Výhra s Jabloncem, posun na první místo v tabulce | SK Slavia Praha
Více

Výhra s Jabloncem, posun na první místo v tabulce

5:1
(1:1)
17. kolo, 29. 1. 2023, Fortuna Arena
17. kolo, 29. 1. 2023, Fortuna Arena
SK Slavia Praha - FK Jablonec
Jarní start ligového fotbalu, návrat gólového Micka van Burena a efektivita v druhé půli přinesla slávistům po výhře 5:1 nad Jabloncem první místo v tabulce. Hned dvakrát skóroval Matěj Jurásek.

Po více než dvouměsíční zimní fotbalové odluce se sešívaní vrátili na ligové trávníky proti čtrnáctému Jablonci, který přivítali na svém trávníku v rámci 17. kola FORTUNA:LIGY. Po dlouhé zraněním vynucené pauze se do základní sestavy dostal Ivan Schranz, který se postavil do obrany po boku Aihama Ousoua, Eduarda Santose a Davida Juráska.

Výkopu předcházelo představení nové posily, norského záložníka s řeckými kořeny Christose Zafeirise, který Slavii posílil z norského Haugesundu a ve Slavii bude oblékat dres s číslem 10.

Slávisté od začátku diktovali tempo hry a k první lepší příležitosti se propracovali v 9. minutě, kdy Ondřej Lingr připravil hosty na půlce hřiště o míč a umožnil pokračovat směrem k brance Jablonce Václavu Jurečkovi. Ten mohl na hranici vápna ještě hledat Petra Ševčíka, který mu v postupu sekundoval, ale instinkt střelce převážil, a tak se pokusil levačkou o střelu. Jeho přízemní pokus k pravé tyči ale Surovčík bez větších potíží zpacifikoval.

Chuť si ale zpravil hned v 11. minutě. Na roh Ondřeje Lingra si na přední tyči naskočil nejlépe Stanislav Tecl, a ačkoliv míč nenasměroval mezi tyče, způsobil svojí tečí problémy Součkovi, který nepřesným odkopem balon předložil před branku Václavovi Jurečkovi. Ten nezaváhal a pohotově rozvlnil síť. Radost tribun a sešívaných hráčů nejprve utlumil zvednutým praporkem pomezní sudí, VAR ji ale rychle obnovil – 1:0 pro Slavii!

Na Václava Jurečku mohl ve 24. minutě navázat Ondřej Lingr, kterého nadýchaným centrem ve vápně našel Stanislav Tecl. Míč se mu ale jen svezl po hlavě, a tak branku neohrozil.

Sešívaní ale v tlaku nepolevovali a další gól na sebe nenechal příliš dlouho čekat, navíc byl skoro jako přes kopírák s tím prvním. Roh Petra Ševčíka protečoval na přední tyči Eduardo Santos a na zadní tyči jej poslal podruhé do branky Václav Jurečka. Jediný rozdíl spočíval v tom, že tentokrát VAR branku pro ofsajdové postavení střelce odvolal.

Další krásný fotbalový okamžik se fanouškům naskytl ve 39. minutě, kdy se Ondřej Lingr pohledně zidanovkou uvolnil mezi několika hráči na středu hřiště a zahájil protiútok, na jehož konci byl Stanislav Tecl. Ten se neméně pohledně zasekávačkou v pokutovém území uvolnil, ale bohužel zamířil jen kousek vedle pravé tyče.

Když už to vypadalo, že slávisté budou litovat, že nejdou do kabin s větším vedením, přišla studená sprcha. Na konci nastavení jablonečtí využili ojedinělý brejk zakončený přesnou Jovovičovou střelou do šibenice. Nakonec se tak museli sešívaní smířit s tím, že o pauze svítilo na tabuli nerozhodné skóre 1:1.

Na tento stav reagoval Jindřich Trpišovský ihned dvojím střídáním, místo Ivana Schraze a Václava Jurečky šel do hry David Douděra a Matěj Jurásek. A poslední jmenovaný se mohl hned v 50. minutě ukázal ve velkém stylu. Odzbrojil totiž agresivním napadáním jabloneckého obránce a postupoval společně s Peterem Olayinkou do nebezpečného brejku. Namísto přihrávky se ale pokusil o samostatný postup, následný pád po kontaktu s Akpudjem rozhodčí jako penaltový neposoudil.

Ve svaze o obnovu vedení se do hry brzy podíval i navrátilec Mick van Buren, který nahradil Stanislava Tecla. Otázky, jestli si autor 9 ligových gólů z Liberce přinese formu i do Slavie, byly ovšem ihned utnuty. V 65. minutě využil kousku prostoru a z dobrých 20 metrů se opřel pravačkou do míče. Surovčík jen marně plachtil vzduchem, přesné střele na cestě k pravé tyči nezabránil – 2:1 pro sešívané!

Aby toho nebylo málo, jen o pouhé dvě minutě později nizozemský navrátilec skvělým pasem uvolnil do odkryté pozice Ondřeje Lingra. Ten nezaváhal a míč procedil mezi nohami jabloneckého gólmana – 3:1! Střelec třetího gólu si mohl záhy vychutnat zasloužené ovace, uvolnil totiž místo Lukáši Provodovi.

To, co se slávistům nedařilo v první půli, tedy efektivně proměňovat nabídnuté šance, si dosyta vynahradili v půli druhé. Akci rozvinutou na levé straně po ose David Jurásek – Mick van Buren zakončil s pomocí Petera Olayinky úspěšně Matěj Jurásek4:1!

Poločas povedených střídání ale nebral konce, a tak si Matěj Jurásek připsal v 85. minutě další branku. Po výborném balonu za obranu z dílny Davida Juráska zakončil Matěj souhru Jurásků oběhnutím Surovčíka a zakončením do prázdné branky – 5:1!

Více už toho sešívaní střelci nestihli. Slavia si proti Jablonci připsala body za výhru 5:1, díky kterým se poprvé v sezoně vyšplhala na 1. místo v tabulce. Další kolo FORTUNA:LIGY čeká sešívané 4. února na hřišti Pardubic.

5:1

Sestavy

SK Slavia Praha

Kolář – Schranz (46. Douděra), Ousou, Santos, Jurásek D. – Hromada, Ševčík – Jurečka (46. Jurásek M.), Lingr (72. Provod), Olayinka (80. Ewerton) – Tecl (61. van Buren)

FK Jablonec

Surovčík – Surzyn, Král, Akpudje, D. Souček – Šulc, Považanec, Jovović (46. Pleštil), Kratochvíl, Černák (80. Patrák) – Ikaunieks (68. Chramosta)

Detaily utkání

Branky
11. Jurečka, 65. van Buren, 67. Lingr, 76. a 85. Jurásek M. – 45. Jovovič
Diváci
13742
Žluté karty
Šulc
Rozhodčí
Černý – Nádvorník, Machač

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články