Nové permanentky připomínají domovy Slavie | SK Slavia Praha
Více

Nové permanentky připomínají domovy Slavie

Permanentní vstupenky na nadcházející sezonu mají originální design - najdete na nich pět míst, která jsou spjata se slávistickými zápasy už od roku 1896.

Jaké by mělo být téma pro edici permanentních vstupenek pro sezonu 2023/24? Odpověď jsme nemuseli hledat dlouho, přímo se nabízela. V roce 2013 slavíme 15 let od otevření nového Edenu, a stejně tak si připomeneme i 70 let od otevření starého Edenu. Na permanentkách tak fanoušci najdou hřiště a stadiony, na kterých Slavia dlouhodobě hrála nebo se kterými je spjata její historie.

Autorem kreseb na permanentkách je designér a malíř Michael Červenka, který spolupracoval s Odborem přátel a Nadačním fondem Slavie na tvorbě 15 obrazů lokalit spjatých s historií Slavie. "S nápadem namalovat obrazy do aukce mě oslovil můj někdejší kolega Miroslav Pomikal, a pak po jejich realizaci už byl jen krůček k vytvoření designu permanentních vstupenek," líčí Michael Červenka, jak se dostal k prestižnímu úkolu. Obrazy na permanentkách jsou namalovány technikou akvarelu, což představovalo skutečnou výzvu. "Tato technika je nejnáročnější ze všech, protože obraz musí vzniknout během několika desítek minut a není tam prostor na opravu, když uděláte něco špatně, Takže se může stát, že něco pokazíte na začátku, ale také těsně před dokončením, dá se říct, že každý obraz jsem maloval minimálně nadvakrát. Namalování obrazu předchází příprava, vytváříte si skici, plán, jak budete malovat, to zabere třeba pět hodin," líčí peripetie Červenka. Kromě techniky pro něj byl nezvyklý i výsledný formát, pro který obrazy vznikaly. "Standardně maluji na rozměr 70 x 50 cm, ale v tomto případě jsem musel volit menší formát zhruba 30 x 29 cm. Nicméně bylo třeba počítat s tím, že se budou obrázky ještě hodně zmenšovat a tomu malbu přizpůsobit, takže na originálním větším formátu nevypadá úplně dobře, funguje až po zmenšení. Počítali jsme s tím, že zřejmě budou potřeba úpravy v postprodukci, ale nakonec jsme k nim ani nemuseli přistoupit."

Na permanentkách je vyobrazeno celkem pět míst nebo stadionů, které se zapsaly do slávistické historie. "K většině z nich jsem měl fotopodklady, ale hráče jsem si domýšlel. První obraz Císařské louky pak byl moje čistá fantazie, protože neexistuje žádná fotodokumentace. Pro mě bylo nové i malování fotbalistů, předtím, než jsem maloval obrazy pro Nadační fond, jsem musel studovat jejich pohyb, takže to už jsem měl zautomatizované a využil jsem toho při malbě na permanentky. Oblíbený stadion, který by se mi maloval nejlépe, nemám, všechny mám stejně rád (smích). Každopádně jsem rád, že se idea zrealizovala, v dávné minulosti už jsem pro Slavii pracoval, například jsem se podílel na vzniku a podobě kalendáře. A teď byla radost udělat další věc pro fanoušky."

Historie zápasů Slavie sahá až do roku 1896. Právě tehdy červenobílí odehráli své první soutěžní zápasy na Císařské louce v rámci soutěže Národní zápasy mužstev, kopaný míč cvičící.


Z Císařské louky se slávisté přesunuli v roce 1897 na Letnou, kde si vybudovali dvě hřiště s dřevěnou boudou. Postupem času na Letenské pláni vyrostly i velké dřevěné tribuny a Slavia zde přivítala evropské soupeře nejzvučnějších jmen. Na Letné prožila nejslavnější část své historie, přežila vypálení tribuny na závěr 2. světové války, a musela se nuceně odstěhovat v roce 1950, kdy slávistický stadion ustoupil požadavkům na výstavbu Stalinova pomníku.


