým způsobem vrchol, který je velmi důležitým okamžikem pro každou klubovou akademii a pro každý projekt, který se zabývá výchovou talentovaných hráčů. Zároveň i možnost se prezentovat na nejšpičkovější úrovni, konfrontovat se s nejlepšími týmy a dát si zrcadlo toho, kde se momentálně nacházíme. Pro nás je tento moment důležitý z několika důvodů. Mistrovskou část UEFA Youth League hrajeme díky tomu, že A tým vyhrál titul v první lize a my jsme se automaticky dostali do této části. Zároveň je třeba podotknout, že naše loňská U19 vyhrála dorosteneckou ligu a kvalifikovala se díky tomu i sama za sebe. Tento okamžik je pro nás o to cennější, protože jsme se vloni poprvé rozhodli pro další systematický krok: soutěž U19, určenou pro ročník 2000, hrál ročník 2001, tedy o rok mladší než všechny ostatní týmy. Význam toho, že jsme se kvalifikovali do UEFA Youth League je podtržen i tím.

Jak hodnotíte již odehrané zápasy a jak naši hráči zatím obstáli ve srovnání se zahraniční špičkou?

My jsme odehráli dva naprosto rozdílné zápasy. První zápas, na půdě Interu Milan, byl pro nás obrovskou zkušeností po všech stránkách. To bylo vidět na hráčích i na trenérech. Všichni cestovali společně letadlem s A-týmem a měli tedy možnost zažít vše, co patří k účasti v Lize mistrů: zájem, logistiku, atmosféru atd. To sehrálo velkou roli v prvním zápase, kdy z naší strany panoval zbytečný respekt, což se projevilo i na hřišti. Je třeba říct, že jsme se setkali s velmi silným týmem z kvalitní akademie. Akademie Interu Milán má rozpočet 15 milionů eur bez transferů, což je rozpočet, který by stačil českým ligovým týmům. Zajímavostí je například i to, že do tohoto týmu přivedli hráče z druhé francouzské ligy za 5 milionů eur. Kvalitu Interu potvrdilo i další utkání na Barceloně, které vyhráli 3:0.

My jsme si vzali ponaučení, podnikli jsme určité kroky, aby utkání s Borussií proběhlo v jiném světle. Připravovali jsme se jinak ve spoustě detailů i organizaci. Naši soupeři v Lize mistrů se připravují v rámci jednoho týmu, my v rámci dvou týmů. Ročník 2001 jsme posunuli do B-týmu, kde tvoří kostru týmu a hraje ČFL, tedy soutěž dospělých, ročník 2002 hraje dorosteneckou ligu opět s hráči o rok staršími. Tyto dva ročníky jsou pro nás hlavními nositeli týmu, který hraje Youth League. Právě proto jsem rád, že jsme ten zápas odehráli se sebevědomím a kvalitou. Prokázali jsme zde kvalitní týmovou spolupráci na všech potřebných úrovních. Byli jsme dobře připraveni, a i skóre mohlo být objektivně ještě příznivější. Získali jsme velký respekt všech našich protivníků. Teď nás čeká moment, kdy bychom proti Barceloně potřebovali potvrdit kvalitu a znovu předvést kvalitní herní výkon. Pokud bude potvrzen i dobrým výsledkem, tak je to pro nás a naši filozofii ta nejlepší možná reklama.

Tým, který aktuálně hraje Youth League je složený z hráčů jak ročníku 2001, tak i z ročníku 2002. Jak jsou mezi sebou provázány týmy dorostenecké kategorie?

Pro nás je velmi důležité, aby mezi sebou týmy i trenéři velmi intenzivně a transparentně komunikovali a spolupracovali. Je důležité vnímat, že je to týmová práce. Dnes máme Martina Hyského jako hlavního trenéra B-týmu, Pavla Trávníka za U19, ale Youth League je prezentací spolupráce, která by bez hlubšího provázání nemohla fungovat. Celou dorosteneckou kategorii máme navázanou na vzájemné propojování kádrů. Tři týmy (U16, U17 a U19) hrají čtyři soutěže, pro soutěž U18 pravidelně skládáme hráče ze všech tří týmu, abychom zajistili zápasové vytížení. I zde je důležitá správná kooperace mezi všemi trenéry. Aby nám tento systém fungoval co nejlépe, máme nastavené pravidelné páteční schůzky za účastni všech trenérů od B-týmu až po žákovské kategorie, kde řešíme kádry a očekávání na víkendové zápasy. Toto je nezbytné pro udržení podpory systému a správného směru. Youth League je tedy zásadně postavená na komunikaci a spolupráci dvou hlavních trenérů, Pavla Trávníka a Martina Hyského.

