Slavia pozvala do Edenu Hajduk Split | SK Slavia Praha
Více

Slavia pozvala do Edenu Hajduk Split

PRAHA – Během reprezentační přestávky v září by měla Slavia v Edenu sehrát zajímavé přátelské utkání. Nejen jako reakci na pozvání z února 2011, ale také jako vyvrcholení oslav 50 let Odboru přátel by se sešívaní měli utkat v září s Hajdukem Split.
„V září plánujeme v Edenu uspořádat přátelské utkání s Hajdukem Split jako poděkování fanouškům za jejich podporu,“ říká sportovní ředitel Karol Kisel. „Ve Splitu jsme si jak hráči, tak fanoušci utkání užili. Věříme, že by to mohlo být v září podobné," pokračoval Karol Kisel. Přípravy přátelského utkání jsou v prvotní fázi.

Právě Karol Kisel byl jedním z gólových střelců z přátelského utkání ve Splitu, které bylo sehráno u příležitosti oslav 100 let od vzniku chorvatského klubu. Sešívaní v únoru 2011 vyhráli v Chorvatsku 2:0 a všichni přítomní si utkání náramně užili.

Slavia se utkala s Hajdukem Split poprvé ve Splitu 8. července 1913 a vyhrála 3:0, za dva dny dokonce 13:1. Obě utkání absolvovala sestava Pimmer – Krummer, Veselý – Eman Benda, Medek, Milda Macoun – Jaroslav Bohata, Bělka, Hajný, Zdeněk Jahn, Ota Bohata.

Podle dobového týdeníku Sport a hry po zranění brankáře Pimmera zaskočil do branky legendární trenér Madden. Podle výsledků si vedl zřejmě velice dobře. Těmto utkáním předcházela utkání v Záhřebu 27. a 28. června s Concordií 3:1 a 8:1 a 5. července v Ljublani s Iliryjí 10:0.

Hajduk v úvodu jeho dějin doprovází práce českých trenérů a slávistů Oldřicha Justa, který byl prvním trenérem, Mildy Macouna, Oty Bohaty a Zdeňka Jahna, kteří hráli v prvním utkání proti Hajduku. Řada fotbalových termínů v chorvatštině pochází právě z češtiny.

Hajduk Split založili chorvatští studenti v Praze, pamětní desku na tuto slavnou událost najdete v restauraci u Fleků. Obsáhlou fotogalerii klubového fotografa Jana Malého ze Splitu najdete zde. Celou atmosféru slavnostního dne v Chorvatsku potom zde.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily do týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články