Nová dřevěná tribuna z Letné, která stála 3 a půl milionu korun a která byla dokončena v roce 1948, se posléze rozmontovala a odvezla do nového útočiště Slavie, které jí bylo poskytnuto ve Vršovicích, do té doby domény sousedů z Ďolíčku. Historický okamžik, kdy započala vršovická éra, ale tehdy příznivci klubu změnu nesli s velkou a pochopitelnou nelibostí. První zápas ve starém Edenu se odehrál 27. září 1953 a stadion se tehdy jmenoval po primátoru Václavu Vackovi. Většina míst byla na stání a ochozy poskytovaly kapacitu pro 38 tisíc fanoušků!

Stadion v Edenu se využíval 38 let, postupem času se ale stal nevyhovujícím. První etapa "opravných" prací – demolice starých východních ochozů pro stojící diváky – byla zahájena v roce 1989. Slávisté na začátku 90. let našli azyl v Ďolíčku i na Strahově, nicméně z důvodu nedostatku financí se museli vrátit zpět do Edenu. Na východě přibyla montovaná tribuna pro pár set fanoušků, ale stále hlasitěji se mluvilo o nutnosti výstavby nového stadionu. Slavia ve starém Edenu odehrála poslední utkání 13. května 2000 a pak se stěhovala na Strahov.

Ve "vyhnanství" na Strahově oproti očekáváním slávisté strávili dlouhých osm let. Neoblíbený stadion vystavený povětrnostním vlivům, komplikovaná doprava, nízká návštěvnost, věčně druzí... To jsou tehdejší myšlenky slávistů, které jim vyskočily v mysli, když se řeklo Strahov.

S odstupem času lze na slávistické působení na Strahově vzpomínat s nostalgií, každý rok se na něm prezentovala v zápasech evropských pohárů, vybojovala si na něm prémiovou účast v zakleté Lize mistrů, odehrála v něm většinu zápasů v mistrovské sezoně 2007/2008, na jižní tribuně vznikl základ současné Tribuny Sever...


Nový Eden otevřel své brány fanouškům poprvé 7. května 2008 v přátelském zápase s Oxford University. A za deset dnů nato v něm slávisté vybojovali mistrovský titul! Křest nového stadionu tak proběhl se vším všudy. Za 15 let své existence byl nový Eden svědkem mnoha slávistických pádů a v posledních sedmi letech naštěstí hlavně úspěchů. Do Edenu se vrátily evropské poháry, mistrovské trofeje, hlediště se během zápasů úspěšně plní fanoušky... Tichým svědkem všech událostí jsou dřevěné podhledy nad hlavami fanoušků, které jsou upomínkou na stařičkou a dnes už legendární "dřevěnku", která byla dovezena z Letné.

Věříme, že každý fanoušek si najde ve výběru pěti designů to místo, ke kterému má nejsrdečnější vztah. Ať už je to nostalgické vzpomínání na starý Eden, vlastně docela úspěšná léta na Strahově anebo výjevy z nového Edenu, které má většina z nás ještě v živé paměti. Téma starého a nového Edenu se promítlo i do designu vstupenek, na kterých fanoušci najdou naznačené dřevěné podhledy z tribun.

Aktuálně

Zápas s Plzní bez bariér

14. 5. 2024
Druhý domácí zápas FORTUNA:LIGA FINÁLE proti Plzni se ponese ve znamení květnového tématu klubové společenské zodpovědnosti, a to "bez bariér".

Dorostenci porazili Boleslav, jedenácté vítězství v řadě pro U17

14. 5. 2024
Starší dorostenci zvládli těžké utkání s Mladou Boleslaví a vyhráli 4:3. Také U17 porazila stejného soupeře a má 11 vítězství v řadě. Kluci z U11 získali na turnajích zlaté a bronzové medaile. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

MATCHDAY pohár žen: Oops! We did it again!

13. 5. 2024
Slávistky triumfovaly v domácím poháru potřetí v řadě a potvrdily zisk double! Ve Velkém Meziříčí zvítězily nad Slováckem po brankách Michaely Khýrové a Diany Bartovičové 2:0. Nechte se vtáhnout do pohárové atmosféry zápasu i pozápasových oslav s novým MATCHDAY.

Další články