Slávisté před derby: Rozdíl je velký, ale může to být naše výhoda | SK Slavia Praha
Více

Slávisté před derby: Rozdíl je velký, ale může to být naše výhoda

PRAHA/CÍSÁŘSKÁ LOUKA – Slavia půjde do derby s historicky největší ztrátou na svého pražského rivala. „Roli to hrát může, ale věřím, že v náš prospěch,“ má jasno sportovní ředitel a člen představenstva Karol Kisel.
Tisková konference se před sobotním 281. derby konala symbolicky na Císařské louce na Smíchově. Důvod byl jednoduchý, na tomto pražském ostrově se odehrálo totiž vůbec první derby v historii. Utkání, hrané 29. března 1896, skončilo 0:0. Historie derby tak zasahuje už do tří století.

Trenér Slavie Alex Pastoor má s derby zápasy ze svých minulých působišť bohaté zkušenosti. „V Holandsku jsem absolvoval dvě derby. Ajax – Feyenoord, což bylo hodně vyhrocené. A Nijmeegen proti Arnhemu. Jsou to dvě města vzdálená od sebe pouze několik málo kilometrů. Byl jsem také ve Fenerbahce, které hrálo proti Galatasarayi, což je obrovské utkání,“ uvedl
trenér Alex Pastoor.

„Těším se na sobotu. Mám rád derby zápasy. Moji výhodou je, že nejsem moc emočně založený. Můj úkol je analyzovat a připravit tým na zápas. Věřím, že tým bude připraven,“ pokračoval slávistický trenér, který se bude muset obejít bez několika hráčů základního kádru.

„Pavel Vyhnal a Mario Lička mají zraněné koleno. Karel Piták, Tomáš Mičola a Martin Dobrotka jsou zranění na delší dobu. Ale jinak jsme v pořádku, Damien Boudjemaa je fit,“ objasnil trenér s tím, že by měl být připraven i Michal Smejkal. „Bude připraven. U Ritchieho to ještě není jisté,“ dodal trenér.

Uvědomuje si Alex Pastoor, který je nováčkem v českém fotbale, jak velká rivalita mezi Slavií a Spartou panuje? „To je něco, co jsme pochopil ještě předtím, než jsem přijel. Hrát derby je něco výjimečného. Ale je to také závazek. Nejen já musím zůstat v klidu a analyzovat hru, ale také hráči. Když budeme kontrolovat své emoce, tak můžeme uspět,“ představil plán na sobotní utkání trenér.

Slavii se v letošní sezoně nedaří střílet góly. Dotazy novinářů směřovaly na Tomáše Necida. „Máme problém s vytvářením si šancí i střílením gólů. Ale jak jsem viděl i ostatní zápas ligy, tak ty problémy nemáme jen my. Útočník je hodnocen podle toho, kolik dá gólů. Proto se na Tomášovu hlavu snáší kritika,“ komentuje slávistický kouč.

„Za dobu, co jsem ve Slavii, tak Tomáš sice nedal gól, ale také se nedostával do šancí, což je problém celého týmu. V posledním zápase, kdy hrál už i Damien Boudjemaa, tak to bylo kreativnější. Pokud v utkání nejsme favorit, stejně si v utkání musíme vytvořit. A pokud chceme proti Spartě uspět, musíme je proměnit,“ má jasno trenér.

Podobně hovoří také kapitán Marcel Gecov. „Trenér to vystihl. Já to vidím tak, že by to nemělo směřovat k jednomu hráči. Je to o celém týmu. A je jasné, že když nejsme v herní pohodě, tak se to projeví,“ líčil slávistický odchovanec.

Slávistický tvůrce hry Damien Boudjemaa vidí problém stejně. „Musíme si vytvářet šance jako tým, což se nám v minulých zápasech bohužel tolik nevedlo,“ říká Boudjemaa.

„Ze zápasu nemám obavy. To by bylo špatně, to bychom tam vůbec nemuseli jezdit. Derby je svátek. Je vyprodáno. Bude skvělá atmosféra. To nepůjde ani jinak, než si zápas užít,“ těší se kapitán Gecov.

„Jestli uspějeme to uvidíme až po zápase. Do zápasu jdeme odhodlaní, bojujeme teď o každý bod. V derby se možná rozdíly mažou, je to tak specifický zápas. Ale i Sparta k tomu přistoupí tak, že to pro ně nebude úplně jednoduché,“ tvrdí kapitán Slavie, který vyrůstal v Edenu od útlého věku.

„Ve Slavii se vždycky hrozně kvalitně pracovalo s mládeží. Trenéři i my jsme derby brali prestižně od dětství a Spartu jsme chtěli vždycky porazit,“ vzpomíná vicemistr světa do 20 let.

Rozdíl mezi Slavií a Spartou je v tabulce 38 bodů. „Takový rozdíl si samozřejmě nepamatuji. Roli to určitě hrát může, ale já věřím, že v náš prospěch,“ doufá před sobotou sportovní ředitel Slavie Karol Kisel.

„Pro nás by to mohla být výhoda. Pro Spartu to může být naopak svazující,“ souhlasí Gecov. Karol Kisel do derby zasáhne poprvé v nové roli. „Derby je největší zápas. Když hrajete a jste profík, tak se nejvíc těšíte na tento zápas. Tím já už ale nejsem,“ dodal Kisel.

V poslední době se v médiích hodně řeší poslední opatření FAČR ohledně fanoušků a přerušení utkání. „My s fanoušky pracujeme, dokonce jsme s nimi i tento týden diskutovali. Věřím, že to nebude žádný problém. Vůbec bych to neřešil jen v souvislosti se Slavií. Myslím, že je to celospolečenský problém. Budeme rádi, když žádné excesy nebudou a hlavně když se nebude dít to, co se dělo v Ostravě,“ zakončil Karol Kisel.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články