Slavia a Baník podpoří sdružení F*ck Cancer | SK Slavia Praha
Více

Slavia a Baník podpoří sdružení F*ck Cancer

SK Slavia Praha a FC Baník Ostrava během vzájemného nedělního zápasu podpoří charitativní projekt F*ck cancer. Hráči obou týmů nastoupí na hřiště v levandulových cylindrech, které si vybrali jako svůj symbol pro boj s rakovinou zástupci F*ck Cancer.

Jakmile zazní úvodní hvizd rozhodčího, budou hráči Slavie a Baníku soupeři, z nichž oba budou chtít vyhrát. Ještě před utkáním ale oba týmy spojí své síly pro dobrou věc a podpoří kampaň pro boj s rakovinou. Na hřiště nastoupí v cylindrech levandulové barvy, což je stejná barva, jakou mají základní rakovinné buňky. Cylindry pro F*ck Cancer vyrábí firma Tonak, která je zároveň partnerem projektu.

Slavia jako klub vnímá, že jí fandí početná skupina mladých fanoušků. Byli bychom rádi, kdyby se i naším prostřednictvím dozvěděli více o tom, jak pomoci onkologicky nemocnému kamarádovi, a kde vyhledat pomoc, pokud by se rakovina dotkla jich samotných. Jsme rádi, že se k nám Baník připojil.

"Nemuseli jsme dlouze přemýšlet, zda se k akci připojit, nebo ne. Nejen proto, že jeden z našich mladých hráčů se s atakem této zákeřné nemoci musel v minulých týdnech vypořádat. Každá podobná iniciativa může vést k záchraně života, takže o jejím smyslu nemůže být sebemenších pochyb," řekl tiskový mluvčí Baníku Ostrava Marek Lorenc. Osmnáctiletému hráči Matěji Šínovi byla rakovina diagnostikována v červnu, aktuálně se pomalu nadějný mladík zapojuje do tréninkového procesu.

Právě na cílovou skupinu 15 – 25 let se zaměřuje hlavní činnost charitativního projektu F*ck Cancer. „Chceme veřejnost upozornit, že rakovina se bohužel vyskytuje i v této věkové skupině. Rádi bychom vybudovali platformu zahrnující komunitu lidí, kteří si onkologickým onemocněním prošli a mohou pomáhat ostatním a motivovat je v jejich boji s nemocí. Dále bychom rádi sdružovali i veškeré informace o odborné pomoci v místě bydliště a jeho okolí, aby nemocný věděl, na koho se může obrátit. A v neposlední řadě bychom chtěli oslovit mladou generaci, aby věděli, jak se chovat k nemocnému kamarádovi a jak s ní žít. Naše heslo je „empatie místo apatie“, nechceme, aby rakovina a onkologicky nemocní byli přehlíženi, ale aby ostatní věděli, jak se k nim mají chovat. V budoucnu bychom byli rádi, kdybychom mohli jezdit s našimi „hrdiny“ na besedy do škol, aby mladí slyšeli, co všechno boj s rakovinou obnáší,“ vysvětluje členka výboru F*ck Cancer Barbora Hájková, která sama prošla onkologickým onemocněním hlavy.

Nedělnímu utkání bude přihlížet i 25 „hrdinů“, kteří bojovali s rakovinou, a kteří v rámci charitativního projektu F*ck Cancer nabízejí pomocnou ruku dalších onkologicky nemocným pacientům. „Hrdinové jsou v našem spolku pacienti, kteří si vytáhli Černého Petra a bojují s nemocí. A my ostatní, kteří se ve F*ck Cancer angažujeme, se nazýváme „vojáky“, tedy těmi, kteří bojují za nemocné a snaží se jim pomoct,“ říká místopředseda spolku Petr Vančura. I „vojáci“ doprovodí své kamarády na nedělní zápas a pokud by fanoušky zajímalo víc informací o celém spolku a jeho činnosti, tak mohou přijít ke stánku F*ck Cancer u vstupu č. 2.

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články