Slavia vs. Izrael: Útok na dvanáctou výhru | SK Slavia Praha
Více

Slavia vs. Izrael: Útok na dvanáctou výhru

Sešívané čeká ve čtvrtek čtvrté utkání základní skupiny Evropské konferenční ligy, ve kterém vyzvou podruhé Maccabi Haifa. Jaké další zápasy už slávisté s týmy z Izraele zažili?

Vzhledem k tomu, že se Izrael stal součástí UEFA až v 90. letech, první soutěžní zápas sešívaných s týmy z této země přišel až v roce 1992. Proti čtvrtečnímu soupeři jsme ale odehráli přátelské utkání už v roce 1967. Když už se potom Slavia s izraelskými týmy v pohárech setkala, většinou to stálo za to. Vzpomenout si můžeme například na Hušbauerovy krásné trefy z listopadu 2017.

2021

Maccabi Haifa – Slavia Praha 1:0
Evropská konferenční liga, Stadion Sammyho Ofera (Haifa), 21. 10. 2021

Poslední zápas s izraelským soupeřem skončil před dvěma týdny prohrou sešívaných potom, co se ve 24. minutě trefil pod břevno Onyoh.

2020

Hapoel Beerševa – Slavia Praha 3:1
Evropská liga, HaMoshava Stadium (Petah Tikva), 22. 10. 2020

Slavia Praha – Hapoel Beerševa 3:0
Evropská liga, Sinobo Stadium (Praha), 3. 12. 2020

Sešívaní jeli k prvnímu zápasu skupinové fáze Evropské ligy do Izraele jako favoriti. Domácí Beerševa je ale překvapila. Trenér Jindřich Trpišovský zvolil netradiční formaci Kolář – Hovorka, Kúdela, Bořil – Malínský, Ševčík, Traoré, Dorley, Provod – Musa, Tecl. Ve 45. minutě zápasu doklepl míč do prázdné branky Agudelo po nedomluvě Ondřeje Koláře a Davida Hovorky. V 75. minutě sice vyrovnal Provod na 1:1, ale v 86. minutě z brejku udeřil Acolatse a stejný hráč zvýšil o dvě minuty později na konečných 1:3.

V domácím zápase stačil sešívaným bod, aby si zajistili postup ze skupiny ještě před posledním kolem, ve kterém je čekal Leverkusen. Ve 31. minutě ponechal rozhodčí výhodu po faulu na Oscara, míč doběhl Jan Kuchta, který krásným centrem našel na malém vápně Abdallaha Simu. Ten s přehledem zakončil hlavou přes vyběhnutého gólmana a Slavia šla do vedení. O pět minut později odkopla obrana Beerševy míč jen před vápno k Nicolae Stanciovi, který si balon zpracoval, vystřelil po zemi k tyči a zvýšil už na 2:0! V 85. minutě předvedl neuvěřitelný sprint za míčem Peter Olayinka, přihrál z levé strany do vápna Abdallahu Simovi a ten po odrazu balonu od obránce i od tyče se štěstím uzavřel na 3:0.

2017

Slavia Praha – Maccabi Tel Aviv 1:0
Evropská liga, Sinobo Stadium (Praha), 14. 9. 2017

Maccabi Tel Aviv – Slavia Praha 0:2
Evropská liga, Netanya Stadium (Netanya), 23. 11. 2017

V roce 2017 byl Slavii do skupiny Evropské ligy nalosován Maccabi Tel Aviv. Do domácího zápasu naskočili červenobílí v sestavě Kovář – Frydrych, Jugas, Deli, Sobol – Souček, Hromada – Sýkora, Stoch, Zmrhal – Necid. Jediný gól padl už ve 12. minutě, když se po Sobolově asistenci prosadil Tomáš Necid.

Venkovní zápas se nehrál na domácím stadionu Maccabi Tel Aviv, který se rekonstruoval, ale v Netanyi. Hromadu nahradil Michael Ngadeu-Ngadjui a Jana Sýkoru Josef Hušbauer, který byl hlavní hvězdou zápasu. Byl to právě on, kdo rozhodl o zaslouženém vitězství Slavie dvěma góly. A nebyly to branky ledajaké... Ta z 45. minuty se stala vůbec nejhezčí českou trefou roku 2017.

