Ve čtvrtek od 18:45 první zápas UECL proti Unionu | SK Slavia Praha
Více

Ve čtvrtek od 18:45 první zápas UECL proti Unionu

Slávisté ve čtvrtek otevřou novou kapitolu svého působení v pohárové Evropě. Ve čtvrtek od 18:45 se poprvé představí v nově vzniklé Konferenční lize.

Na úvod skupiny E přivítají v Edenu bundesligový Union Berlín. Tým za hlavního města Německa na startu sezony v osmi soutěžních zápasech ani jednou neprohrál.

„Čeká nás tým, který je extrémně běhavý, hodně agresivní. Trochu jako bychom se koukali sami na sebe do zrcadla. Hrají v rozestaví 3-5-2, je to takové 3-3-2-2, což je netypické rozestavení. V Bundeslize jsou zatím neporažení, je vidět, že trenér tam odvádí dobrou práci a čeká nás náročný zápas. Samozřejmě se chceme hned na začátku chytit a být úspěšní od prvního zápasu Konferenční ligy. Doufám, že nám k tomu pomůžou i fanoušci,“ věří asistent trenéra Jaroslav Köstl.

„Koukali jsme se na video, z čehož jsem se hodně naučil. Myslím, že jsou silný tým. Mají jednoho nigerijského útočníka – Taiwa Awoniye, znám ho, byli jsme spolu v národním týmu a vím, že je velmi silný. Je to dobrý hráč, je rychlý a dal už asi 34 gólů v německé lize,“ dodává záložník  Ubong Ekpai.

Sešívaní v evropských pohárech narazí na tým z Bundesligy potřetí za poslední tři roky. V sezoně 2019/20 se utkali v Lize mistrů s Borussií Dortmund, vloni byl jejich soupeřem v Evropské lize Leverkusen.

„Union skončil vloni sedmý v Bundeslize, jedná se o jeden z předních celků. Teď se drží v horní polovině tabulky, takže je to pro nás určitě skvělá konfrontace po tom, co jsme tu prožili za tři půl roku tady - Dortmund a Leverkusen. Je to třetí tým Bundesligy, který za tu dobu přijede do Edenu, takže si myslím, že i pro fanoušky je to skvělá nabídka. Je to jedna z nejtěžších soutěží na světě. Jsou fakt běhaví, nebude to nic jednoduchého. Připravujeme se na to a doufám, že odvedeme co nejlepší výkon,“ říká Jaroslav Köstl.

„Těším se na ten zápas, protože v německé lize hraje hodně kvalitních hráčů. Tým, se kterým budeme hrát – Union Berlín, má dobrý tým.  My, Slavia, jsem ale připravení a doufáme, že to bude dobrý zápas,“ věří Ubong Ekpai.

Výběr Jindřicha Trpišovského má s evropskými zápasy bohaté zkušenosti, oproti tomu Union čeká premiéra v základní skupině. Teprve před třemi lety skončila jeho dlouhá anabáze v druhé Bundeslize.

„Týmu jako takovému chybí pohárové zkušenosti, ale jsou tam hráči, kteří je zažili v jiných klubech. Nějaké významné mínus pro ně to myslím nebude. Navíc se víkend co víkend konfrontují s absolutní evropskou špičkou. Až přijedou do Edenu, tak se jim to budeme snažit znepříjemnit. Žádný rozdíl by v tom neměl být,“ vysvětluje asistent trenéra.

„Hráli jsme s týmy jako Arsenal, Leicester nebo Barcelona. Máme taky velkou kvalitu. Nebojíme se, dáme všechno do toho, abychom tu vyhráli. Tohle je náš domov, hrát doma je další výhoda. V evropských pohárech máme větší zkušenosti,“ burcuje Ekpai.

V posledním ligovém duelu nastoupili uzdravení Jan Kuchta s Petrem Ševčíkem. Jaký je zdravotní stav dalších hráčů? „Vyhlížíme Tomáše Holeše, který kvůli trestu hrát nebude, ale jsou tu jiní hráči, které jsme zapojovali do zápasu se Slováckem. Existuje určitá naděje, že hráči, kteří byli nachlazení, když budu konkrétní, je to Taras Kačaraba a Ivan Schranz, budou na čtvrtek připravení. Jdou do tréninku, uvidíme, co to s nimi udělá. Kádr už vypadá daleko lépe, než před třemi týdny,“ uzavírá Jaroslav Köstl.

Čerstvou zkušenost s Unionen má Petar Musa, který aktuálně hostuje ze Slavie v portugalské Boaviste. Za berlínský klub odehrál dvanáct zápasů, proti Stuttgartu skóroval a přidal ještě tři asistence.

„Union hraje velmi dobrý fotbal. V Německu všichni ví, co to je za tým, takže myslím, že se musí přede všemi ukázat i v evropských pohárech, to jim hodně pomůže. Rádi hrají do středního bloku a čekají na chybu soupeře. Myslím si, že mají opravdu dobré útoky protiútoky," vysvětluje Petar Musa. 

Mezi největší ofenzivní hvězdy soupeře patří Max Kruse, nejlepší střelec Unionu v loňské sezoně, a Taiwo Awoniyi. Nigerijský útočník ve čtyřech kolech Bundesligy zaznamenal tři přesné trefy.

„Je to velmi dobrý hráč, přišel z Liverpoolu a podle toho, co v Bundeslize ukazoval, je velmi nebezpečný. Umí střílet branky, bude se proti němu těžko hrát. Je velmi rychlý, má dobré zakončení, takže bude těžko bránitelný, ale Slavia na to má a připraví se na zápas dobře. Pro mě to bude zvláštní zápas, protože jsem hrál za Union i Slavii, ale jasně, že můj favorit je Slavia, takže budu klukům držet palce, aby zápas vyhráli,“ věří sešívaným útočník Petar Musa.

Zápas proti Unionu začíná v Edenu ve čtvrtek v 18:45, zápas přímým přenosem vysílá netradičně Sport 2.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články