LIGA MISTRŮ: Představení soupeřů | SK Slavia Praha
Více

LIGA MISTRŮ: Představení soupeřů

Los sešívaným ve skupině F přiřkl soupeře evropské extratřídy. Pojďme si Barcelonu, Dortmund a Inter trochu představit.

Rozlosování základních skupin Ligy mistrů UEFA pro ročník 2019/20 v Monaku přiřadilo Slavii ve skupině F ke třem slavným evropským klubům – FC Barcelona, Borussia Dortmund a Inter Milan. Ačkoliv se jedná o světoznámé týmy, pojďme si naše soupeře krátce představit.

FC BARCELONA

Barcelonu netřeba nikomu zvláště dlouho představovat. Jedná se o jeden z nejslavnějších fotbalových klubů světa, který má fanoušky v každém koutu zeměkoule. Chlouba Katalánska je šestadvacetinásobným a zároveň aktuálním mistrem La Ligy a třicetinásobným vítězem královského Copa del Rey. Nejslavnější evropskou klubovou trofej nad svou hlavu zvedli hráči Barcelony celkově pětkrát, naposledy v ročníku 2014/15.

Mezi přední opory Barcelony nepatří nikdo jiný než jeden z nejlepších hráčů historie fotbalu Lionel Messi, uruguayský zabiják Luis Suárez, francouzský rychloběžec Ousmane Dembelé nebo jeho nově příchozí kolega z reprezentace, superhvězda Antoine Griezmann. V záložních řadách se může španělský mistr opřít o Sergia Busquetse, Artura Vidala, nebo mladou hvězdu Frenkieho de Jonga. V obraně pak najdeme hráče světového kalibru jako je Gerard Piqué, Jordi Alba, nebo Samuel Umtiti – co post, to hvězda.

Barcelona svá domácí utkání hraje na slavném Camp Nou s neuvěřitelnou kapacitou pro 99 tisíc návštěvníků.

BORUSSIA DORTMUND

Borussia Dortmund je jedním z nejslavnějších německých klubů. Osminásobný vítěz Bundesligy (naposledy 2012), vítěz Ligy mistrů z roku 1997 a finalista ze sezony 2012/13 v současnosti zaujímá 13. místo evropského klubového žebříčku. V sezoně 2018/19 skončila Borussia v Bundeslize na druhém místě, když jen o dva body zaostala za suverénem posledních let Bayernem Mnichov.

Největšími hvězdami v kádru trenéra Favreho jsou španělský útočník Paco Alcácer, belgický záložník Axel Witsel nebo kapitán Marco Reus. Jednou z největších zbraní BVB jsou fanoušci, kteří v Signal Iduna Parku (Westfalenstadion) – mimochodem největším německém stadionu – a hlavně na jeho slavné Südtribune dokáží vytvořit neopakovatelnou atmosféru. Pro zápasy evropských pohárů je kapacita sice snížena na necelých 66 tisíc míst, v Bundeslize ale stánek pojme přes 81 tisíc fanoušků.

INTER MILAN

Trojici slávistických soupeřů uzavírá neméně slavný klub – milánský Inter. Severoitalští Nerazzurri se mohou pyšnit osmnácti tituly z domácí Serie A a sedmi prvenstvími v Coppa Italia. Nejslavnější okamžiky novodobé fotbalové historie zažil Inter Milan pod vedením portugalského stratéga José Mourinha, se kterým dokázal kromě úspěchů na domácím poli v ročníku 2009/10 zvítězit také v Lize mistrů a zkompletoval unikátní treble, na který navázali i vítězstvím na Mistrovství světa klubů.

Ačkoliv od té doby Inter nezaznamenal prvenství v jedné z hlavních soutěží, vypadá to, že by se mohlo blýskat na lepší časy. Po restrukturalizaci vlastnických poměrů začal klub s výhledem na novou sezonu silně investovat ve snaze navrátit Interu slávu let minulých. Pod vedením nového trenéra Antonia Conteho do klubu přišli Diego Godín z Atlética Madrid, Nicolo Barella z Cagliari, Matteo Politano ze Sassuola, nebo hvězdné posily Romelu Lukaku a Alexis Sánchez Manchesteru United. Kromě těchto posil se může severoitalský celek spolehnout na služby Maura Icardiho, Lautara Martíneze, Antonia Candrevy, Stefana de Vrije, nebo Milana Škriniara.

Svá domácí utkání hraje Inter Milan na stadionu Giuseppeho Meazzy, častěji známém jako San Siro, který se může pyšnit kapacitou pro 80 tisíc fanoušků.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily do týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články