Připomeňte si průběh tohoto zápasu díky sestřihu z minulé sezony:

1993

Slavia Praha – Maccabi Tel Aviv 3:1
Interpohár

V dalším ročníku Interpoháru čekal sešívané opět izraelský soupeř, kterého v jediném zápase (nehrály se odvety) porazili 3:1. Se čtyřmi výhrami na kontě Slavia opět skupinu ovládla.

1992

Maccabi Netanya – Slavia Praha 1:3
Slavia Praha – Maccabi Netanya 3:1

Interpohár

Maccabi Petah Tikva – Slavia Praha 1:4
Slavia Praha – Maccabi Petah Tikva 3:0

Interpohár

Sešívané čekaly v Interpoháru 1992 rovnou dva týmy z Izraele. S Maccabi Netanya si sešívaní poradili v obou zápasech poměrem 3:1. Maccabi Petah Tikva přehráli slávisté ještě výrazněji – nejprve ve venkovním utkání zvítězili 4:1, doma pak vyhráli s čistým kontem 3:0. Ve své skupině tak Slavia s pěti výhrami a jednou remízou skončila na prvním místě před druhým Bayerem Leverkusen.

1967

Maccabi Haifa – Slavia Praha 2:0
Přátelské utkání

Zatím jediné utkání s naším čtvrtečním soupeřem nedopadlo pro sešívané dobře. 21. února 1967 odcestovali slávisté do Izraele k přátelskému utkání. Slavia nastoupila do zápasu v sestavě Ledecký – Lála, Hildebrand, Smolík – Tesař, Linhart – Veselý, Kadraba, Nepomucký, Bouška – Vokáček. Sešívaní zahájili zápas náporem a předváděli rychlou hru, dařilo se jim vytvářet šance a zakončovat je, ovšem nepřesně. Vyznamenali se také oba brankáři. Od 15. minutě totiž začali nebezpečně útočit i domácí. V 50. minutě Haifa otevřela skóre, když se prosadil Smulowitch. O sedm minut později vyrovnal Ziegler, ale branku rozhodčí neuznal kvůli ofsajdu. Druhý gól dal opět Smulowitch a Slavia už na něj nedokázala odpovědět, takže zápas skončil 0:2.

Maccabi Tel Aviv – Slavia Praha 0:1
Rubinsteinův memoriál, semifinále

Slávisté po přáteláku s Haifou odehráli o pár dní později první utkání turnaje čtyř týmů, ve kterém zdolali Maccabi Tel Aviv 1:0. Potom, co se Vokáček, Ziegler a Novák trefili jen do tyče, dal až v 73. minutě jediný gól zápasu Vokáček, který se prosadil krásnou střelou z 25 metrů.

Hapoel Tel Aviv – Slavia Praha 0:2
Rubinsteinův memoriál, finále

Sešívaní o svém vítězství v přípravném poháru na jarní část sezony rozhodli v první dvacetiminutovce. Už ve 4. minutě vstřelil úvodní branku Novák a o dvanáct minut později se nádhernou brankou ze 30 metrů prosadil Ziegler. Do konce poločasu stále kontrolovali hru slávisté, Ziegler dokonce dvakrát trefil tyč. Další gól už ale nepadl a Slavia tak přípravný turnaj v Izraeli zvládla.

Hapoel Petah Tikva – Slavia Praha 1:2
Přátelské utkání

Na závěr své březnové výpravy do Izraele odehráli slávisté přípravný zápas s Hapoelem Petah Tikva. Ve 21. minutě dal úvodní gól Ziegler, o 15 minut později vyrovnal Rosenthal. Na konečných 2:1 pro Slavii upravil v 78. minutě Bouška.

V soutěžních zápasech mají slávisté s izraelskými týmy zatím bilanci 8 výher a dvě porážky. Další tři výhry přidali v přípravných utkáních v roce 1967. Ve čtvrtek tak mohou zaútočit už na dvanácté vítězství z patnácti duelů.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily do týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články