Obrat proti Ballkani přinesl první výhru ve skupině | SK Slavia Praha
Více

Obrat proti Ballkani přinesl první výhru ve skupině

3:2
(3:2)
2. kolo, 15. 9. 2022, Eden
2. kolo, 15. 9. 2022, Eden
SK Slavia Praha - FC Ballkani
První letošní evropská výhra se nerodila proti kosovskému Ballkani lehce. Sešívaní dvakrát prohrávali, díky gólům Davida Juráska, Lukáše Masopusta a Petera Olayinky, který se stal nejlepším evropským střelcem Slavie v historii, ale zvítězili v Edenu 3:2.

Šestigólová smršť proti Českým Budějovicím se líbila nejen fanouškům, ale i trenérům, kteří toho nemuseli na sestavě příliš mnoho měnit. Pro druhé utkání skupiny Evropské konferenční ligy proti kosovskému Ballkani udělali tak změnu jedinou, na hrotu Stanislava Tecla nahradil Petr Olayinka.

V prvním utkání na půdě tureckého Sivassporu sešívaní remizovali, a tak měli motivaci o to větší – zaznamenat první evropskou výhru v základní skupině. Už ve 4. minutě si na centr Davida Douděry z pravé strany naskočil Ivan Schranz, hlavou ale nastřelil jen břevno. O dvě minuty později se ke střele ve vápně dostal Taras Kačaraba, jeho nadějnou ránu levačkou ale zablokoval obránce.

Sešívaní měli hru plně pod svojí kontrolou a zdálo se, že je jen otázkou času, než přijde první gól. Postarat se o to mohl ve 13. minutě opět Ivan Schranz, jeho pokus k levé tyči ale Frasheri zvládl pokrýt. Své úvodní příležitosti slávisté v gól nepřetvořili, a tak mohli v ojedinělé akci odpovědět hráči Ballkani, konkrétně Krasniqi, který tvrdou ranou těsně minul šibenici Mandousovy brány. Nebezpečný byl i další brejk hostů, který následoval o pár chvil později. Při něm ale obrana nakonec ohrožení branky nedovolila.

Ve 21. minutě se opět tvoření šancí ujali slávisté. Christ Tiéhi rozjel skvělým pasem na Davida Douděru rychlý protiútok. Ten zprava následně hledal před brankou Ondřeje Lingra, ale jeho hlavičku na přední tyči zablokoval dotírající obránce. Tentokrát se už ale plýtvání příležitostí slávistům nevyplatilo. Kosovský mistr totiž rozjel ve 23. minutě pohlednou kombinační akci, během které unikl ofsajdu, pronikl skrze slávistickou obranu a díky Krasiqimu se dostal do vedení - 0:1.

Reakce slávistů na inkasovaný gól byla ale nejlepší možná. Už ve 26. minutě do vápna soupeře protancoval z levé strany David Jurásek a za pomoci jemné teče brankáře procedil míč do branky – 1:1!

Bohužel pro domácí fanoušky byl ale Eden brzy nato opět svědkem produktivity Ballkani. Ve 29. minutě vrátil po povedené práci Rrahmaniho, který svým rychlým pohybem vyšachoval slávistickou obranu, hostům vedení střelou k tyči Korenica – 1:2.

Divoký první poločas napsal svou další gólovou kapitolu ve 34. minutě, tribunám se ale líbila podstatně více než ta předchozí. Do vápna si po pohledné průnikové přihrávce seběhl Lukáš Masopust, všiml se lépe postaveného Petera Olayinky, kterému míč přiklepl, a ten bombou do pravé šibenice vyrovnal – 2:2! Jednalo se o celkově 13. gól Petera Olayinky v sešívaných barvách, čímž se v tabulce slávistických střelců v Evropě dostal před Tomáše Doška.

To slávisty nakoplo, a ještě do konce první půle dokonali obrat. Po lince Schranz – Olayinka se míč dostal k Lukáši Masopustovi, který si z úhlu dokázal levačkou poradit – 3:2!

Do druhé půle vstoupili slávisté se dvěma změnami v sestavě. Lukáše Masopusta nahradil Moses Usor, Lukáše Provoda pak Ibrahim Traoré, který nastoupil ke svému jubilejnímu 50. utkání za Slavii v evropských pohárech.

Neúnavný presink sešívaných vyústil v 53. minutě v gólovou příležitost Petera Olayinky, který ale měl míč na dlouhou nohu a nezvládl zakončit přesně. O pár minut později se svojí typickou technickou střelou na zadní tyč pokoušel prosadit po chytrém uvolnění Moses Usor, branku ale minul. Na posledních 25 minut se na hřiště podíval i dosavadní nejlepší střelec podzimu Stanislav Tecl.

Atraktivní podívanou bohužel v 78. minutě ukončila situace, kdy Sinani stáhl na zem Ivana Schranze a pokračujíce v pohybu dopředu trefil ležícího slávistu nohou do oblasti hlavy. Těžce otřesený Ivan Schranz musel být ze hřiště odnesen, vystřídal ho Oscar Dorley. Nehezký závěr utkání pokračoval i o chvíli později, v 84. minutě byl vyloučen Thaqi za nebezpečný skluz na Davida Douděru.

Potvrdit vítězství mohl po nacvičené situaci z rohu v nastavení Christ Tiéhi, jeho střelu z první ale Frasheri zlikvidoval. Více už toho druhé skupinové utkání nepřineslo. Slávisté zvítězili nad kosovským Ballkani 3:2, a připsali si tak připsali první vítězné body do tabulky. Příští evropské utkání odehrají 6. října, kdy v Edenu přivítají CFR Kluž. Už v neděli se ale představí v ligovém šlágru v Plzni.

3:2

Sestavy

SK Slavia Praha

Mandous – Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek (89. Ewerton) – Tiéhi, Provod (46. Traoré) – Masopust (46. Usor), Lingr (66. Tecl), Schranz (80. Oscar) – Olayinka

FC Ballkani

Frashëri – Thaci, Sinani (86. Potoku), Jašanica, Thaqi – Korenica (77. Berisha), Dellova, Emërllahu – Gripši, Rrahmani (67. Bekteshi), Krasniqi (77. Lucas)

Detaily utkání

Branky
26. Frasheri (vlastní), 34. Olayinka, 41. Masopust – 23. Krasniqi, 29. Korenica
Diváci
18156
Žluté karty
Tiéhi, Traoré, Schranz – Sinani
Červené karty
84. Thaqi
Rozhodčí
Delajod – Finjean, Jeanne

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články