Mládežnický rok 2023. Debutanti, mistři i nový směr přípravek | SK Slavia Praha
Více

Mládežnický rok 2023. Debutanti, mistři i nový směr přípravek

Ohlédnutí za uplynulým rokem přinášíme i z pohledu mládeže. Struktura mládežnické akademie se výrazně rozrostla o užší spolupráci s partnerskými kluby. Mládežníci debutovali v A-týmu, byli pevnou součástí mládežnických reprezentací a v kategoriích U16, U15 i U14 se stali mistry svých soutěžích.

Nový směr přípravkových kategorií

Mládežnická akademie SK Slavia Praha a její přípravkové kategorie prošly v letošním roce velkými změnami. Slavia přišla se zúžením přípravkových kategorií a radikální změnou ve výchově talentů. Nově tak mládežnické týmy začínají nejmladší kategorií U8.

Ti nejmenší tak trénují v partnerských klubech, v okolí svého bydliště, kam také pravidelně dochází trenéři slávistické akademie. Cílem celého projektu je ve spolupráci s partnerskými kluby rozvoj co největšího množství dětí, snížení fluktuace hráčů v nejútlejším věku a také intenzivnější vzdělávání trenérů v menších klubech a navázání bližší spolupráce s nimi. V neposlední řadě zajistit co nejpřirozenější vývoj hráčů a hráček. Do projektu Slavia vstoupila s šesti partnerskými kluby: ABC Braník, FC Háje Jižní Město, ČAFC Praha, Spartak Kbely, TJ Březiněves, SK Zbraslav.

Více o novém směru přípravek a spolupráci s partnerskými kluby ZDE.

Nábory do struktur akademie

V návaznosti na nový směr přípravkových kategorií se také změnil systém náborů do struktur mládežnické akademie. Nově nábory probíhají pouze v partnerských klubech. V těchto týmech následně děti dále trénují za dohledu trenérů akademie Slavie a jsou postupně vybíráni do prvních týmů akademie..

Nábory do struktur akademie byly v roce 2023 rekordní. Během celého roku si necelé čtyři stovky dětí vyzkoušely, jaké to je trénovat podle metodiky Slavie Praha. Ti nejtalentovanější z nich už také oblékli sešívaný dres nebo si vyzkoušeli trénink přímo v akademii SK Slavia Praha.

Více informací o náborech ZDE.

Debuty v A-týmu

V uplynulém roce 2023 si řada mládežníků odbyla své debuty v A-týmu. Na konci sezony 2022/23 debutoval v A-týmu teprve šestnáctiletý středopolař Dominik Pech, a to v květnu, kdy naskočil do utkání proti Slovácku.

Se startem sezony 2023/2024 přidal svůj debut v A-týmu Victor Boluwatife Ogungbayi, když nastoupil v předkole Evropské ligy proti Zorji Luhansk.

Výčet mládežníků v A-týmu za rok 2023 uzavřel Samuel Pikolon. Své první minuty za A-tým si odbyl proti Servette Ženeva v Evropské lize.

Mládežníci v reprezentacích

Mladí slávisté jsou také nedílnou součástí všech mládežnických reprezentačních výběrů. Od nejmladší U15 až po nejstarší lvíčata U21 se na srazech, turnajích, přípravných zápasech i kvalifikacích představilo celkem 85 mládežníků. Informace o gólech, výkonech a fotky sešívaných nadějí v národním dresu se objevovaly v průběhu celého roku na sociálních sítích slávistické mládeže.

Přejeme mládežníkům hodně štěstí i do dalšího roku, kdy budou vrcholit kvalifikace na závěrečné turnaje. O jejich průběhu a slávistech v reprezentacích budeme opět informovat na Facebooku, platformě X a Instagramu slávistické mládeže.

