Podruhé proti Lyonu | SK Slavia Praha
Více

Podruhé proti Lyonu

Slávistky se s Olympiquem Lyon poprvé potkaly v sezoně 2015/16 ve čtvrtfinálovém dvojzápase Ligy mistryň kdy se sešívané postaraly o dvě překvapení. Jednak o vstřelení branky pozdějším šampionkám soutěže a jednak o remízu v domácí odvetě. „Odvetné utkání v Edenu v podobě remízy bylo senzačním výsledkem a zaskočením favorita,“ vzpomíná na sedm let starý duel záložnice Petra Divišová.

Když na podzim 2015 slávistky přešly v osmifinále Ligy mistryň přes Perm, čtvrtfinálový los jim přiřkl jeden ze tří tehdejších nejlepších evropských týmů – Olympique Lyon. Dvojnásobné vítězky Ligy mistryň a mnohonásobné šampionky domácí francouzské ligy měly kádr nabitý špičkovými fotbalistkami. „Jedná se o velmi těžký los. Přiznám se, že Lyon jsme si příliš nepřály. Ale nemůžeme si stěžovat, vždyť jsme ve čtvrtfinále Ligy mistryň! Věřím, že si dvojzápas užijeme a uděláme vše pro to, abychom Francouzky potrápily,“ hodnotila budoucího protivníka tehdejší kapitánka Blanka Pěničková.

Drtící lyonská ofenzíva

První zápas se hrál na hlavním stadionu Olympique Lyon, šedesátitisícovém stánku nově postaveném pro mistrovství Evropy. Tým trenéra Antona Mišovce čelil ekipě, která měla skvělé fotbalistky. „Pokud bych měla zhodnotit kvalitu z pohledu jednotlivých řad, jsem toho názoru, že tehdejší Lyon byl kompletně nadstandardním na každém postu, důkazem toho je jejich dominance v Lize mistryň od roku 2016 až po současnost, kdy se mohou pyšnit 6 tituly,“ vzpomíná Petra Divišová, jedna ze tří hráček současného kádru Slavie, které do dvojzápasu zasáhly. V prvním duelu nemohla kvůli karetnímu trestu hrát současná kapitánka Diana Bartovičová, obránkyni Simonu Necidovou naopak nepustí zranění na hřiště v nadcházejícím zápase.

Před téměř dvanáctitisícovou návštěvou zvládly slávistky udržet čisté konto do 18. minuty, kdy se poprvé trefila Necibová. Ale pak už začaly míče za záda Barbory Sladké padat s pravidelností a Kateřině Svitkové se tři minuty před koncem první půle podařilo snížit na 1:4. Ve druhém poločase přidaly Lyoňanky ještě dalších pět gólů a slávistky odjely s výpraskem 1:9. „Pamatuji si velmi dobře na hráčky Le Sommerovou, Hegerbergovou a Cascarinovou, které v klubu nadále působí a stabilně hrají. Především první dvě jmenované byly fantastické, výborné na balonu se zabijáckým instinktem ve vápně a stále jimi samozřejmě jsou,“ vyzdvihuje Divišová především ofenzivní hráčky Lyonu. Ne nadarmo byl tehdy Lyon nejlépe střílejícím týmem Ligy mistryň.

Cenná remíza i vstřelený gól

Vysoká prohra určila, že odveta v Edenu bude pouze formalitou bez reálné naděje na postup slávistek do semifinále. Sešívané fotbalistky však v zápase o prestiž dokázaly téměř nemožné, ubránily bezbrankovou remízu! Lyon pak v semifinále po výhrách 7:0 a 1:0 vyprovodil i francouzské konkurentky z PSG a ve finále porazil až v penaltovém rozstřelu Wolfsburg. Až na samém konci sezony 2015/16 bylo možné docenit dva úspěchy, které se slávistkám podařily: vstřelit Lyonu gól a uhrát s ním remízu. Lyon za celý ročník inkasoval v Lize mistryň pouhé 3 góly a v domácí lize 4 branky (při celkovém skóre 115:4). A jen pětkrát remizoval, v domácí lize třikrát a v Lize mistryň dvakrát – jednou proti slávistkám, podruhé až ve finále. „První zápas nedopadl úplně dle představ, nicméně odvetné utkání v Edenu v podobě remízy bylo senzačním výsledkem a zaskočením favorita,“ vidí tehdejší duely dnes Petra Divišová. „Na zápasy s věhlasnými velkokluby se nezapomíná, je to pro vás fotbalový zážitek a splněný sen.“

Tehdejší duel si pamatují už zmíněné tři slávistky, a samozřejmě také Blanka Pěničková, která se přesunula z hřiště na trenérskou lavičku. Na straně Lyonu pak zůstalo pamětnic v týmu dokonce šest: obránkyně Mbocková a kapitánka Renardová, záložnice Majriová a útočnice Cascarinová, Le Sommerová a Hegerbergová. A také asistentka trenérky Abilyová. „Obměnu kádru za tu dobu udělaly oba kluby a oba z mého pohledu dost zkvalitnily. Bude to velmi náročný souboj, na který se všechny těšíme, a pokud se budeme držet všeho, s čím do utkání jdeme, můžeme odcházet ze hřiště s dobrým pocitem a s tím, že jsme pro výsledek utkání udělaly maximum,“ odhaduje šance Slavie v prvním zápase skupiny Petra Divišová. Pokud má hodnotit kvalitu jednotlivých řad úterních soupeřek, tak vyzdvihuje jejich ofenzivu. „Zdá se mi, že jejich obranné schopnosti nepatří mezi nepřekonatelné. Ono je to spojeno s tím, že se viditelně ostatní účastníci Ligy mistryň zkvalitňují především po útočné stránce a může to tak být jejich slabší stránka.“

Aktuálně

ONLINE: Od 15:00 derby žen ve Fortuna Areně

27. 4. 2024
Slávisté přivítají ve 2. kole 1. ligy žen na stadionu ve Fortuna Areně rivala ze Sparty. Do základní sestavy se vrací Kateřina Svitková. Utkání můžete sledovat na 02 TV Sport.

B-tým v neděli proti Motorletu

26. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli vyzve ve 24. kole ČFL na Xaverově Motorlet. Utkání je na programu od 10:15.

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

Další články