Perfektní defenziva i aktivita. Jako malý jsem měl sen | SK Slavia Praha
Více

Perfektní defenziva i aktivita. Jako malý jsem měl sen

Jindřich Trpišovský se na tiskové konferenci před osmifinále Evropské ligy proti AC Milán rozpovídal o návratu na San Siro, změně rozestavení, tisících slávistů na výjezdu, formě Lukáše Provoda, sdíleném stadionu a poodkryl i dvě jména, která ve čtvrtek nastoupí v základní sestavě.

Na San Siro se vracíte po čtyřech a půl letech, s jakými pocity a s jakým očekáváním?
„Jsem šťastný, že jsem zpátky a že na stejném stadionu zažiji po utkání s Interem i zápas s AC. Myslím si, že bude podobný. AC je v domácím prostředí silné v ofenzivě, i když bude samozřejmě otázka, s jakými hráči nastoupí v horní linii. Předpokládám ale, že s tím nejlepším, protože s Laziem hráli v pátek a mají mezi těmi zápasy dostatek prostoru. Samozřejmě víme, v čem jsou silní, je to vidět na sestřizích – ofenzivní dovednosti, křídelní prostory, ať už levá strana, kde Leao patří směrem dopředu k top class na světě, tak Pulišić z druhé strany a Giroud v pokutovém území. Samozřejmě bychom mohli takhle pokračovat dál, třeba Loftus-Cheek. Mně se líbí středoví hráči, kteří jsou fotbalově strašně silní a dokáží zajistit převahu s míčem. Myslím si, že nás čeká podobný zápas, jaké tady probíhají. To znamená, že musíme být stoprocentní v defenzivě, dobře se zajišťovat, být blízko u hráčů, dobře se vykrývat a v posledních třiceti metrech se snažit minimalizovat jejich kombinaci. Je tam velká variabilita hráčů až od brankáře, který je schopný dát přesný pas na šedesát, sedmdesát metrů, a za poslední tři sezony má v lize tři asistence. Je to prostě komplexní tým, a my musíme podat stejný výkon, jako když jsme sem přijeli minule, abychom mohli pomýšlet na úspěch – perfektní defenziva a snažit se aktivně hrát na míči, nabízet se a nedostat se pod tlak. Čím víc bude AC na míči, tím víc nám bude hrozit nebezpečí."

Do derby jste pozměnili rozestavení, hlavně co se defenzivy týče. Plánujete něco podobného na čtvrtek?
„V neděli jsme hráli náročný zápas, ve středu dalších 120 minut s prodloužením a trošku čekáme na zdravotní stav některých hráčů. O sestavě nemáme ještě úplně jasno, čekáme na oficiální trénink, po kterém budeme o stavu hráčů moudřejší. Někteří hráči odehráli celá ta dvě utkání a v neděli nás navíc čeká další pro nás důležitý zápas. Naše hra je v defenzivě variabilnější. Jsme zvyklí, že proti nám hodně soupeřů mění postavení svých hráčů a my musíme být připravení na to zareagovat. Ve většině zápasů hrajeme vzadu na větší riziko s vysoko postavenou obranou a potřebujeme mít zbytek obrany v takovém postavení, aby to pro nás bylo bezpečné. Takže někdy je defenzivní postavení závislé na soupeři, a my vnímáme, jak AC hraje, a podle toho se budeme připravovat. Budeme chtít navázat na poslední výkony v defenzivě, kdy jsme ve čtyřech zápasech dostali tři góly, a to navíc v jednom zápase, po standardce nebo po individuální chybě. Víme, že nás čeká jiný ofenzivní styl, na který jen tak nenarazíte. Budeme se snažit vybrat to nejlepší, abychom to AC co nejvíc ztížili."

Do Milána se chystají víc než čtyři tisícovky slávistů, jak vás těší tato podpora?
Návštěvy fanoušků na našich venkovních zápasech, ať už v lize, nebo v Evropě, jsou výjimečné. Na podzim jsme hráli v Římě, kam za námi vyrazila podobná návštěva. Jsou to věci, ze kterých já osobně mám vždycky hrozně dobrý pocit. I z toho, že Slavia se dostane na takovéto stadiony."

Co vás na San Siru nejvíce uchvátilo?
„Každý zápas na podobném stánku je pro mě svátek. Jako hráč jsem koukal na nejlepší hráče, kteří se proháněli po největších stadionech světa. V tu dobu bylo velmi náročné vycestovat, o to víc si možnosti navštívit stadiony, které jsem obdivoval v dětství, vážím. Když jdeme okolo San Sira nebo se procházíme po trávníku, představuji si van Bastena, Ševčenka a další hráče, kteří se tady proháněli. Každý nalosovaný gigant s podobnou historií je pro mě největším dárkem, který můžu ve fotbalovém životě dostat.“

Dokážete si představit, že by Slavia se Spartou po vzoru Interu a AC sdílely stadion?
„Před pěti lety byl celý stadion v barvách Interu, teď se převlékl do červenočerné. Nedokážu si představit, jak náročná musí být výměna každého detailu po jednotlivých zápasech. Vlajky, koberečky, bannery… Byli jsme i ve fanshopu, který je rozdělený na dvě části. Z celého areálu čiší bezmezná úcta k fotbalu. I přes obrovskou rivalitu cítím vzájemný respekt k soupeři. V Praze si to asi neumím představit, jsme rádi za svůj vlastní stadion. Těší mě, že máme zázemí, lokalitu i domov jen pro sebe. Určitě bych neměnil a s nikým se nedělil.“

Jak důležitá je pro tým zdravotní i herní pohoda Lukáše Provoda?
„Věřím, že bude jedním z nositelů vítězné mentality nového týmu. Zažil úspěchy i bitvy z let, kdy ve Slavii ještě většina současných hráčů nebyla. V poslední době ukazuje, že už se může pomalu dotýkat své top formy, kterou měl před zraněním. Je skvěle fyzicky vybavený a když má den, je neubránitelný. Letošní sezona mu zatím více vychází na evropské scéně, kde hraje naprosto dominantním stylem. Věřím, že má slova potvrdí i ve čtvrtek. Ideální by bylo, kdyby nám pomohl i bodově, s produktivitou má za tím trochu problémy. Nejvíce bych si přál, aby více střílel, protože jeho projektily jsou neskutečné. Určitě to bude jeden z tahounů týmu, který se postupně klube.“

Budete pokračovat v tradici a odtajníte jedno jméno, které ve čtvrtek nastoupí v základu?
„Pokud se nestane nic neočekávaného, post brankáře bude obsazený stejně jako v neděli. S výkonem Jindry jsme byli spokojení, budeme na něj chtít navázat. Příliš střel na něj nešlo, zejména jeho rozehrávka nám ale dělala radost. Čím více se bude sehrávat s týmem, tím lépe. Jelikož jsme ve vyřazovací fázi, odtajním ještě jedno jméno. Po startu v základní sestavě v derby si od první minuty zahraje také Tomáš Vlček. Dostane další možnost se sportovně i mentálně posunout na evropský level.“

Aktuálně

ONLINE: Od 15:00 derby žen ve Fortuna Areně

27. 4. 2024
Slávisté přivítají ve 2. kole 1. ligy žen na stadionu ve Fortuna Areně rivala ze Sparty. Do základní sestavy se vrací Kateřina Svitková. Utkání můžete sledovat na 02 TV Sport.

B-tým v neděli proti Motorletu

26. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli vyzve ve 24. kole ČFL na Xaverově Motorlet. Utkání je na programu od 10:15.

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

Další články