O přínosu Chytila, sebevědomí týmu a stavu Douděry | SK Slavia Praha
Více

O přínosu Chytila, sebevědomí týmu a stavu Douděry

Jindřich Trpišovský promluvil na tiskové konferenci po zisku tří bodů v Českých Budějovicích (3:1) o výkonech Mojmíra Chytila, sebevědomí týmu po výhře ve venkovním prostředí i zdravotní situaci Davida Douděry.

„Do zápasu jsme dobře vstoupili, celý první poločas jsme měli pod kontrolou a byli jsme nebezpeční. Soupeře jsme i přes jeho dobrý herní výkon nepustili do ohrožení brány a podařilo se nám jít do vedení po tečované střele. Bohužel dobrému výkonu poté chyběl druhý gól z možností, které jsme měli a kterých byla spousta. Bylo tam vícero přečíslení, například situace, ve které byl Mick a Venca, kteří šli dva na jednoho a nevyřešili to dobře. K tomu, že chyběl druhý gól, jsme se dostali i o půli v kabině. Domácí hýřili aktivitou, nehrají špatně, což se potvrdilo. Po krásném centru jsme dostali gól, i když to bylo možná první ohrožení naší brány. Potom jsme i díky střídání výkon zlepšili, podařilo se nám vstřelit druhý gól. Následně jsme znovu pokračovali v zahazování šancí, kdy se nám nedařilo skóre navýšit, až nás nakonec uklidnil Mojmír třetím gólem. To nakonec zlomilo průběh celého zápasu. Celkově tu byla navíc skvělá atmosféra, plný stadion, z obou stran to byl dobrý a zajímavý fotbal. Hrálo se hodně nahoru dolů, hřiště se hodně trhalo. Nám pomohl brzký gól, ale domácí hráli dobře kombinačně. Celkově myslím, že to byl dobrý zápas podtržený naším dobrým výkonem,“ zhodnotil utkání hlavní trenér sešívaných.

Co říkáte na výkon Mojmíra Chytila?
„Tým ho dobře přijal. Hráči si chtějí pomoci a berou ho za vlastního. Navíc dělá všechno proto, aby se do týmu dostal, ať už na tréninku, v zápase nebo týmovým chováním. Je výhoda, že spoustu kluků zná z reprezentace nebo ze společného působení jinde. Je to pro mě podobné jako v zápase s Hradcem. Tehdy po příchodu přispěl i s ostatními hráči aktivitou. Na to jsem spoléhal, když jsem viděl, v jaké intenzitě umí hrát. Přichází do rozehraného utkání v momentě, kdy jsou soupeři trochu unavení, a to mu může svědčit ještě víc. Zatím mě spíše překvapuje v koncovce, i když dnes nedal penaltu. Dříve jsem v něm ale viděl jiné plusy než právě klid v koncovce a zatím za minulé zápasy patří k nejlepším hráčům.“

Je jeho klid v koncovce rozdílný například oproti Václavu Jurečkovi?
„Vencovi to tam nepadá, bohužel zatím netrefuje ani bránu, což je pro mě velké překvapení. Mluvil jsem o tom už loni, nemá velký rozptyl. Na tréninku třeba gól nedá, ale osmkrát devětkrát z deseti střel trefí bránu. To se mu zatím nedaří. Snahu má, ale zatím mu chybí lehkost, kterou měl na konci minulé sezony. Jak ho znám, hodně to prožívá. Je to u něj o jednom povedeném gólu nebo povedené akci. To souvisí třeba i s tím nájezdem, který dnes měl. Myslím, že vloni by to vyřešil jinak, nešel by do kličky a zvolil by obstřel. Pohoda mu zatím chybí, na druhou stranu v sezoně to tak vždy je, že někteří hráči jsou na nějaké vlně, jiní ne. On ji teď momentálně nemá, a to znamená, že to na sebe berou jiní hráči. Venca dře, ale myslím, že mu trochu chybí i příprava, kterou neměl takovou kvůli reprezentaci. Je jedním z hráčů, kteří do toho jdou na plno, a mluvili jsme o tom s panem trenérem Svědíkem, že on je typ hráče, který v přípravě vypadá hůř než v sezoně. Myslím, že proto mu forma může dojít o chvilku později.

Jak moc je pro sebevědomí týmu důležitá výhra ve venkovním prostředí?
„Je to důležité. Myslím, že pokud bychom stejný zápas hráli vloni, možná bychom ho nezvládli. Na týmu bylo vidět, že si na utkání věří, naše výkony byly dobré už od první minuty. Na hřišti jsme dnes měli více soubojových hráčů, než bychom měli například doma v loňské sezoně. Možná i proto, že jsme tu minule prohráli a nehráli dobře, jsme tento zápas zvládli jednoznačně, i když si myslím, že nastala komplikace při obdrženém gólu. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli po dobrém výkonu a dobré organizaci hry, kdy jsme museli přejít na něco jiného po rozdílném rozestavení a personálním obsazení Budějovic z prvního zápasu. Právě přechod do jiného rozestavení v páté minutě ukazuje, že je dobré, že jsme to zvládli, ale je to pouze jeden zápas. Je otázka, jaké budou další zápasy, každé utkání má jinou typologii. My dnes měli výhodu toho, že jsme většinu zápasu vedli, ale určitě je dobrý i projev týmu, který jsem cítil po vstřeleném gólu. Trochu jsme znovu zvýšili obrátky, byli jsme přesnější a momentálně i tým cítí, že z lavičky může přijít další vlna hráčů, kteří mohou otočit kormidlo zápasu.

Jste spokojen se výkonem týmu?
„Dnes tam vidím pouze dva minusy, to je zranění Douděry a obdržený gól. Musíme se ještě podívat na to nabrání hráče ve vápně, ale z lavičky to byla hezká akce. Čmelík se uvolnil přes Holeše a jeho centr byl fantastický, těžko bránitelný. Ondrášek je silný ve hře hlavou. Byla to krásná akce a je za ni potřeba soupeře pochválit. Z naší strany to byl dnes dobrý týmový výkon a na změnu způsobu hry Budějovic nebo jiné rozestavení se nám podařilo reagovat i díky Mojmírovi, který nám pomáhal v defenzivě. Celkově to byl dobrý výkon, takže za mě spokojenost.“

Jak vypadá zdravotní situace okolo Davida Douděry?
„Je to svalové zranění na zadním stehenním svalu. Uvidíme, jak moc vážné to bude, on si myslí, že je to vážnější zranění. Možná by s tím mohl pokračovat, ale nechtěl to riskovat při kopu, kdy dával dlouhý balon za obranu. V tu chvíli se mu ozvala bolest ve stehně. Chytřejší budeme po rezonanci, taková menší naděje je, že někdy trpí na křeče. Sval se někdy stáhne. To je ale spíše taková naděje, že nepůjde o svalové zranění.“

Aktuálně

MATCHDAY Baník. To jsme je hnali

7. 5. 2024
Pětigólová výhra, čisté konto, 18 028 diváků v ochozech, tři choreografie Tribuny Sever. Kamery MATCHDAY pro vás sobotní vydařené úvodní kolo nadstavby proti Baníku Ostrava (5:0) tradičně sledovaly.

Informace pro fanoušky na Slovácko

7. 5. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 18. května od 17:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Desátá výhra v řadě pro U17, žáci i přípravky sehráli derby se Spartou

7. 5. 2024
Mladší dorostenci U17 prodloužili vítěznou sérii na 10 utkání. Žáci i přípravky sehráli v týdnu utkání se Spartou. Mládežníky čekala také malá pražská derby proti Dukle Praha. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Další články