Statistické ohlédnutí za podzimem: Pozor na Hušbauera | SK Slavia Praha
Více

Statistické ohlédnutí za podzimem: Pozor na Hušbauera

PRAHA – Slavia je po podzimní části ligy nejčastěji skórujícím ligovým mužstvem. Své soupeře dokázala překonat hned třicetkrát, a naopak jen dvanáctkrát lovila míč ze své sítě. Kdy a jak červenobílí pálili v lize a pohárech a jak se naopak dařilo defenzivě?

Vytváření šancí

Slávisti se na podzim rozhodně nebáli vystřelit. Z celkových 245 zakončení jich mezi tyče mířilo 86 a 30 z nich pak skončilo gólem. A průměr téměř dvou vstřelených branek na zápas (1,9) ze Slavie činí nejproduktivnější ligový celek. Koneckonců, jediný ligový zápas, v němž branka do sítě soupeře nepadla, bylo utkání dvanáctého kola v Jablonci. Na hřištích ostatních soupeřů jinak nastříleli devatenáct branek, doma v Edenu jedenáct.

Ve všech soutěžních utkáních včetně domácího poháru a kvalifikace Evropské ligy se sešívaní radovali celkem čtyřiačtyřicetkrát. A co je zajímavé, v 80 % padaly branky ze hry. Pouze 9 gólů proměnili slávisté ze standardní situace, přičemž pětkrát po rohovém kopu a dvakrát z penalty. V poháru s Chrudimí se nemýlil Mihalík, v lize ale Slavia první dva nařízené kopy neproměnila. Tím, kdo prolomil podzimní ligové penaltové trápení, byl Milan Škoda, a to až v úplně posledním utkání ve Zlíně.

Choďte na zápasy včas

Přestože se poslední dobou hovořilo o tom, že sešívaní pálí zejména po poločasové přestávce, na podzim vsítili sedm gólů už v první čtvrthodině zápasu. Jinak ale druhý poločas výrazně převyšuje ten první, šestadvacet branek padlo ve druhé půli a patnáct v první (z toho čtyři v poháru proti Litoměřicku a tři v posledním kole ve Zlíně).

Pozor na Hušbauera

Standardem také je, že si sešívaní v jednom zápase mezi sebou vymění míč 432krát a v 78 % případů přihrávka úspěšně najde svého adresáta. Nejčastěji a současně nejpřesněji si v rámci ePojištění ligy nahrávali slávisté v domácím utkání se Zlínem, který skončil remízou 2:2.

Slavia také vyprodukovala ze všech týmů nejvíce přihrávek do gólové šance – 151. A koho nebylo radno nechávat bez dozoru? Rozhodně Josefa Hušbauera, který má na svém kontě šest gólových asistencí a také nejvyšší Chance index (201) z celé ligy. Ukazatel, který říká, kolik hráč vytvořil spoluhráčům gólových příležitostí. Nutno zdůraznit, že slávistický záložník body sbíral v každém utkání, do nějž nastoupil.

Josef Hušbauer byl na podzim pevnou součástí základní sestavy, od začátku naskočil do všech ligových duelů, odehrál v nich 1 389 minut a rozdal 802 přihrávek. Svůj výkon vyšperkoval ještě v kvalifikaci Evropské ligy, v níž jeho gól zajistil Slavii účast v play-off. Ani v ePojištění lize nevyšel naprázdno, prosadil se proti Příbrami.


Slušnost v lize neznamená slabost

Slavia v podzimní části ligové sezony inkasovala za šestnáct utkání pouze dvanáctkrát, a to z celkových 64 střel, které mířily mezi tyče. Sešívaní gólmani navíc udrželi v polovině utkání čisté konto, sedmkrát vychytal své soupeře Jiří Pavlenka, jednou Martin Berkovec.

Červenobílí byli druhým nejúspěšnějším týmem v obranných soubojích (prvním byl Jablonec). Současně se ale při utkání chovali nejslušněji ze všech celků. Od sudích neviděli ani jednu červenou kartu, jen 18 žlutých. I druhá nejslušnější Plzeň má o 6 karet více. Jediný, kdo kvůli čtyřem kartám musí vynechat první jarní utkání, je defenzivní záložník Michael Ngadeu.

Sbírání bodů

Sešívaní mají za sebou neúspěšnější podzim od mistrovské sezony 2008/2009. Slavia má na svém kontě 35 bodů. Na první příčku sice ztrácí pouze jeden bod, ale vedoucí Plzeň má ještě zápas na Bohemce k dobru. A k dobru má také podzimní vítězství nad červenobílými.

O body kromě ní dokázali Slavii připravit remízovým výsledkem už jen hráči Zlína, Jihlavy, Teplic, Jablonce a Bohemians, kromě prvního jmenovaného celku ale žádný nepatří ke konkurentům o čelo tabulky. Zlínu Slavia v odvetě vyloupila Letnou výsledkem 4:0 a porazila i další velké rivaly v boji o poháry – Spartu 2:0 a Boleslav 2:1.


Předchozí díly:



Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články