Sivasspor: Sázka na jména a zkušenost | SK Slavia Praha
Více

Sivasspor: Sázka na jména a zkušenost

Sešívaní se ve čtvrtek v rámci prvního kola základní skupiny Evropské konferenční ligy představí na hřišti tureckého Sivassporu. Celek z města Sivas se do Evropy probojoval díky vítězství v domácím poháru, který je pro klub první významnou trofejí v historii. Nadcházející soupeř Slavie na hřišti sází především na zkušenosti, na soupisce klubu nechybí ani dřívější etablovaní hráči nejlepších evropských lig.

Turecký klub pochází z města Sivas, které má přes 300 000 obyvatel a nachází se přibližně ve středu země. Leží v poměrně vysoké nadmořské výšce 1 285 metrů a jedná se o industriálně a zemědělsky založenou oblast. Samotný fotbalový klub Sivasspor byl založen v květnu 1932 jako Sivas Gençlik, od samého začátku působení přijal klub za své barvy červenou a bílou, ve kterých ale dlouhá léta nastupoval pouze v amatérských soutěžích. Vedení chtělo klub profesionalizovat a za tím účelem v 60. letech vyjednalo spojení s dvěma dalšími kluby v Sivasu, Yolsporem a Kizilirmakem. Krátce poté byl Sivassporu skutečně umožněn vstup do nejvyšších pater tureckého fotbalu a v roce 1967 začali červenobílí nastupovat ve druhé turecké lize.

Léta vysněný cíl ale pouhý měsíc po druholigové premiéře klubu zahalil stín tragédie. Při venkovním zápase s Kayserisporem se totiž událo největší neštěstí v dějinách celého tureckého sportu. Provokace domácích fanoušků vyvrcholily ve střet obou diváckých táborů, mnoho fanoušků bylo navíc ozbrojeno a v následná vřava si vyžádal více jak čtyřicet obětí na životech.

Po této tragédii klub dlouhá desetiletí osciloval mezi druhou a třetí ligou, postupu do Süper Lig se poprvé dočkal až v roce 2005. Do soutěže ale vlétl jako velká voda, hned v první sezoně se umístil na osmém místě tabulky, v ročníku 2007/08 byl už čtvrtý a o rok později dokonce útočil na titul, nakonec však skončil na druhém místě za vítězným Besiktasem. V roce 2016 Sivasspor sestoupil do druhé ligy, ze které se vrátil po třech sezonách zpět mezi elitu. Znovu se mu podařilo bojovat o nejvyšší příčky, před dvěma lety skončil na čtvrtém místě tabulky a minulý rok se zapsal do historie vítězstvím v Tureckém poháru. Na cestě za trofejí museli červenobílí v semifinále překonat silný Alanyaspor, ve finále si pak v prodloužení poradili s Kayserisporem. V Süper Lig se Sivasspor v uplynulé sezoně umístil na desátém místě tabulky.


V letošní sezoně se Sivassporu zatím příliš nedaří, silnému Besiktasi na konci srpna podlehl po výsledku 1:3. Foto: sivasspor.org.tr

Druhou účast v Evropě chce Sivasspor proměnit v postup do jara

Díky několika umístěním v nejlepší čtyřce turecké ligy měli červenobílí řadu možností zabojovat o účast na evropské scéně. V sezoně 2009/10, při premiérové účasti v pohárech, vypadli ve 3. předkole kvalifikace Ligy Mistrů s belgickým Anderlechtem, v následném play off Evropské Ligy pak podlehli Šachtaru Doněck. Před dvěma lety se už Sivassporu podařilo postoupil přímo do základní skupiny druhé nejprestižnější soutěže kontinentu, v konkurenci Villarrealu, Karabachu a Maccabi Tel Aviv ale turecký celek skončil na třetí příčce a do jarní vyřazovací části tak nepostoupil. Druhou, letošní účast v základní skupině, tentokrát Evropské konferenční ligy, vybojoval Sivasspor díky triumfu v domácím poháru. Ten sice zajišťoval možnost bojovat v play-off Evropské ligy, v něm si ale turecký klub nedokázal poradit se švédským Malmö, a tak putoval do základní skupiny Konferenční ligy se Slavií.

V probíhající sezoně se Sivassporu nepodařil nejen kvalifikační dvojzápas v Evropě, ale ani start ligové sezony nevychází klubu zcela podle představ. V Süper Lig stále čeká na vítězství, v pěti odehraných zápasech posbíral jen tři body za stejný počet remíz a v tabulce červenobílým patří až patnáctá příčka, pouze jedno místo nad sestupovými vodami.


Trenérem klubu je legenda Besiktase Rıza Çalımbay. Foto: sivasspor.org.tr

Max Gradel i Clinton N'jie. Slavia se bude muset mít na pozoru

Trenérem červenobílých je už třetím rokem Rıza Çalımbay, bývalý hráč a legenda Besiktase, ve své době přezdívaný „atomový mravenec." Dlouholetou oporou mezi třemi tyčemi je dvaatřicetiletý Ali Vural, pilíři defenzivy je zkušený Caner Osmanpasa a řecký legionář Dimitros Goutas. I zbytek obrany patří v Sivassporu zejména zkušeným hráčům včetně třicátníků Hakana Arslana a Ugura Ciftciho, kteří se v dosavadních utkáních sezony dělili o kapitánskou pásku.

Světlou výjimku tvoří na pozici šetky hrající Kader Keita, do klubu přišel letos v létě ze švýcarského Sionu a na podzim oslaví teprve dvaadvacáté narozeniny. Mezi ofenzivní hvězdy patří bezesporu dlouholetá opora francouzského Saint Étienne, Toulouse nebo anglického Bournemouthu Max Gradel, stejně jako odchovanec Lyonu a bývalý hráč Tottenhamu nebo Marseille Clinton N'Jie. Hrot útoku patří taktéž zkušenému nigerijskému útočníkovi Leke Jamesovi, který za Sivasspor nastupuje druhou sezonu a byl autorem jediného gólu tureckého týmu v dvojzápase play off Evropské ligy s Malmö.

Domácí zápasy hraje Sivasspor na teprve šest let starém Sivas Stadium, který má kapacitu pro více jak sedmadvacet tisíc fanoušků, kteří, jak je v Turecku zvykem, dokáží vytvořit skvělou atmosféru.


Fanoušci klubu umí na domácím stadionu vytvořit skvělou atmosféru. Foto: sivasspor.org.tr


Aktuálně

MATCHDAY Baník. To jsme je hnali

7. 5. 2024
Pětigólová výhra, čisté konto, 18 028 diváků v ochozech, tři choreografie Tribuny Sever. Kamery MATCHDAY pro vás sobotní vydařené úvodní kolo nadstavby proti Baníku Ostrava (5:0) tradičně sledovaly.

Informace pro fanoušky na Slovácko

7. 5. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 18. května od 17:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Desátá výhra v řadě pro U17, žáci i přípravky sehráli derby se Spartou

7. 5. 2024
Mladší dorostenci U17 prodloužili vítěznou sérii na 10 utkání. Žáci i přípravky sehráli v týdnu utkání se Spartou. Mládežníky čekala také malá pražská derby proti Dukle Praha. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Další články