Stadio Olimpico: Na konci cesty zaplane hvězda osvícení | SK Slavia Praha
Více

Stadio Olimpico: Na konci cesty zaplane hvězda osvícení

Olympijský stadion v Říme, jeviště dalšího střetnutí slávistů na evropské scéně. Ve čtvrtek od 21:00 se na něm představí výběr Jindřicha Trpišovského a naváže tak na nesmazatelnou stopu, kterou v italské metropoli sešívaný národ zanechal.

Věčné město, jehož starověké základy sálají stejně majestátní energií, jako amfiteátr z dob současných. Vezmete-li si mapu, vznikne vám pod rukama klubko vzájemně se prolínajících úseček, které svou symbolikou nadchnou nejednoho čtenáře Dana Browna. Náš příběh vychází z rovnoramenného trojúhelníku, jehož styčné body reprezentují skvosty nejen sportovní architektury.

Circus Maximus, Colosseum a Stadio Olimpico. Prostory, které by dohromady pohltily až 400 tisíc diváků. Jsou domovem heroických představení, spoluutváří historii Kapitolu a jeden z nich také tu červenobílou. Rok 1996 má vrytý pod kůží snad každý slávista, tenkrát bylo Olympijskému stadionu něco málo přes čtyřicet let. To bychom ale předbíhali.

Oficiální otevření proběhlo v rámci epilogu šesté etapy cyklistického závodu Giro d’Italia a vůbec první fotbalový zápas na něm sehrála italská reprezentace s Maďarskem. Skóre 0:3 ale slavnostní kolaudaci příliš nepřálo, a tak přišly v roce 1960 Letní olympijské hry a s nimi kromě přejmenování stadionu i celosvětový věhlas. Řím se znovu po staletích stal centrem sportovní myšlenky.

Kromě atletických mítinků nebo třech Mistrovství Evropy ve fotbale bylo Stadio Olimpico hlavním dějištěm Mundialu z roku 1990. Český výběr na něm podlehl domácím Italům ve skupinovém zápase 0:2.

Vraťme se ale zpět do tajů plánu města. Z antických sportovišť vede cesta do současnosti podél řeky Tibery, jejíž tok jakoby simuloval ten časový. Po levé straně míjíme Vatikán, po pravé rozlehlé Piazza del Popolo – místo, kde příznivci obou římských hegemonů čas od času sledují bitvy svých týmů. A na horizontu? Tam se vyjímá háčkovaná střecha dějiště čtvrtečního klání.

Už samotný příchod ke stadionu je majestátní, cestu ke vchodu i přilehlému tenisovému areálu lemují antické sochy dodávající návštěvníkům pocit návratu do minulosti. Ten však vyprchá v momentě, kdy branami olympijského stánku prostoupíte. Zapůsobí na vás nezaměnitelné kouzlo vycházející z románských tradic v synergii s moderním vybavením, které si vysloužilo plný počet hvězd udělovaných za výši celkové technické úrovně.

Ucítíte napětí, pocit něčeho abstraktně velkého. Na každou z více než 70 tisíc modrých sedaček si však můžete sáhnout, obraz se stává realitou. Realitou následujících hodin, kdy bude Věčné město čelit další invazi, tentokrát té červenobílé.

O Římě a jeho skvostech by se dalo mluvit hodiny, psát dlouhé texty i neuvěřitelné příběhy. Jedno ale přenést nelze – vědomí, že můžete žít historii přímo v srdci všeho dění. Dnes večer společně napíšeme další kapitolu, prožijeme další nezapomenutelný výjezd. Ave, Slavia!

Aktuálně

Zažít jednou plný Eden? Největší motivace

26. 7. 2024
Antonín Kinský po prodloužení smlouvy hovořil v rozhovoru o důvěře od trenérů, chemii v brankářském kolektivu i atmosféře plné Fortuna Areny. Vidině, která jej poháněla v těžkých časech.

Slávistky proti německému Wolfsburgu

26. 7. 2024
Fotbalistky po dvou vítězných zápasech v přípravě čeká velká výzva a to německé vícemistryně z uplynulé sezony, Wolfsburg. Utkání se hraje v sobotu 27. července od 14:00 ve sportovním areálu Calberlah.

Desítka z Edenu s Davidem Šrámkem

26. 7. 2024
Po Jaroslavu Tvrdíkovi, který byl prvním hostem nového formátu Desítka z Edenu, usedl před kamery Slavia TV provozní ředitel David Šrámek.

Další články