Zemřel klubový archivář Karel Zuska | SK Slavia Praha
Více

Zemřel klubový archivář Karel Zuska

Náš klub zasáhla smutná zpráva. V pátek 20. října večer zemřel náhle ve věku nedožitých 83 let dlouholetý klubový archivář Karel Zuska. Klub vyjadřuje rodině a všem pozůstalým upřímnou a hlubokou soustrast.

Karel Zuska se narodil 25. listopadu 1940. Fanouškem Slavie byl odmalička.

„Vystudoval jsem dopravní průmyslovku a hned po škole jsem chvíli pracoval jako výpravčí. Potom jsem ale musel na vojnu. A když jsem se vrátil z vojny domů, tak jsem až do důchodu pracoval v kanceláři jako úředník ve státní správě,“ vyprávěl Karel Zuska.

Jeho největšími koníčky byly fotbal a Slavia. Karel Zuska byl sám aktivním fotbalovým hráčem, v Lokomotivě Beroun hrával deset let (1961 až 1971). Fotbalovou registraci mu vystavili v roce 1953 ve Slavoji Řevnice. V žácích i dorostu hrál útočníka. Po návratu z vojny (Dukla Vyškov) ho 1. prosince 1961 do svých řad získala ambiciózní berounská Lokomotiva (dnes už znovu Český lev).

„Začínal jsem jako střední útočník, ale fotbalovou kariéru jsem končil na stoperu,“ vzpomínal s úsměvem.

Tam odehrál desítku krásných let. Potkal tam slávistické hráčské legendy. Jako trenéra Jiřího Trnku a v brance Aloise Jonáka. Končil v obraně. Berounským barvám celkem třikrát v těch letech bohužel utekl postup do II. ligy. Konec kariéry dohrával doma v Řevnicích. To už tvořil svůj unikátní archiv fotbalové Slavie.

Ve Slavii Praha pracoval jako klubový archivář od 2. února 1995, kdy vystřídal svého předchůdce archiváře a kronikáře Miloslava Slavíka, který odešel do důchodu. Zasloužil se velkou měrou o to, že z původního archivu všech slávistických oddílů vytřídil, uložil a zaevidoval ty nejvzácnější artefakty vztahující se k fotbalové Slavii (vlajky, poháry, ročenky, listiny, fotografie). Byl jednám z tvůrců popisků a textů ve Slavia Museum.

Sestavil unikátní databázi hráčů Slavie podle počtu odehraných zápasů. „Ve svých sešitech mám přesně spočítány a vypsány všechny zápasy prvního mužstva Slavie (to znamená ligové, pohárové i přátelské) od roku 1896 až do současnosti. A pořád to přepočítávám, jestli jsem někde neudělal nějakou chybu,“ zdůrazňoval Karel Zuska.

Vnesl také definitivně pořádek do diskuzí ohledně vystavení rodného listu Slavie. „Slavia, která vznikla roku 1892, používala toto datum vzniku do roku 1912. Ale s nástupem inženýra Kruliše v roce 1913 se začal uvádět datum vzniku rok 1893. Od mého nástupu do funkce archiváře mi trvalo tři roky, než jsem přesvědčil všechny archiváře i český fotbalový svaz o tom, že Slavia vznikla opravdu v roce 1892,“ vysvětloval archivář Slavie.

V lednu 2013 mu bylo vedením klubu uděleno u příležitosti 120. výročí založení Slavie čestné uznání Hvězda na správném místě za obětavou a neúnavnou práci pro červenobílé barvy. V roce 2019 získal prestižní Cenu Dr. Václava Jíry v hlavní kategorii. Fotbalová asociace ČR ho vyznamenala za jeho zásluhy o rozvoj českého fotbalu.

Naposledy se do svého milovaného Edenu podíval 25. září 2023, kdy na besedě ke 110. letům Josefa Bicana vyprávěl unikátní historky nejen o slavném kanonýrovi ale také o Slavii.

Čest jeho památce.

Aktuálně

Jan Sirotník prodloužil smlouvu se Slavií

20. 5. 2024
Odchovance mládežnické akademie Jan Sirotník prodloužil svou smlouvu se Slavií. Nový kontrakt platí do 30. června 2027.

Derby je naše! Parádní výkon a tři body

19. 5. 2024
Fotbalistky Slavie porazily v pátem kole nadstavby Spartu 3:1! Všechny tři branky padly v prvním poločase, o dvě se postarala Martina Šurnovská a jednu přidala Kateřina Svitková. Slávistky tak prodloužily svou neporazitelnost na 25 zápasů v řadě!

O stříbru, kvalitě ligy i výhledu do budoucna

18. 5. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil na tiskové konferenci po výhře nad Slováckem (2:1) o zklamání ze ztráty šancí na titul, popsal zvyšující se kvalitu ligy, vysekl poklonu Martinu Svědíkovi a poodkryl karty před závěrečným kolem sezony.

Další články