Klíčem k úspěchu bude převaha ve středu hřiště | SK Slavia Praha
Více

Klíčem k úspěchu bude převaha ve středu hřiště

Ve středu sešívané čeká zápas 2. kola základní skupiny Ligy mistrů proti Dortmundu. „Soupeř je obrovsky dominantní a nebezpečný v útočné fázi, největší oříšek pro nás bude vyrovnat se s jejich sehraností," říká trenér Jindřich Trpišovský.

Atmosféra v týmu je před zápasem s Borussií Dortmund podle trenéra Jindřicha Trpišovského podobná, jako před utkáním na hřišti Interu Milán. „Asi moc velký rozdíl to není, je to pro nás samozřejmě velký svátek, utkání základní skupiny, připravujeme se na to ale stejně. Poprvé v historii hraje Slavia v Edenu Champions League, takže rozdíl je spíš v našem okolí, jak to vnímají lidé okolo nás. Na Interu jsme byli na hotelu sami, měli jsme větší klid. Naše pocity jsou podobné jako před prvním utkáním,” říká kouč sešívaných.

Slávisty před středečním zápasem trápí relativně rozsáhlá marodka. „Dostihl nás počet soutěžních zápasů, máme jich pomalu nejvíc v Evropě a trochu se nám kumuluje přetížení hráčů. Laco Takács je mimo, Ibrahim Traoré je ještě limitovaný zraněním z Interu. U Ondry Kúdely a Davida Hovorky uvidíme ve středu, zda budou moci absolvovat zápas. V pondělí ani jeden netrénoval, v úterý už část tréninku absolvovali. Co se týče ostatních zraněných, jako je například Vláďa Coufal, ti všichni trénovali a měli by být na zápas připraveni,“ přibližuje trenér Slavie.

Borussia sice v posledních dvou ligových zápasech remizovala, podle trenéra Jindřicha Trpišovského se ale s žádným herním útlumem nepotkává. „Zápasy jsme viděli, Borussia hraje vždycky stejně. Jsou obrovsky dominantní a nebezpeční v útočné fázi, prosazují se podle své šablony, která je sice dobře čitelná, ale velice kvalitní. Brémy a Frankfurt s nimi sice částečně uspěli, nikdo je ale nepřehrál, ztráty Dortmundu byly spíše důsledkem nepříznivých okolností. V každém zápase měli neskutečný počet brankových šancí, pro nás bude největší oříšek vyrovnat se s jejich obrovskou sehraností,“ ví kouč Slavie.

„Na Borussii se strašně hezky dívá, hrají kultivovaný a vyspělý fotbal. Například Hakimi mně vyrazil dech, všichni jsou to ale skvělí hráči, skvěle fotbalově i atleticky vybavení. Mám pocit, že neberou do týmu žádné hráče, co běhají stovku nad jedenáct sekund. Vše hrají v obrovské rychlosti, strašně těžko se na jejich útočnou fázi připravuje. Sancho, Götze, Hazard a Reus jsou pak vepředu skvělí v situacích jeden na jednoho,“ přibližuje hru středečního soupeře sešívaných trenér Jindřich Trpišovský.

Hrát proti Dortmundu je pro kouče Slavie splněným snem. „Splněný sen to sice je, na druhou stranu bych si ale sportovně přál hrát s někým jiným. Vždy jsem si na Žižkově říkal, že z něj musím udělat český Dortmund. Jakým způsobem oni dokážou nahrazovat prodané hráče mladými kluky je neuvěřitelné, je to mašina na fotbal. Je pro mě skvělé, že si proti nim můžeme zahrát, na druhou stranu je to jeden z nejtěžších soupeřů vůbec,“ má jasno kouč sešívaných.

Příprava před utkáním probíhá v odlišném rytmu než příprava na ligový zápas. „Před zápasem v Evropě to vnímáme jinak, první dva dny se ze sta procent soustředíme na soupeře, naše věci pak řešíme v den utkání dopoledne. Výhoda pro nás tentokrát je, že hráči soupeře znají, mají ho nakoukaného z televize. To je výhoda například oproti Kluži, která je skvělá, ale neznáte v ní žádného fotbalistu,“ říká trenér sešívaných.

Klíč k úspěchu bude podle Jindřicha Trpišovského spočívat v ovládnutí středu hřiště. „Z marodky nám přibyl Petr Ševčík, který je v plném tréninku, máme tedy o variantu navíc. Dumáme nad tím, hra Borussie je atypická, hodně odlišná například od hry Interu. V záloze bude klíč k případnému úspěchu, přes středové hráče jako je Witsel, Reus nebo Delaney získává Borussia převahu. Kdo střed hřiště ovládne, bude mít v zápase navrch,“ ví kouč Slavie.

Trenéři zatím váhají i nad složením útoku. „Personální složení útoku hodně řešíme, Dortmund hraje vysoko a zároveň jsou všichni jeho hráči hodně rychlí, útočníkovi hru hodně znepříjemní. Pokud nastoupí Mats Hummels, bude to vysoká škola fotbalu. Budeme se snažit vybrat někoho, kdo má šanci se prosadit. V Miláně hrál Peter Olayinka a Lukáš Masopust, tam nám to vyšlo. V našem stylu je útočník nejen od střílení gólů, ale i kvůli aktivitě, abychom dostali soupeře pod tlak,“ přibližuje trenér Slavie.

Šance ke skórování by pro Slavii mohla mimo jiné přijít ze standardních situací. „Je to u nich hlavně o Hummelsovi a Witselovi, při jejich absenci se šance uspět ze standardek zvyšuje, ostatní hráči Borussie jsou spíše rychlí a techničtí, nejsou to tak kvalitní hlavičkáři. Může to pro nás být jedna z cest, musíme ale hrát tak, abychom si vůbec nějaké standardky vytvořili,“ uzavírá trenér Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články