Vítězná premiéra v Konferenční lize, rozhodl Kuchta | SK Slavia Praha
Více

Vítězná premiéra v Konferenční lize, rozhodl Kuchta

3:1
(1:0)
1. kolo, 16. 9. 2021, Eden Aréna
1. kolo, 16. 9. 2021, Eden Aréna
SK Slavia Praha - 1. FC Union Berlin E.V.
Sešívaní v prvním utkání základní skupiny E Konferenční ligy porazili v Edenu bundesligový Union Berlín 3:1. Vítěznou branku obstaral v 84. minutě Jan Kuchta.

Slávistům díky zisku tří bodů patří po prvním kole ve skupině první místo, úterní předehrávka mezi Maccabi Haifa a Feyenoordem skončila bezbrankovou remízou.

Slávisté na Union, který v loňské sezoně obsadil v Bundeslize sedmou příčku a v letos v osmi soutěžních utkáních neprohrál, narazili po osmi letech. Přátelský zápas v září 2013 skončil remízou 1:1. Jindřich Trpišovský do branky nasadil stejně jako proti Slovácku Aleše Mandouse, k sešívané premiéře v evropských pohárech nastoupil Aiham Ousou. O produkci branek se měl starat trojlístek Ekpai - Masopust - Tecl. Majitel čtyř mistrovských titulů se Slavií nastoupil do duelu s kapitánskou páskou.

Do první šance se v Edenu, jehož trávník zkrápěl silný déšť, dostali hosté. Po několika odrazech pálil ve 3. minutě Kruse levačkou těsně vedle pravé tyče Mandousovy branky. Skluz Jaeckela na Ubonga Ekpaie ocenil portugalský sudí Verissimo žlutou kartou. V 10. minutě balon vypresovaný Stanislavem Teclem a posunutý Ondřejem Lingrem netrefil Bah ideálně, Luthe nemusel zasahovat.

Těžký zákrok vytáhl dvoumetrový brankář Unionu o dvě minuty později, prověřil ho Ibrahim Traoré. V 18. minutě stejný hráč zakombinoval s Lukáš Masopustem, rána Petra Ševčíka po bloku hostující obrany minula o centimetry levou tyč. Z následného rohového kopu sešívaní udeřili. Alexander Bah si na hranici pokutového území našel odražený míč, trefil se po zemi k levé tyči a zaznamenal svůj třetí gól v červenobílém dresu - 1:0.

Po půl hodině hry nebezpečně centroval Kruse, Awoniy, autor tří branek v letošním ročníku Bundesligy, na balon nedosáhl. Pět minut před koncem poločasu Jaeckel za zatažení Ondřeje Lingra obdržel druhou žlutou kartu a Union dohrával o deseti. Zákrok na Oscara v pokutovém území hlavní rozhodčí jako penaltový neposoudil, sešívaní tak zamířili do kabiny s jednobrankovým náskokem.

Druhou půli odstartovala povedená střela Ibrahima Traorého, Luthe plachtil vzduchem, míč těsně minul jeho pravou tyč. Těžkou chvíli pak prožil Taras Kačaraba, který se hlavou srazil s Aihamem Ousouem. Ukrajinský stoper byl za potlesku tribun odnesen ze hřiště na nosítkách, jeho místo zaujal Ladislav Takács.

Ve stejnou chvíli Jindřich Trpišovský prostřídal útočníky, Jan Kuchta nahradil Stanislava Tecla. V 55. minutě Khedira nebezpečně vypálil z hranice pokutového území, gól, který vstřelil Awoniyi, nebyl následně uznán pro ofsajd.

V 70. minutě Union srovnal, po bleskovém kontru a přihrávce Beckera skóroval Behrens – 1:1. V tu chvíli už byla na hřišti čerstvá dvojice Nicolae Stanciu a Ivan Schranz.

V 84. minutě si slávisté vzali vedení zpět. Sraženou střelu Nicolae Stancia si ve vápně našel Jan Kuchta a do protipohybu gólmana skóroval – 2:1. O čtyři minuty později rozjásali domácí hráči Eden potřetí, po dlouhém autu a přiťuknutí Michaela Krmenčíka skóroval Ivan Schranz3:1.

Oslabený soupeř se už na odpověď nezmohl a Slavia vyhrála svůj premiérový duel v Konfereční lize 3:1. Další utkání čeká výběr Jindřicha Trpišovského v neděli, kdy se v rámci vršovického derby představí v Ďolíčku proti Bohemians. Druhý zápas Konferenční ligy slávisté odehrají 30. září v Rotterdamu proti Feyenoordu.

3:1

Sestavy

SK Slavia Praha

Mandous – Bah, Ousou, Kačaraba (53. Takács), Oscar – Traoré (82. Krmenčík) – Ekpai, Lingr (69. Stanciu), Ševčík, Masopust (69. Schranz) – Tecl (53. Kuchta)

1. FC Union Berlin E.V.

Luthe – Friedrich, Knoche, Jaeckel – Trimmel (C), Öztunali (58. Becker), Khedira (59. Promel), Haraguči, Puchacz (76. Ryerson) – Kruse (59. Vogelsammer), Awoniyi (59. Behrens)

Detaily utkání

Branky
18. Bah, 84. Kuchta, 88. Schranz - 70. Behrens
Diváci
15286
Žluté karty
Ekpai, Traoré, Stanciu - Jaeckel, Awoniyi
Červené karty
Jaeckel
Rozhodčí
Verissimo – Teixeira, Mota

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články