310. derby na Letné skončilo bez branek | SK Slavia Praha
Více

310. derby na Letné skončilo bez branek

0:0
(0:0)
23. kolo, 3. 3. 2024, epet ARENA
23. kolo, 3. 3. 2024, epet ARENA
AC Sparta Praha - SK Slavia Praha
Ligové derby čtyři dny po tom pohárovém ukázalo především souboj obran. Slávisté dokázali dokonale eliminovat útočnou sílu domácích a Jindřich Staněk tak při svém debutu v soutěžním zápase mohl oslavit i první vychytanou nulu. Bezbranková remíza znamená, že rozdíl v tabulce mezi oběma týmy zůstává čtyřbodový.

Jindřich Trpišovský se rozhodl udělat oproti středečnímu pohárovému derby několik změn v základní sestavě. Do útoku se vrátil Václav Jurečka, který nuceně absentoval kvůli červené kartě, v obraně od začátku nastoupil kapitán Jan Bořil. Tou nejvýraznější novinkou byl ale start Jindřicha Staňka, který se mezi tyče postavil poprvé od zranění v zimní přípravě.

Utkání začalo v ostrém tempu a hned po dvou minutách se Haraslín po centru zprava pokoušel ve vápně obejít Vlčka, ten mu ale v pádu dokázal balon vypíchnout. V 11. minutě šli slávisté do protiútoku pět na tři a Václav Jurečka dostal míč na levou stranu vápna, jeho přihrávku před branku ale obrana zablokovala.

Po rychlém úvodu se zápas uklidnil. Sparta obtížně hledala prostor pro kombinaci proti vysoké slávistické obraně, Slavia to opakovaně zkoušela rychlými kolmicemi za obranu, které ovšem domácí obrana ve většině případů stačila zbrzdit nebo zastavit.

Ve 25. minutě se v asi největší příležitosti první půle dostali do protiútoku Birmančevič a Kuchta, druhému jmenovanému ale v dobré pozici dokázal vypíchnout míč David Zima.

O necelou čtvrthodinu později se do slávistického vápna dostal z pravé strany Preciado a posílal nebezpečnou přihrávku pod sebe na Haraslína, před ním ale dokázala sešívaná obrana odehrát na roh. Ve 41. minutě pak na druhé straně Chytil prodloužil dlouhý balon za sebe na Douděru, jeho křížná střela ale minula branku.

Už v nastaveném čase prvního poločase se na pravé straně přes Krejčího procpal Douděra a centrem hledal ve vápně volného Jurečku, tomu ale chybělo několik centimetrů, aby míč ve výskoku zasáhl.

První půle tak přinesla výrazně méně šancí, než tomu bylo o čtyři dny dříve, a do kabin se šlo za bezbrankového stavu. Ke druhé půli pak nenastoupil Ivan Schranz, kterého nahradil střelec druhého gólu z pohárového derby Malick Diouf.

Laciho ve slibné šanci hned na úvod druhé půle zastavil Oscar, na druhé straně hned o pár chvil později pálil po rychlém brejku Vlček, jeho rána byla pro změnu zblokována na roh.

V 59. minutě se do velké šance dostal Haraslín, kterého po presinku domácích našla přihrávka na levé straně vápna. Sparťanský záložník sice dokázal poslat míč podél vyběhnuvšího Staňka, na cestě do branky ovšem míč zablokoval Tomáš Holeš.

V 71. minutě poslal do vápna Sparty nebezpečný centr Tomáš Vlček, Malick Diouf ale ne jeho nabídku těsně nedosáhl. První mezera v jinak pevném slávistickém bloku se objevila až v 78. minutě, kdy převzal míč na levém rohu vápna Haraslín, svůj typický obstřel ale poslal vedle vzdálenější tyče.

Disciplinárně relativně klidný zápas se rozhodl v 86. minutě okořenit Preciado, který byl sice faulován Bořilem, na zemi se ale ohnal po slávistickém kapitánovi, kolíky ho trefil do stehna, a byl po kontrole VAR vyloučen.

Sparta se po vyloučení stáhla do hlubokého bloku a sešívaní se dostali asi k nejaktivnější pasáži zápasu, kromě Tomičova prudkého centru ve třetí minutě nastavení, který musel krotit Vindahl, se ale k větší šanci neprobojovali.

310. pražské derby tak nabídlo výrazně odlišný obrázek než pohárový střet o čtyři dny dříve. Zápas spolehlivých obran s minimem střel a minimem šancí skončil bez branek. Rozdíl mezi oběma týmy v ligové tabulce tak zůstává čtyřbodový.

0:0

Sestavy

AC Sparta Praha

Vindahl – Vitík, Panák (46. Sørensen), Krejčí (C) – Preciado, Kairinen, Laçi (70. Solbakken), Ryneš (70. Wiesner) – Birmančević, Kuchta (46. Olatunji), Haraslín (78. Tuci)

SK Slavia Praha

Staněk – Vlček (75. Tomič), Holeš, Zima – Douděra (68. Provod), Masopust (87. Jurásek), Oscar, Bořil (C) – Jurečka (75. van Buren), Chytil, Schranz (46. Diouf)

Detaily utkání

Žluté karty
Vitík, Kairinen, Birmančević – Schranz, Vlček, Zima, Masopust
Červené karty
86. Preciado (SPA)
Rozhodčí
Pechanec – Nádvorník, Hájek

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články