O kvalitě ligy, kvalifikaci LM i přestupech | SK Slavia Praha
Více

O kvalitě ligy, kvalifikaci LM i přestupech

Jindřich Trpišovský na poslední pozápasové tiskové konferenci v sezoně hovořil s novináři o skalpu Mladé Boleslavi, konci Stanislava Tecla, 39 brankách Václava Jurečky i možném pohybu v kádru během letní přestávky.

„Ten zápas se nám samozřejmě výsledkově povedl. Myslím, že kdybychom byli produktivnější, mohlo to být s vyšším rozdílem. Některé situace jsme nedotáhli. Výsledek je velmi pozitivní, ačkoli myslím, že to mohlo být výsledkově ještě lepší. Podařilo se nám udržet soupeře pod tlakem. V některých fázích jsme mohli soupeře potrestat daleko více. Měli nahoře tři hráče a byli velmi nepříjemní. Skvělé individuální výkony od nás tomu dost pomohly, ale škoda, že jsme nedali více gólů,” hodnotí poslední utkání sezony Jindřich Trpišovský.

Jak velké téma bylo dostat Jurečku na krále střelců a co si myslíte o opětovném přezkoumání ofsajdů?
„Téma bylo to, že jsme měli ve hře dva hráče, ale chtěli jsme to udělat týmově. Boleslav v této sezoně hrála velmi dobře a má individuální kvalitu. Šlo o dobrý vstup a poté jsme se snažili o takové věci, za Václava jsem rád a pro něj to hodně znamená. Hráli jsme týmově a dostávali hráče do lepších pozic. Jsme rádi, že to zvládl. Ofsajdy jsem viděl pouze na velkých obrazovkách, nezávidím nikomu, kdo musí taková rozhodnutí dělat. Jsem rád, že to zvládl a uklidnil situaci. Je škoda, že to trvalo tak dlouho, než se to přezkoumalo."

Týmy na 4. a 5. místě jsou od vás vzdáleny téměř o 40 bodů. Jste tak skvělí, nebo jsou oni tak špatní?
„Já bych řekl, že jsme tak dobří (smích). Ne, já bych nechtěl, aby to tak vyznělo. Ty týmy mají skvělou kvalitu a dobrou úroveň. Akorát ty první dva tři týmy se tak moc zlepšily. Máme vlastně o 7 bodů víc než v minulé sezoně, a přesto nemáme titul. Myslím si, že se celá liga zlepšila a tyto 3 týmy mají svou kvalitu. Bodový rozdíl mezi prvními dvěma týmy je dost velký a nevím, jestli se to už někdy stalo. A je to pak pro ty ostatní těžké, když se prvním dvěma něco daří. Ostatní ale hrají dobře, jenom ta kvalita těch dvou týmů je obrovská.“

Další téma byla rozlučka Stanislava Tecla, který odehrál poslední zápas. Čím bude chybět v kabině?
„Je mi smutno. Dnes jsem ho viděl hrát za B-tým a jeho výkon je lepší než některých hráčů v lize. Problém je, že je takový fanoušek Slavie, že chce hrát pouze za ni. Nechci nikoho urazit, ale nikdy jsem netrénoval takového týmového hráče jako je Standa. Jeho výkon je tak dobrý, že by mohl hrát i na vyšší úrovni. Nevím, jak ho nahradíme, protože pomáhá všem hráčům, a to jsem u nikoho jiného nezažil. Nedávno jsme se bavili o minulé sezoně a měl skvělé statistiky. Mám k němu největší respekt za to, co dokázal."

Za rok končí smlouva Václavu Jurečkovi, bude mu 30 let. Může to být jeho poslední šance na zahraniční angažmá. Dokážete si představit, že odejde? A měl by podle vás být v nominaci na EURO?
„Nechci mluvit trenérovi národního týmu do práce. Ale minulý týden jsme spolu konzultovali zdravotní stav hráčů a tuším, kteří hráči pojedou, ale to je mezi námi. Václav ukazuje statisticky, že má určitě dost gólů. Václavovi za rok končí smlouva. Registrovali jsme i nějaké nabídky. Myslím si, že má před sebou ještě spoustu gólů. Teď už ale klub nemusí prodávat hráče díky novému majiteli. V létě by mělo přijít posílení ofenzivy. Jak říkáte, za rok mu končí smlouva, takže uvidíme. Neradi bychom nahrazovali takto statisticky dobrého hráče. Ale i klub může být tlačen do určitých situací, které nemůže nikdo ovlivnit.“


Jaké letní přestupy očekáváte?
„Myslím si, že záleží na tom, jestli někdo odejde. Tým se ke konci sezony zlepšoval a potřebuje doplnit určitou typologii. Těším se na hráče, kteří se vrátí z hostování. To je teď největší téma, pár hráčů dorazí a chtěl bych, aby se někdo chytil jako Tomáš Vlček a Matěj Jurásek. Musíme najít vhodné hráče. Teď se vrátí kluci z hostování, kteří hráli na jaře dobře. Fila, Prebsl a další. Přijde Štěpán Chaloupek z Teplic. Jezdili jsme se na ně dívat.“

Když spolu mluvíme, Atalanta vede 2:0, což by mohlo znamenat postup do 3. předkola a jistotu účasti nejhůře v základní části Evropské ligy. Co to pro klub znamená? Mít takovou jistotu v Evropské lize.
„Díky za zprávu (smích). Tak je to určitě dobrá zpráva. Když si vzpomínám na ty kvalifikace v létě, tak je to opravdu náročné. Je to nejhorší období pro nás pro všechny. Protože je to přestupní okno a pak hned předkolo. My tam chceme jít s tím, že chcem postoupit do Ligy mistrů, ale samozřejmě jsme tady zažili spoustu situací, když jsme neměli nic jistého. Takže každá ta jistota je dobrá. Moc nad ničím jiným nepřemýšlím, chceme to zvládnout a chceme sem dostat Ligy mistrů. A poosmé za sebou máme jistotu evropských pohárů, což je skvělé. I když je to teď nový model 4 doma a 4 venku. Je to ten nejvyšší level, takže toho chceme dosáhnout.“

Dukla postoupila do FORTUNA:LIGY. Máte z toho radost?
„Chci pogratulovat Dukle i trenérovi Radovi. Je to tradiční klub, kam jsem chodil s otcem. Chodil jsem tam na ligu a seděl na tribuně. Velká gratulace i klukům, které jsem trénoval.“

Aktuálně

Zažít jednou plný Eden? Největší motivace

26. 7. 2024
Antonín Kinský po prodloužení smlouvy hovořil v rozhovoru o důvěře od trenérů, chemii v brankářském kolektivu i atmosféře plné Fortuna Areny. Vidině, která jej poháněla v těžkých časech.

Slávistky proti německému Wolfsburgu

26. 7. 2024
Fotbalistky po dvou vítězných zápasech v přípravě čeká velká výzva a to německé vícemistryně z uplynulé sezony, Wolfsburg. Utkání se hraje v sobotu 27. července od 14:00 ve sportovním areálu Calberlah.

Desítka z Edenu s Davidem Šrámkem

26. 7. 2024
Po Jaroslavu Tvrdíkovi, který byl prvním hostem nového formátu Desítka z Edenu, usedl před kamery Slavia TV provozní ředitel David Šrámek.

Další články