Všichni se vydali z nejlepšího. Ousou zahrál skvěle | SK Slavia Praha
Více

Všichni se vydali z nejlepšího. Ousou zahrál skvěle

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po vítězství nad berlínským Unionem (3:1) o náročnosti utkání, nasazení Aihama Ousoua, zranění Tarase Kačaraby, povedeném střídání i skvělé atmosféře.

„Zápas potvrdil to, co jsme říkali už před ním. Bylo to po všech stránkách náročné utkání. Celkově byl zápas hodně kvalitní, padly čtyři góly, mělo to skvělé tempo. Panovala i skvělá kulisa, všichni jsme do toho museli dát všechno. Hráči, trenéři i fanoušci. Všichni jsme bojovali se svým soupeřem, diváci nám ale v tom závěru, kdy se nám nedařilo, hodně pomohli. Zápas byl běžecky i takticky hodně náročný, skvěle hráli oba stopeři, Taras i Aiham. Celou první půli hráli jeden na jednoho a všechno to uhráli. 

Na konci prvního poločasu byla červená, Union proto do druhé půle změnil rozestavení a úkoly se trochu změnily. Trochu nás rozhodilo i střídání Tarase, který v první půli vyhrával všechny první souboje, což nám pak chybělo. Po odchodu Tarase musel Aiham jít doleva, což pro nás znamenalo v podstatě dvojnásobnou změnu na stoperech. Hůř jsme si navíc poradili se změnou rozestavení soupeře, místo dvou útočníků na nás chodil jeden se dvěma křídly, párkrát jsme propadli nalevo a dostali gól. Hodně nám pak ale pomohli střídající hráči, kteří se podíleli nejen na gólech, ale i na výkonu v závěru. Nakonec se nám tam ten balon odrazil, jsem rád, že jsme tu šanci proměnili. My někdy umíme nedat neuvěřitelné věci. Kdo Union viděl v Bundeslize, ví, že je to výborný soupeř. Musím pochválit všechny, od fanoušků po trenéry a hráče, všichni ze sebe vydali to nejlepší,“ hodnotí vítězství nad Unionem Jindřich Trpišovský.

Aiham se učí rychle, informace saje jako houba

Překvapením v sestavě bylo nasazení Aihama Ousoua, pro kterého se jednalo o teprve druhý start v sešívaném. V evropských pohárech naskočil poprvé v kariéře. „Rozhodl jeho způsob hry, věděli jsme, že bude mít soupeř na hrotu své dva nejlepší hráče a budou situace v našem rozestavení, kdy budeme dva na dva vzadu. Aihamova největší devíza je zatím, kromě jiného, velká dynamika a akcelerace. Věděli jsme navíc, že bude tlak na naši rozehrávku, rozhodly proto i jeho dispozice v kontrole balonu a rozehrávání míče. Musím ho pochválit, učí se hodně rychle, je radost s ním pracovat, saje informace jako houba. Už při prvním rozhovoru s ním, než k nám přestoupil, bylo jasné, že je to vůdčí osobnost. Klobouk dolů před ním, hrál druhou švédskou ligu, poprvé u nás pak poločas v Karviné nuceně na beku. Teď proti Unionu byl poprvé na stoperu, navíc zahrál skvěle proti hrozně dobrým útočníkům. Je to jeden z hráčů, který po třech měsících udělá progres, jako kdyby tady byl tři čtvrtě roku. Cítí hru, po každém tréninku chce koukat na video, aby viděl, co dělá špatně. Sám si všímá, když má třeba špatné postavení, a řekne vám to dříve, než si toho všimnete. S takovými hráči je radost pracovat,“ těší kouče sešívaných.

Vyhráli jsme pro lidi a pro Tarase

Slávisté se ujali vedení ve své skupině, na postavení v tabulce Konferenční ligy se však trenér Slavie zatím nedívá. „Nepřemýšlím nad tím, jsem rád, že jsme zápas zvládli pro lidi. Ve všední den přišla spousta fanoušků. Bral jsem to jako zápas s bundesligovým týmem, ve kterém hrajeme o náš i národní koeficient a sportovní prestiž. Jsem rád, že jsme to zvládli, Taras se obětoval pro tým, kluci už mu děkovali, zranění u něj bohužel bude vážnější. Pro nás bylo důležité si ověřit, že i bez některých hráčů a v takovém rozpoložení jsme schopní zvládnout porazit tým z Bundesligy. Čeká nás další těžký zápas na Feyenoordu, i proto bylo důležité duel s Unionem zvládnout. Jsme rádi, že jsme Tarasovo obětování dohráli do vítězného konce, vyhráli jsme pro něj,“ říká kouč Slavie.

Léčba ukrajinského stopera, který se na začátku první půle nešťastně srazil s Aihamem Ousouem, zabere delší dobu. „U Tarase je to zlomenina v obličeji, první předpoklad je čtyři až šest týdnů mimo, pak ho ještě čeká hra s maskou. Bylo to vizuálně vidět hned po prvním ošetření, vyšetření v nemocnici to potvrdilo. Uvidíme, jak to bude, jak se bude cítit v masce. Pro stopera není tak jednoduché s něčím takovým hrát, jako třeba pro útočníka,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

Kuchta s Krmenčíkem ukázali, že mohou hrát spolu

V základní sestavě se pro utkání s Unionem neobjevila řada opor. Jan Bořil se na hřiště nepodíval vůbec, tradičně nepostradatelní Nico Stanciu či Jan Kuchta promluvili do utkání až z lavičky. „U Honzy to byly drobné, opakující se obtíže, potřebuje delší rekonvalescenci mezi zápasy. Kdyby hrál s Unionem, nemohl by nastoupit v neděli na Bohemce. Věděli jsme, že zápas bude v obrovském tempu a střídání ho hodně ovlivní. Chtěli jsme proto mít rozložené síly, abychom zápas mohli dohrát, buď dotahovat výsledek, nebo tak, jak jsme to nakonec hráli. Potřebovali jsme, aby to hráči roztahali, vydrželi třeba padesát minut a pak jsme je mohli prostřídat. Napadání i návraty byly náročné, pokud takhle těžký zápas nemáte každý týden, těžko vydržíte běhat nahoru a dolů celých devadesát minut,“ přibližuje trenér sešívaných.

Těšit realizační tým naopak může forma ofenzivních hráčů, na vítězství se podíleli všichni střídající útočníci. Jan Kuchta, Michael Krmenčík i Ivan Schranz. „Za všechny útočníky jsem rád, sebevědomí ofenzivních hráčů je vždy důležité. Kuchtič s Krmim naznačili, že mohou dohrávat zápasy spolu tak, jak bychom někdy chtěli, Proti Unionu se nám to hodilo. Krmenčík přinesl tvrdost a sílu do prvních soubojů nahoře, Kuchtič se pak mohl soustředit na práci pod ním. Schranzík je jistota do takových situací, má potřebné štěstí střelce, i když je tam nějaká teč, tak to prostě proměňuje, to je moc dobře,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články