Úspěšné momenty

Druhé místo na prestižním turnaji CEE Cup, kde se kategorie U19 dostala do finále, ve kterém těsně nestačila na Palmeiras. Kategorie U16 v dubnu ovládla Memoriál Vlastislava Marečka, o měsíc později získala stříbro na Memoriálu Petra Dubovského a na konci července opět zvedla nad hlavu pohár při Memoriálu Františka Harašty. Dalším prvenstvím se mohou pochlubit i mladší dorostenci U16, kteří přivezli zlato z mezinárodního turnaje Bence Rakaczki v maďarském Miškovci.

Kategoriím U16, U15 a U14 se výsledkově dařilo také v soutěži. Všechny tyto kategorie vyhrály své soutěže a zvedly v červnu nad hlavu pohár pro mistry. Kategorie U15 měla zisk mistrovského poháru pestřejší o to, že své poslední utkání odehrála v Edenu v rámci akce Eden žije a pohár tak přebírala před necelými třemi tisíci fanoušky.

Starší žáci z U14 vyhráli mezinárodní turnaj v Roudnici a nechali za sebou i slavný Manchester United. Domácí Premier Cup pořádaný mládežnickou akademií vyhráli sešívaní z kategorie U13.

Kategorie U10 vystoupala na druhou příčku při Memoriál Štěpána Maruše a na turnaji v Dachau, z maďarského Győru se vrátili kluci s třetím místem.

Slavia kempy

Mladí fotbalisté a mladé fotbalistky během letošního léta trénovali na slávistickém kempu v Praze, ale i dalších českých městech. Kromě tréninkových center v Edenu a Horních Měcholupech zavítal Slavia kemp do partnerských klubů, Dobříše, Havlíčkova Brodu nebo Českých Budějovic.

Novinkou v roce 2023 byl dívčí kemp v Edenu a také třídenní podzimní kemp. Slavia kempů se v roce 2023 zúčastnilo celkem 610 dětí. Děkujeme všem za přízeň na našich kempech a už se na všechny opět těšíme v roce 2024.

Více informací a právě probíhající registrace na Slavia Kempy ZDE.

Slávistické turnaje

V roce 2023 se pod hlavičkou Slavie pořádaly čtyři mezinárodní turnaje. K Bican Cupu, Premier Cupu a Fair Play Cupu letos premiérově přibyl také turnaj pro dívky kategorie WU15.

Na slávistických turnajích se představily týmy z celkem osmi zemí včetně špičkových evropských akademií. Kromě českých celků mělo své zástupce také Slovensko, Maďarsko, Polsko, Německo, Rakousko, Belgie a Chorvatsko.

Právě chorvatské GNK Dinamo Záhřeb opanovalo jubilejní 40. ročník Bican Cupu. Pohár pro vítěze Premier Cupu zvedli nad hlavu domácí slávisté z kategorie U13. Na Fair Play Cupu byla nejlepším týmem pražská Sparta. Prvním vítězem dívčího turnaje se na konci sezony staly starší žákyně ze Slavie.

Více o slávistických turnajích na webu ZDE.

Aktuálně

Výhra se Slováckem a mistrovský titul

5. 5. 2024
Fotbalistky Slavie zvítězily na hřišti Slovácka 3:0 a po 3.kole nadstavby mohou slavit zisk mistrovského titulu tři zápasy před koncem soutěže s nedostižným desetibodovým náskokem před Spartou.

O derby, Chytilovi se Schranzem a mentalitě týmu

4. 5. 2024
Jindřich Trpišovský odpovídal na dotazy novinářů po domácí výhře 5:0 nad Baníkem Ostrava. Vyzdvihl výkony jednotlivců, mentalitu týmu i skvělou diváckou kulisu.

Za body vděčnost, důležitá výhra. O Holeše měl strach

4. 5. 2024
Promluvit o své brance, akrobatické asistenci patičkou i cenné výhře nad Baníkem Ostrava na úvod nadstavby (5:0) dorazil mezi novináře Ivan Schranz.

Další články