Leicester: Město králů a fotbalu | SK Slavia Praha
Více

Leicester: Město králů a fotbalu

Slavia už za několik hodin vyzve v rámci odvety play off Evropské ligy domácí Leicester. Jaký je zdejší stadion a město, kde sešívaní zabojují o postup?

Leicester je největším městem v regionu East Midlands, který se nachází na východě Anglie. Rozkládá se na řece Soar a má téměř 300 tisíc obyvatel. 

Název vychází z mytologického krále Leira, který prý město založil – odtud název Leicester, který znamená Leir´s chester (město patřící Leirovi). Proto nepřekvapí, že má město 2000 let dlouhou historii. Okolo roku 50 v místech, kde se Leicester nachází, stálo vojenské opevnění. Po druhé světové válce bylo město cílem migrantů, především Poláků, lidí z indického subkontinentu, Keni, Ugandy, ale i bývalých komunistických států z východní Evropy. Až 50 % populace tedy tvoří právě migranti. 

V roce 2013 potvrdili britští vědci, že našli pod parkovištěm na místě bývalého kláštera Greyfriars ostatky anglického krále Richarda III. Panovník zemřel v roce 1485 v bitvě na Bosworthském poli a nevědělo se, kde je pohřbený. Pomocí testů DNA bylo potvrzeno, že ostatky nalezené v Leicesteru skutečně patří slavnému králi, o němž psal i William Shakespeare.

Hlavními pilíři ekonomiky Leicesteru jsou potravinářství, textil, strojírenství a elektronika. Jedním z tradičních potravinářských producentů je společnost založená Henry Walkerem, která vyrábí bramborové lupínky a je jednou z největších potravinářských firem v Británii.

Centrum města má viktoriánský ráz, najdeme zde hrad, katedrálu, kostely, radnici a Židovské hradby. Každý rok se tu pořádá největší oslava svátku Divali pořádaná mimo Indii, festival komedie Leicester Comedy Festival či Karibský karneval.

Mimo fotbalového Leicesteru City FC se tu nachází i další sportovní týmy. Velké oblibě se těší i ragbyový Leicester Tigers, basketbalový Leicester Riders nebo kriketový klub Leicester Country Cricket Club.

King Power Stadium

Moderní stadion Leicesteru City, King Power Stadium, byl otevřen v roce 2002. Jeho kapacita je 32 262 diváků. Původní stadion Filbert Street přestal na konci devadesátých let klubu vyhovovat a nový stánek byl postaven nedaleko starého. Otevření King Power Stadium proběhlo v létě 2002 inauguračním zápasem proti Athleticu Bilbao, který skončil výsledkem 1:1.

Stadion je pojmenován podle thajské cestovní maloobchodní společnosti King Power, která je zároveň vlastníkem samotného klubu. V sezoně 2015/16 zde klub získal svůj první anglický ligový titul. Na konci října 2018 se na parkoviště vedle stadionu zřítila krátce po skončení zápasu 10. kola Premier League mezi domácími liškami a West Hamem helikoptéra majitele Vičaje Srivadtanaprapchy. Thajský mecenáš klubu ani další členové posádky nehodu nepřežili.

Kromě fotbalových utkání se tu hrají i ragbyové zápasy. V roce 2015 hostil stadion Mistrovství světa v ragby.

Na konci minulého roku otevřel Leicester nový tréninkový komplex v severním Leicestershiru s názvem Seagrave Training Complex.  Tento areál samozřejmě využívá i úspěšná Leicester City Academy, která stále vychovává mladé talenty. Z nejznámějších jmen, které akademií prošly, můžeme zmínit například Petera Shiltona, Garyho Linekera, Emila Heskeyho, Andy Kinga, Bena Chilwella a ze současných opor Leicesteru také Harveyho Barnese a Hamzu Choudhuryho.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články