Týmu hrající Youth league tvoří hráči ročníku 2001, který při vašem příchodu do klubu v roce 2015, kdy jste začal nastavovat nové principy fungování akademie, byl v kategorii U15 a začala se od něj budovat nová tvář mládežnické akademie. Jak hodnotíte vývoj tohoto týmu během uplynutých 4 let?

Kostru tvoří rovnoměrně ročníky 2001 a 2002, v posledním utkání s Borussií byla dokonce převaha hráčů ročníku 2002. Proto máme radost, že i s hráči ročníku 2002 dokážeme prezentovat kvalitu. Pokud chceme budovat velký klub se silnými základy pro budoucnost, tak musíme budovat i fungující a kvalitní akademii. Ta měla své problémy, nejen finanční, ale i personální. Ročník 2001, tehdy v kategorii U15, jsme vybrali jako pilotní ročník nové akademie, který měl v další fázi prezentovat naši práci. Bylo důležité změnit organizaci, personální politiku, způsob trénování i výběr hráčů. Dále vytvořit logistiku a infrastrukturu kolem akademie, abychom dokázali fungovat v principech běžných pro velké akademie západní Evropy. I z toho pohledu je pro nás skvělé vidět, že ročník 2001 nejen hraje Youth League, ale dokázal si to jako o rok mladší ročník sám vybojovat. Dokázal se kvalifikovat a prezentovat výbornými výkony.

Zároveň je třeba zmínit, že z toho ročníku 2001, a také z dalších ročníků, které mají právo hrát soutěž Youth LM odešlo do seniorského fotbalu nebo do zahraničí v rámci hostování či přestupů více než 10 hráčů. Někteří z nich působí v klubech druhé ligy, což považujeme i z hlediska rozvoje hráčů jako velmi důležitý krok a částečně i jako prioritu. Přestože možná kostra týmu pro Youth LM není tvořena všemi možnými hráči , tak jsme dokázali připravit tým, který má svoji úroveň a kvalitu, kterou se teď prezentujeme v Evropě. Co je ještě zásadní a důležité, že ročník 2001 už je dnes velmi výrazně doplněn ročníkem 2002. I tento ročník je nositel kvality, se kterou se dokáže prosadit na mezinárodní úrovni. Pro naši cestu jsme si vytvořili základovou desku, od které se chceme skutečně odrazit k Evropě. Nyní se potřebujeme nadále věnovat všem detailům, které se týkají rozvoje hráčů – tréninkový proces, technická a taktická část, kondiční připravenost, ale i správná výživa, diagnostika hráčů, či mentální coaching. To jsou oblasti, kterým se nyní chceme intenzivně věnovat a posouvat se dál směrem k evropské kvalitě.

Jak je v současné době nastavena cesta pro hráče, aby se dokázali prosadit i v dospělém fotbale? Pro letošní sezonu byl tým U21 nahrazen B-týmem, který hraje ČFL. Je toto přínos pro Slavii?

Juniorská liga bohužel ztratila význam i potřebnou kvalitu, která byla velmi zásadní pro přechod hráčů do dospělého fotbalu. Proto jsme rádi, že můžeme znovu hrát dospělé soutěže, že máme tým v ČFL a v budoucnu bychom si přáli hrát druhou ligu. Pomáháme tomu i tím, že posouváme koncový ročník dorostenecké kategorie, který namísto toho, aby hrál soutěž U19, tak se účastní dospělé ligy. To je pro nás velice důležité.

Je zde mnoho faktorů, které potřebujeme pohlídat a vytvořit pro kluky prostředí, kde se začnou adaptovat na skutečný život, nejen ten fotbalový. Aby byli odolní a dokázali přijímat dnešní očekávaný způsob hry. Na to je musíme cílevědomě připravovat. Rozdíl v kvalitě je obrovský a jen výjimky dokážou přeskočit z kategorie U18 do prvního týmu na úrovni Ligy mistrů. Jsme si vědomi toho, že začínáme produkovat víc a víc talentovaných hráčů s perspektivou, aby jednou hráli za Slavii. Naším cílem a úkolem je, abychom dokázali správně uchopit proces přechodové fáze. Proto spolupracujeme s týmy v první a druhé lize, kam posíláme hráče na hostování. Snažíme se vybírat správnou typologii trenérů a kluby, které nám dají garanci v tom, že se naši hráči budou rozvíjet správným způsobem. Jen tak budeme schopni postupně dostávat více a více odchovanců do prvního mužstva, aby se postupně stávali nositeli herní kvality a v budoucny i třeba transferové politiky.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články